Home » Styresystem » Guide: Ryd op og tag en backup
Guide: Ryd op og tag en backup

Guide: Ryd op og tag en backup

Share
Tips til backup i skyen

Uanset, om du har stor erfaring med at lave backup af dine filer online, eller er helt ny på banen, så har vi her er par hints.

Når din filmappe i skyen først er sat op, er det fristende bare at lade det hele køre af sig selv, men der er masser af små justeringer, som du kan og bør udføre, for at forbedre brugen af dit onlinelager.

Det første tip er særligt relevant, hvis du bruger en gratis løsning og dermed skal være kræsen med hensyn til, hvad du sikkerhedskopierer. Fokusér på filer, som er uerstattelige filer: Dokumenter, fotos og hjemmevideoer (men ikke andre digitale filer, som du kan genskabe andre steder fra). Dette skal ses i forlængelse af den begrænsede brug af delte mapper som tidligere forklaret.

Under første sikkerhedskopiering vil du sikkert opleve en sløv internetforbindelse, nogle gange måske et fuldt stop, hvilket kræver genstart af routeren. Det skyldes ofte din skytjenestes synkroniseringsværktøj, som sluger al båndbredde. Tricket er at sætte en upload-grænse via tjenestens indstillingsværktøj.

Se også:  Guide: Gratis Microsoft-program gør hverdagen nemmere
Integrer med Windows

Vil du integrere dit onlinelager i dine Windows-brugermapper, er det bedst at oprette den relevante mappe, for eksempel Dokumenter, Billeder og så videre, inde i din primære onlinemappe. Åbn Stifinder via Denne pc. Højreklik på ”Dokumenter”, vælg Egenskaber, derefter fanen ”Placering”. Klik på ”Flyt…” og peg mappen hen til den mappe ved navn Dokumenter, du lige har oprettet.

Klik på ”Anvend”, og flyt data når du bliver bedt om det. Nu har du nem adgang til dine filer med garanti for, at de også bliver sikkerhedskopieret online. Gentag for dine andre brugermapper.

Krypter data

En gang imellem vil du støde på en fil-konflikt, hvor din udbyder opdager en forskel mellem versionen på din computer og den i skyen. Du bør altid løse problemet hurtigt for at undgå unødige kopier, som æder din drevplads. To kopier af samme fil vises i Stifinder, og en af dem vises tydeligt markeret som en konflikt.

Sammenlign med originalen (prøv et godt værktøj som WinMerge fra http://winmerge.org, hvis du har svært ved det). Fjern derefter filen, du ikke vil beholde, og omdøb om nødvendigt den anden fil til det oprindelige filnavn.

Se også:  Guide: Tag bedre skærmbilleder med din Windows-computer

Selv om dine data er krypteret, før de uploades til skyen, er der stadig spørgsmålet om deres sikkerhed. Din udbyder har i de fleste tilfælde adgang til dine krypteringsnøgler og kan videreføre dem til tredjepart.

Vejledningen på næste side viser, hvordan du bruger Cryptomator til at oprette en krypteret sikkerhedsboks i din skymappe, så dine data ikke kan tilgås online af andre, som ikke har din Cryptomator-adgangskode. Du kan oprette flere bokse.

Vi anbefaler, at du beholder en ukrypteret kopi af dine filer på din lokale harddisk, hvis der skulle ske noget med din boks. Du skal installere Cryptomator sammen med synkroniseringssoftwaren til dit onlinelager og den relevante app på de platforme, som du ønsker at tilgå dine data fra (apps til Android og iOS koster 39 kroner).

Når du åbner fra en anden pc, skal du klikke på ”+”, efterfulgt af ”Åbn eksisterende Vault”. Naviger til den synkroniserede mappe og dobbeltklik på ”masterkey.cryptomator”, og indtast derefter boksens adgangskode.

Ringe internetforbindelse kan forbedres med en upload-grænse.

Ekstra sikkerhed

Der findes også en anden måde at skærme onlinedata mod hackere. Du går på udkig efter ekstra sikkerhedstjek for at forhindre andre i at logge på din sky-udbyderkonto, hvis dit kodeord skulle blive kompromitteret.

For brugere af OneDrive og Google Drev betyder det to-trins verifikation eller tofaktor-autentificering (2FA) af din overordnede Microsoft- eller Google-konto.

Dropbox-brugere finder muligheden efter at have logget ind på dropbox.com via deres webbrowser. Klik på dit brugerbillede, vælg Indstillinger, derefter fanen ”Sikkerhed”.
Du gør tjekket lettere ved at forbinde det med en gratis app på din mobil, såsom Google Authenticator eller LastPass Authenticator.

Få et ekstra lag sikkerhed
1 Hent Cryptomator

På www.cryptomator.org/downloads klikker du på ”Download 64 Bit” eller ”32 Bit”. Er du i tvivl om din systemtype, så klik på ”Win” + ”Pause/Break”. Dobbeltklik på installationsfilen og følg vejledningen. Lad ”Launch Cryptomator” være markeret og klik på ”Finish”.

2 Tilføj en sikkerhedsboks

Klik på tegnet ”+”, og vælg derpå ”Opret ny Vault” for at oprette din første krypterede sikkerhedsboks. Tilgå din skymappe, giv din boks et passende navn. Dette bliver en mappe på drevet, så gør ikke navnet for indlysende. Klik på ”Gem”.

3 Indstil adgangskode

Indtast nu en valgt adgangskode. Den bruger du, når du linker til boksen fra en ny computer eller enhed. Gør koden stærk. En tilfældig blanding af alfanumeriske tegn og symboler er bedst. Gem koden et sted sikkert. Klik på ”Opret Vault”.

4 Justér og lås op

Klik på ”Flere valgmuligheder” for at gemme koden og automatisk montere drevet ved start (anbefales kun på sikre pc’er). Du kan også ændre navnet og vælge et bogstav. Indtast til sidst dit kodeord og klik på ”Løs op for Vault”.

5 Brug dit virtuelle drev

Et nyt Stifinder-vindue vil åbne og pege på dit nye virtuelle drev (det er også tilgængeligt via Denne pc). Du kan nu kopiere eller gemme dine dyrebare personlige filer her, og de bliver krypteret sikkert, før de automatisk uploades til skyen.

6 Lås eller frigiv drev

Når du er færdig, kan du lade drevet være ulåst, eller åbne hovedvinduet og klikke på ”Lås Vault” for at lukke det ned (indtast kodeord og klik på ”Lås op” for at få det tilbage). Du kan også vælge ”Eject Drive” for at frigive drevet uden at logge ud.

TAGS
backup
oprydning
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S