Home » Lydkort » Guide: Sådan får du fede lydoptagelser
Guide: Sådan får du fede lydoptagelser

Guide: Sådan får du fede lydoptagelser

Share

Enhver kan optage lyd, men hvad er det, der gør, at noget bare lyder helt magisk? Her giver vi de bedste tips til at vælge det rette grej og skabe en optimal optagekæde

Gode lydoptagelser er vigtigt, ikke kun for dem, der vil optage deres egen musik. Også Podcastere, YouTubere og gamere har behov for at få ordentlig lyd i kassen. En spændende podcast eller flot video falder til jorden, hvis lyden halter.

Uanset formålet er der basale ting, man skal have tjek på, når man går i gang med at optage lyd.

Hvis ikke lige det drejer sig om synthesizere og lignende instrumenter, der plugges direkte i indgangen, er en god mikrofon et must.

Se også:  Mobilen skaber bro mellem specialøl og lækker jazzmusik
Den rette mikrofon

Der er betydelige forskelle, så det er vigtigt at være opmærksom på, hvilken der passer specifikt til dit formål. En Sennheiser e906 er eksempelvis perfekt at smække på en guitarforstærker, mens den billige og robuste Shure SM57 fanger den essentielle mellemtone og tåler nogle tæsk i live-situationer. Men de er ikke optimale som allround-mikrofoner.

Det er genialt, at man bare kan hænge Sennheiser e906 ned foran sin guitarforstærker. Du behøver ikke et stativ til den. Mikrofonen fungerer også fint til trommer og andre lydkilder, hvor der er godt smæk på volumen. Den koster 1.420 kroner.

 

Shure SM57 er fast inventar i rigtig mange studier og bruges flittigt som livemikrofon på små lokale scener til de største festivaler. Den koster ikke alverden, men klarer selv de højeste lydtryk og formidler lyden klart og gennemtrængende.

Shure SM57 er fast inventar i rigtig mange studier og bruges flittigt som livemikrofon på alt fra små lokale scener til de største festivaler. Den koster ikke alverden, men klarer selv de højeste lydtryk og formidler lyden klart og gennemtrængende. Den kan fås for cirka 750 kroner.

 

Se også:  JBL Quantum Stream [TEST]: Prisvenlig mikrofon til streameren

De fleste kondensatormikrofoner leverer et fuldspektret lydbillede og vil kunne anvendes til såvel sang og akutisk guitar som podcasts og video-optagelser. Klassikere inden for denne genre er AKG C214, SE Electronics sE2200 eller den lidt billigere Røde NT1-A.

sE Electronics SE2200 er en enormt alsidig kondensatormikrofon, velegnet til alt fra sang, akustisk og elektrisk guitar til percussion og blæsere. Selvom prisen er yderst fornuftig er det en kvalitetsmikrofon, der har brugt på flere store hits gennem tiden. Den giver et lille boost i den øvre del af frekvensspektret, hvilket kan få lyden til at stå mere klart og åbent frem. Det er dog en smagssag om man synes om det. SE2200 kan fås for cirka 1.500 kroner i et sæt med mikrofonophæng og pop filter.

sE Electronics SE2200 er en enormt alsidig kondensatormikrofon, velegnet til alt fra sang, akustisk og elektrisk guitar til percussion og blæsere. Selvom prisen er yderst fornuftig, er det en kvalitetsmikrofon, der er brugt på flere store hits gennem tiden. Den giver et lille boost i den øvre del af frekvensspektret, hvilket kan få lyden til at stå klart og åbent frem. Det er dog en smagssag om man synes om det. SE2200 kan fås for cirka 1.500 kroner i et sæt med mikrofonophæng og pop filter.

Et lidt billigere alternativ fra sE Electronics. X1S er kompakt og robust, og leverer en rigtig fin lyd. Den er således en glimrende allround arbejdshest i studiet, der kan få de fleste instrumenter til at stå flot og tydeligt frem. sE electronics X1S kan fås for lidt over tusind kroner.

Et lidt billigere alternativ fra sE Electronics. X1S er kompakt og robust, og leverer en rigtig fin lyd. Den er således en glimrende allround arbejdshest i studiet, der kan få de fleste instrumenter til at stå flot og tydeligt frem. sE Electronics X1S kan fås for lidt over tusind kroner.

Der findes også flere dynamiske mikrofoner, som er bredt anvendelige. Shure SM7B er et populært valg til stemmebaserede optagelser, men fungerer også fint til de fleste instrumenter.

En mikrofon, der ses i rigtig mange radiostudier verden over. Den gengiver stemmer på en varm og fyldig måde, og er således også oplagt til podcastere, YouTubere og gamere, der ønsker at få deres speak i kassen på professionel vis. I musikstudiet er den også blevet en klassiker. Især til sang er den populær, men også til guitar og de fleste andre instrumenter fungerer den glimrende. Shure SM7B fås for lidt under tre tusind kroner.

En mikrofon, der ses i rigtig mange radiostudier verden over. Den gengiver stemmer på en varm og fyldig måde, og er således også oplagt til podcastere, YouTubere og gamere, der ønsker at få deres speak i kassen på professionel vis. I musikstudiet er den også blevet en klassiker. Især til sang er den populær, men også til guitar og de fleste andre instrumenter fungerer den glimrende. Shure SM7B fås for lidt under tre tusind kroner.

Sennheiser MD-421 er en udødelig klassiker, som har været fast inventar i studier og anvendt på et utal af store plader siden 60’erne. Det er ikke verdens billigste mikrofon, men den har en særlig karakter, som er med til at gøre optagelserne magiske.

 

Sennheiser er en fantastisk mikrofon til indspilning af elektrisk guitar. Den fanger den essentielle mellemtone på en helt særlig måde og runder lyden af så får en unik karakter. MD421 kan imidlertid også fungerer glimrende på akustisk guitar, trommer og endda vokal, hvis man ønsker lidt kant. Sennheiser MD421-II fås for omkring tre tusind kroner.

Sennheiser MD421 er en fantastisk mikrofon til indspilning af elektrisk guitar. Den fanger den essentielle mellemtone på en helt særlig måde og runder lyden af så den får en unik karakter. MD421 kan imidlertid også fungerer glimrende på akustisk guitar, trommer og endda vokal, hvis man ønsker lidt kant. Sennheiser MD421-II fås for omkring tre tusind kroner.

Og netop “karakter” er grunden til, at nogle mikrofoner koster kassen. Du betaler ikke 40.000 kroner for en Neumann-mikrofon for at få en ren og steril gengivelse, men fordi mikrofonen gengiver lyden med en unik karakter, der giver optagelsen karakter.

TAGS
indspilning
lydoptagelse
mikrofon
musik

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S