Home » Lagerenheder » Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!
Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!

Guide: Rip dine cd’er – inden det er for sent!

Share

Har du en cd-baseret digital musiksamling, du gerne vil beholde, er det på høje tid at sikkerhedskopiere den – rippe den bit for bit – til computer-lagringsmedier som mekaniske eller rent elektroniske diske

I manges bevidsthed er cd’en dødere end Grauballemanden, og 1990’ernes mere eller mindre smagfulde cd-tårne har fået samme tur som amagerhylder, askebægre og andre fortidslevn. Hvorfor i alverden skal man bøvle med fysiske medier, når man nærmest gratis kan streame stort set al den musik, der nogensinde er produceret?

Svaret på dette spørgsmål kunne være ”kvalitet”. Hvis du tvivler på dette postulat, så prøv at høre en ”gratis” streamingtjeneste via din computer og et bare kvartanstændigt hi-fi-anlæg. Jo billigere streamingtjeneste, desto lavere bitrate og lydkvalitet kan du regne med at få – og reklamer kan også være med i pakken!

En anden fordel ved fysiske medier kan være udvalg og variation. En tjeneste som YouSee Musik reklamerer med fri adgang til over 60 millioner musiknumre, og så kan der vel ikke være meget mere musik i verden? Jo sagtens, hvis du samler på specialudgivelser eller vil høre bestemte kunstneres opførelser af eksempelvis klassiske værker. Så er det et irritationsmoment, at en streamingtjenestes algoritmer normalt vil starte med at tilbyde dig den mest populære eller billigste version på hylden, og derfra kan det være besværligt at finde den, du helst vil høre.

Philips og Sony gav den ikke for lidt, da de lancerede cd’en tilbage i 1982. Set i bakspejlet virker sloganet herover i dag næsten lige så kikset som Danske Banks katastrofale New Normal-kampagne.

I dag er det nu mest ”Forever”, der skurrer i mine ører, for selv om mine op til næsten 40 år gamle skiver stadig kan spilles, viser flere af dem tegn på langsom nedbrydning. Dette kan ses som mikroskopiske huller i det reflekterende informationslag af aluminium, der er beskyttet af PVC på spillesiden og lak på labelsiden.

Slut med avancerede drev

En anden udfordring er, at cd’ens dalende popularitet har sat stop for udvikling og produktion af avancerede drev til cd-afspillere. Et velkendt eksempel er det taiwanske brand Plextor, som i 00’erne byggede enheder i referenceklassen. Dem har firmaet for længst droppet, og biblioteker samt andre professionelle brugere af optiske disc-drev har hamstret alt, hvad de kunne rage til sig, så de kan blive ved med at arkivere cd’er i bedst mulig kvalitet.

Traditionel hi-fi-hardware og en hel væg med software. Hele den viste cd-samling kan rippes i fuld, original lydkvalitet til en enkelt disk af hdd- eller ssd-typen, der kan være så lille som en tændstikæske.

Traditionel hi-fi-hardware og en hel væg med software. Hele den viste cd-samling kan rippes i fuld, original lydkvalitet til en enkelt disk af hdd- eller ssd-typen, der kan være så lille som en tændstikæske.

Det er stadig muligt at købe gode disc-drev, men hvor længe det varer, er nok et åbent spørgsmål.

Ud over de to netop nævnte grunde giver det mening at samle sin musik på en computer og/eller en ekstern netværksharddisk (NAS), hvor titler og numre kan tilgås ligesom andre datafiler – hurtigt og nemt.

En ekstern disk på eksempelvis en terabyte behøver ikke fylde mere end en æske tændstikker, men den kan rumme langt over tusinde cd’er, som i originale plastæsker er 10 mm tykke – hver især.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
CD
dvd rip

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S