Home » Styresystem » Guide: Ryd op og tag en backup
Guide: Ryd op og tag en backup

Guide: Ryd op og tag en backup

Share
Find din skytjeneste

Næste trin er at finde stedet, hvor dine filer skal gemmes online. Læs her, hvad du skal være opmærksom på og få et par bud på gode udbydere af lagre i skyen.

Når det handler om at gemme filer i skyen, er der et overvældende antal muligheder. Bogstaveligt findes der snesevis af udbydere, som tilbyder en blanding af gratis og betalt lagerplads. I tabellen på modsatte side har vi samlet nogle af de mest kendte. Blandt dem er Microsofts OneDrive, som er integreret i Windows 8.1 og Windows 10.

Brugere af Dropbox kan gå ind på office.com, hvorfra man direkte kan tilgå og redigere office-dokumenter.

Gratis lagerpladser

Er din datasamling beskeden, det vil sige dokumenter, en relativt stor samling billeder, måske en samling bærbare apps og lidt eller ingen video eller musik, så er der egentlig ikke noget behov for at betale for onlinelagring overhovedet. Alle de store udbydere giver gratis lagerplads med maksimalt 15 GB pr. udbyder. Du kan selvfølgelig tilmelde dig flere tjenester og sprede dine data på tværs af udbyderne for nemt at øge dit gratis lager til 50 GB eller derover (se boksen nedenfor).

Se også:  4 fantastiske gratis programmer

Alle store udbydere nævnt i boksen nedenfor understøtter Windows, Mac, iOS og Android-platforme via apps og programmer. Google Drev og Dropbox har også skrivebordsklienter til Linux, og du kan få adgang til dine filer (og uploade dem) via en hvilken som helst browser.

Den bedste fremgangsmåde er at installere Windows-klienten. Gem derefter dine filer i den skymappe, der er oprettet (den findes typisk i din personlige brugermappe, men tjek under opsætningen, om du kan vælge et andet sted, hvis du ønsker det). Alt herinde uploades automatisk til dit skylager. Ændringer synkroniseres i baggrunden i realtid for at sikre, at de nyeste versioner af dine filer altid sikkerhedskopieres.

Alle omtalte skytjenester – her Google Drev – er integreret med Windows via et synkroniseringsværktøj.

En anden god grund til at gemme i skyen er, at du nemt kan dele filerne med andre. Du kan dele individuelle filer, som er skrivebeskyttede, eller oprette en delt mappe, som folk kan foretage ændringer i.

Se også:  Vind en bærbar højttaler

Filer og mapper kan gøres tilgængelige for alle, eller du kan begrænse adgangen til enkelte brugere, som skal have egen konto hos den pågældende udbyder for at få adgang til den pågældende fil. En advarsel: Deler du mappen med andre, eller deler de mapper med dig, bliver disse mapper en del af din skykonto, og de tæller med i regnskabet for dit samlede lager.

Ønsker du nemt at samarbejde om dokumenter, så vælg en tjeneste, der kan integreres med Office 365 (OneDrive) eller en online kontorapp. Eksempler på sidstnævnte omfatter Office.com (OneDrive eller Dropbox – bruger du sidstnævnte, skal du klikke på ”Tilføj et sted” for at linke det til din Office-konto) og Googles cloud-baserede kontorapps såsom Docs, Sheets og Slides (Google Drev).

Kombiner flere tjenester

Vores test-pc afvikler tre skytjenester samtidig. Du bør være i stand til at gøre det med 4 GB ram og en fiberbredbåndsforbindelse.

Hvorfor betale for en backup-service, når du kan sprede dine filer på tværs af flere udbydere ved hjælp af gratis konti? Måske er en konto som OneDrive særligt velegnet til samarbejde, mens Google Drev har gratis GB nok til at lægge din digitale musik online.

Du kan tilmelde dig hos så mange udbydere, du vil, men hvert synkroniseringsværktøj æder systemressourcer og båndbredde til nettet. Hvor mange du kan køre side om side afhænger af din pc’s hastighed og specifikationer. Kører du med mindre end 4 GB ram på en ikke-ssd, kan det være noget op ad bakke at køre flere tjenester samtidig.

Det er en god idé at sætte hver udbyder op separat og gøre det muligt for hver enkelt at udføre en indledende synkronisering af dine data uden indblanding fra de andre. Når hovedparten af dine filer er uploadet, og der kun sker minimale ændringer i dine sikkerhedskopier, får du en mærkbar forbedring af netværkets og systemets ydeevne.

Det skal du også tjekke

Udbydere af skylagre bruger forskellige metoder til at beskytte dine data under overførsel, og mens de er gemt på deres servere. Har du data, som du er øm over, skal du finde en udbyder, som tilbyder kryptering med såkaldt ”zero-knowledge”. Det gør Sync.com. Det betyder, at dine filer krypteres på din computer eller enhed, før de sendes til skyen, og at udbyderen ikke har den anvendte krypteringsnøgle.

I teorien lyder det godt, men du er stadig afhængig af, at din udbyder er ærlig med hensyn til den software, som bruges til at kryptere dine data. Vil du føje din egen kryptering til en given mappe i skyen, så læs mere på næste side om yderligere krypteringstip eller gå til side 50, hvor vi fortæller dig, hvordan du laver din egen sky med sikkerhedskopiering.

Det kan være nødvendigt at gå online for at gendanne tidligere filversioner.

En anden praktisk funktion, som er værd at nævne, er ”filversionering”, hvorved flere versioner af dine filer gemmes online, så du kan rulle individuelle filer tilbage til kopier af tidligere versioner. Det fungerer ligesom Fil-historik, men i de fleste tilfælde skal du logge på din skykonto fra din browser for at få adgang til tidligere versioner af filer, du har gemt i skyen.

Vil du opgradere til en betalingsløsning, bør du undersøge, hvad der sker med dine filer, hvis dit abonnement ophører. I de fleste tilfælde har du nem adgang til dine filer, men du kan ikke længere uploade. Når du har slettet tilstrækkeligt med filer, så din samlede mængde data igen er under den gratis kvote, bør alt fungere normalt igen.

Kontrollér også, om din udbyder sletter dine filer efter et vist tidsrum. Google Drev og Dropbox har ingen begrænsninger, men OneDrive fryser din konto efter en længere periode, og hos Amazon Drive slettes filer (seneste uploads først) efter 180 dage.

TAGS
backup
oprydning
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S