Home » Styresystem » Guide: Ryd op og tag en backup
Guide: Ryd op og tag en backup

Guide: Ryd op og tag en backup

Share
Lav din egen sky

Stoler du ikke på tredjepart, når det handler om dine datas sikkerhed? Så læs her, hvordan du bygger din egen, personlige skytjeneste ved hjælp af et netværksdrev.

Der er mange ting af være bekymret over, når det handler om tillid til sikkerhedskopier i skyen. Hvem kan se eller få adgang til dine data? Hvad sker der, hvis din udbyder ophører med at eksistere? Normalt får du besked, men du står stadig med opgaven at hente dine filer og overføre dem til andre steder.

Der er også løbende omkostninger, især hvis du gemmer hundredvis af gigabyte online. Har du pengene til et engangskøb, kan du investere i et skybaseret netværksdrev, som har kapacitet i terabyte-klassen i stedet for gigabyte.

ownCloud er en open souce-skytjeneste og synkroniseringsplatform, som understøttes af udvalgte NAS-drev.

Vælg en lagerenhed

De fungerer som NAS-enheder (Network-Attached Storage) og er tilgængelige for enhver lokalt tilsluttet computer, men de tager skridtet videre ved at også at have en skylignende funktionalitet i form af et synkroniseringsværktøj til skrivebordet, fjernadgang (så du kan komme til dine data på farten) og understøttelse af mobile enheder gennem dedikerede apps.

Da de er på dit lokale netværk, vil dataoverførsler til og fra drevet være meget hurtigere end via internettet, i hvert fald når du er hjemme. Selvfølgelig vil adgang på farten være via en langsommere internetforbindelse.

Du kan altid tjekke seneste anmeldelser og anbefalinger på www.altomdata.dk/category/nas, men der er forskellige ting, du bør overveje for at finde den bedste løsning for dig. Vil du have et grundlæggende netværksdrev, som begrænser dig til producentens egenudviklede skyværktøjer (for eksempel My Cloud for Western Digital eller Seagate)?

Stærkere drev-løsninger kan bruges til mere end backup.

Eller leder du efter noget med flere kræfter og mere fleksibilitet? Drev fra QNAP, Synology og Asustor leveres med en bred vifte af apps og tjenester, der gør det muligt for dig at streame for eksempel musik eller video, eller vælge en open source og platform-uafhængig skylagerløsning som ownCloud eller nextCloud. Du kan også ”hoste” din egen hjemmeside, køre flere typer servere fra en enkelt onlineenhed, oprette sikre VPN-forbindelser (Virtual Private Network) og endda oprette virtuelle pc’er på udvalgte modeller.

Se også:  Guide: Sådan sikrer du alt dit indhold i Windows optimalt

En anden vigtig overvejelse er, hvor meget opbevaring du har brug for. Vil du lave din egen digitale mediesamling sammen med dine onlinebackups, kommer du til at betale ekstra for et drev med større kapacitet. Men hvad hvis dine behov vokser? De fleste netværksdrev har USB-forbindelser, så du kan tilslutte almindelige eksterne drev som en måde at udvide lagerpladsen på, mens andre har to eller flere drevbåse, så du kan udvide efter behov.

Hvem kopierer din sikkerhedskopi?

I modsætning til skyen laver dit NAS-drev ikke flere, overflødige sikkerhedskopier, så du skal selv gøre noget. RAID-spejling på NAS’er med to drevbåse er en udbredt løsning, men beskytter kun mod drevfejl, intet andet. Heller ikke utilsigtet datatab. At tilslutte et eksternt USB-drev giver blot en sikkerhedskopi mere, men ikke beskyttelse mod brand eller tyveri.

Ideelt set bør du oprette en backup på et andet sted. Du kan bruge skyen til nogle af dine mest værdifulde data og synkronisere bestemte filer og mapper til en Cryptomator-sikkerhedsboks for ekstra sikkerhed. Eller du kan købe en anden, identisk model og gemme den af vejen hos en ven eller et familiemedlem.

Alternativt kan du overtale dem til at investere i deres egen netværksharddisk og udveksle ekstra kapacitet på dit drev for plads på deres, hvis ellers begge drev understøtter samme slags fjernserver (Rsync er et populært valg). Lokalisér relevante apps eller værktøj som Backup Manager (Seagate) eller Backup Station (QNAP) for at konfigurere forbindelsen mellem de to.

Tænk på sikkerheden

Disse modeller koster mere, og i tilfældet med QNAP og Synology skal du separat købe harddiske til at sætte i kabinettet. Det forhøjer omkostningerne yderligere, men kan være det værd i det lange løb.

Vil du have adgang til dine data, når du er hjemmefra, skal du finde en måde, hvorpå du sikkert kan tilgå din NAS via internettet uden at eksponere resten af dit netværk og selve NAS’en.

NAS-producenterne har egne personlige skyløsninger designet til at gøre dette så sikkert og bekvemt som muligt, for eksempel My Cloud (Western Digital) og myQNAPcloud (QNAP). Din router skal registrere al trafik, som anmoder om adgang til skyenheden, og dirigere den korrekt.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Hvis ikke, skal du kontrollere, om Universal Plug ‘n’ Play (UPNP) er aktiveret. Er det ikke tilfældet, skal du gennemgå manualen for din NAS og manuelt åbne de korrekte porte til internetadgangen. I mellemtiden skal forbindelsen til din NAS være sikker og krypteret. Det tjekker du ved, om webadressen har en grøn hængelås eller har præfikset ”https://”.

Står du for din egen skylagerløsning, for eksempel OwnCloud, skal du tjekke manualen og se, hvordan du tilgår lageret uden for dit hjemmenetværk.

Installer et SSL-certifikat for at få en sikker fjernadgang.

Du skal også oprette en dynamisk DNS-adresse parret med et SSL-certifikat, der peger på den pågældende adresse for at gøre det muligt at oprette forbindelse til din server via internettet. Gratis valgmuligheder findes på henholdsvis www.noip.com/free og https://letsencrypt.org, men tjek, at din NAS understøtter begge tjenester. QNAP gør det, men hvis din NAS ikke gør, så undersøg, hvad den understøtter.

Du bør være i stand til at linke din DDNS-adresse via dine NAS-indstillinger. Ellers prøv din router. SSL-certifikater anvendes normalt via NAS. På QNAP-modeller skal du gå til Control Panel > Security > Certifikat & Private Key for at ansøge om et gratis Let’s Encrypt-certifiktat. Bemærk, at det udløber hver tredje måned, så sørg for at genansøge ti dage før udløb for at forny det.

3 NAS-drev til din egen sky
1 WD My Cloud Home – Fra 1190 kr. (2 TB)

En begynder-NAS med et enkelt drev eller to udskiftelige drev, afhængigt af modellen. USB-portene på bagsiden modtager desværre kun data fra andre drev, men en lille samling medfølgende apps giver en vis fleksibilitet.

2 QNAP TS-228A – Fra 1500 kr. (intet lager)

En lavpris-NAS i god kvalitet. Der er plads til to harddiske, så du kan prøve et bredt udvalg af apps uden at tømme tegnebogen. App-butikken gør det muligt at vælge ownCloud som alternativ til QNAPs egenudviklede skyløsning, hvis du vil.

3 Asustor AS3102T – Fra 1850 kr. (intet lager)

NAS’en med plads til to drev. Kører med en Intel dual core-processor og 2 GB ram. Det gør den velegnet til dem, der ønsker at udnytte deres netværksdrev til mere end en erstatning for backup i skyen. For eksempel mediestreaming.

TAGS
backup
oprydning
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S