Home » Styresystem » Guide: Reparer Windows med ét nemt værktøj
Guide: Reparer Windows med ét nemt værktøj

Guide: Reparer Windows med ét nemt værktøj

Share

De lyder som en Bond-film – ok faktisk var en af dem en Bond-film – men i sammenhæng med computere er der ikke meget sjov ved Meltdown og Spectre

Dette par, der udnytter kritiske sårbarheder i cpu’er, skabte megen tænders gnidsel i starten af 2018 på grund af hackeres mulighed for at ramme intet mindre end to årtiers processorer. Tænder blev skåret endnu mere, da der kom rapporter om, at Intel og AMD’s fejlrettelse til sårbarhederne kunne få systemets ydelse til at falde.

Det vides dog ikke, hvor meget ydelsen kan falde, og det afhænger tildels af din cpu-model, dit OS, din lagerenhed og flere andre faktorer – og derfor er det tid til at rulle de metaforiske ærmer op og komme i gang med at teste. Ved at bruge en lille app, der slår Meltdown og Spectre-beskyttelsen til og fra ved at aktivere eller deaktivere deres associerede fixes og køre nogle cpu-benchmarks i begge miljøer, får du en forståelse for, hvor meget din ydelse eventuelt er faldet ved, at du holder dig beskyttet. Bemærk at vi ikke anbefaler, at du holder dine patches deaktiverede for at få ydelsen øget igen – hvad er lidt ydelse værd, hvis dine data er ubeskyttede? Dette er blot en øvelse for at se, om og hvor meget din ydelse har taget skade.

Se også:  Her er de mest håbløse passwords fra 2019 - er dit på listen?
1 Tillad alle Meltdown og Spectre-opdateringer

Helt åbenlyst er der naturligvis ingen grund til at køre cpu-benchmarks for at tjekke, om din ydelse er påvirket af patches, du måske aldrig har installeret. Så lad os tjekke, at du har. Sandsynligvis har dit OS, din browser og andre programmer allerede sørget for det, men bare for at være sikker: Gå til Windows Update ved at skrive “Windows Update” i søgefeltet og klik på programmet, når det dukker op. Under “Opdateringsstatus” klikker du på “Søg efter opdateringer” for at sikre, at du ikke har nogle ventende opdateringer. Hvis du har, så få dem installeret med det samme [Billede A]. Det er også værd at undersøge, om du har den seneste nye version af din webbrowser og installerer alle ventende programopdateringer. Det inkluderer antivirussoftware.

Billede A

2 Installer den påkrævede software

Du har brug for to programmer til at vurdere din før- og efter-ydelse korrekt i forhold til de sikkerheds-patches, du har installeret. Den første, InSpectre, fortæller dig, om dit system er beskyttet imod de to sårbarheder. Vi bruger x264 1080p encoding benchmark [Billede B] for at vurdere ydelsen, men du kan naturligvis bruge en hvilken som helst cpu-benchmark, du ønsker, så længe den i sidste ende giver dig et tal, du kan bruge til at sammenligne med andre kørsler. Hvis InSpectre fortæller dig, at dit system ikke er beskyttet, så gentag trin 1. Ellers er dit benchmark-værktøj installeret, og du er klar til at fortsætte.

Billede B

3 Undgå forstyrrelse ved at gå offline

Målet er at køre samme benchmark på det samme system under præcis de samme betingelser. Den eneste variabel bør være, om dine cpu sikkerheds-patches er aktiveret eller ej. For at gøre dette, så lad os undgå risikoen for, at en internetforbindelse eller aktivitet på hukommelsesdrevet kan forstyrre resultaterne. Du ved aldrig, hvornår GeForce Experience måske beslutter, at det er det perfekte tidspunkt til at installere nye grafikdrivere og sende din skærm ind i et midlertidigt mørke. Du bør gå midlertidigt offline uanset, om det betyder, at du skal trække et Ethernet-kabel eller USB trådløs modtager ud, eller bare deaktivere Wi-Fi nederst til højre i startbjælken [Billede C].

Billede C

4 Gør din lagerplads klar til test

Meltdown og Spectres fixes påvirker ikke kun din cpu-ydelse i vakuum. Din cpu er ansvarlig for softwaredefineret hukommelse (såsom partitioner), og størrelsen på den arbejdsbyrde, er de fleste enige om, påvirkes af sikkerheds-patches. Alt dette betyder, at hvis vores måling skal være præcis, så skal disk-aktiviteten være det samme under begge test-målinger. Det er derfor, vi går offline, og det er derfor, at vi anbefaler at køre en TRIM på din ssd, før du begynder på benchmarks.

Bare rolig, hvis din Windows er installeret på en HDD på din maskine, er tallene formodentlig så lave i første omgang, at ydelsesforskellene vil være ubetydelige. Ssd-brugere kan søge på “Optimer Drev” i søgefeltet i menubjælken [Billede D], og vælge det drev, du vil optimere. Dette starter TRIM – det er grundlæggende en defragmentering for solid-state-drev, der renser data-celler og rydder op steder, hvor der bliver skrevet data. Nu ved du, at din disk ikke installerer noget i baggrunden under benchmark-testen, som den lige har downloadet eller, som har hobet sig op ved, at du længe ikke har kørt TRIM-kommandoen.

Billede D

TAGS
cpu
meltdown
sikkerhed
spectre
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S