Home » Lagerenheder » Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!
Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!

Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!

Share

Jamen, hvad så med båndkopien? Her lyder et bud på en forklaring, at når en cd overspilles – klones – bit for bit til et andet digitalt medie, sker der en mere effektiv kontrol og korrektion af dataenes integritet end ved direkte afspilning. Dette kan også forklare, hvorfor det er muligt at tage en kopi af en cd med et pc-program og være sikker på, at kopien er identisk med originalen.

Gratis cd-ripping

Hvis du har en Windows-desktop med indbygget disc-drev, har du alt, hvad du behøver til at rippe dine cd’er. Appen Windows Media Player (WMP) har nemlig også en enkel ripping-funktion, der oven i købet kan sættes til at starte automatisk, så snart du isætter en disc. WMP kan selvfølgelig også læse en cd’s metadata, registrere album- og nummertitler samt downloade et album-cover – hvis den da kan finde et på nettet.

Det er nemt at komme i gang med WMP, for appen har et minimum af indstillinger, og den vigtigste er valg af format, som bestemmer, om musikken skal komprimeres – og i givet fald hvor kraftigt. Personligt har denne skribent de seneste mange år brugt WAV (Waveform Audio File) Loss-less (uden tab) til kloning af cd’er. Dette format sluger omkring 600 MB i timen, men det bevarer cd-indholdets fulde kvalitet og kan læses af det meste grej på markedet.

I cd-rippingens barndom ved 00’ernes begyndelse kostede lagringsplads kassen. Denne økonomiske situation gjorde komprimering eller datareduktion interessant, fordi et 32 MB – megabyte, ikke gigabyte! – hukommelseskort til 500 kr. så kunne række til en hel cd’s indhold i en Samsung Yepp-afspiller. Desværre lød det nogle gange så rædsomt, at det kunne være svært blot at genkende musikken.

En automatisk cd-ripper til biblioteker og anden professionel brug. Der var mange modeller i handelen i 2010’erne, men i dag er nye maskiner svære at finde – ligesom cd-afspillere med plads til flere hundrede skiver.

En automatisk cd-ripper til biblioteker og anden professionel brug. Der var mange modeller i handelen i 2010’erne, men i dag er nye maskiner svære at finde – ligesom cd-afspillere med plads til flere hundrede skiver.

I dag kan en gigabyte (GB) diskplads, som kan rumme halvanden ukomprimeret cd, fås for mindre end 25 øre på en 4 TB-harddisk og stadig for under en krone på et ssd-drev på 1 TB. Så giver det ikke rigtigt mening overhovedet at overveje komprimering – heller ikke til FLAC (Free Lossless Audio Compression) – synes jeg.

Avanceret cd-ripping

Hvis den gratis Windows Media Player – eller Apples iTunes – ikke dækker behovet, er der rigeligt med software at vælge imellem på nettet, og de fleste af disse programmer er gratis eller i det mindste billige.

Denne artikels skribent skal ikke prale af at have undersøgt hele dette marked. Da jeg for et par år siden besluttede at gøre et nyt forsøg på at arkivere den bevaringsværdige del af min cd-samling, støttede jeg mig – som så ofte før – til mine EISA-kolleger på det tyske magasin Stereo. De sværger til en app, der hedder dBpoweramp og koster knap 400 kr. Appen findes også i en gratisversion med navnet Exact Audio Copy, som jeg tidligere har prøvet og kasseret igen, fordi jeg fandt den for bøvlet. Ydermere findes der et omfattende forum, hvor man kan finde svar på sine spørgsmål om dBpoweramp, og der arbejdes stadig på softwaren. Jeg har netop opgraderet fra version 16 til 17 og sluppet godt 300 kr.

TAGS
CD
dvd rip

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S