Home » Sikkerhed » Guide: Rens op og ryd ud
Guide: Rens op og ryd ud

Guide: Rens op og ryd ud

Share

Hvis spam, malware, junkware med tiden hober sig op på pc’en, sander den til og bliver sløv. Datatid TechLife giver dig her den store guide til at slippe for skidtet og få ryddet op samt bevare pc’en ren, hurtig og fri for digitale infektioner

Problemer med pc’er er normalt ikke noget, som har med Windows eller selve pc’en at gøre, i stedet er det ofte ondskabsfulde programmer, som inficerer den, eller et program, der laver bøvl og lægger filer alle steder, hvilket sløver maskinen. Det kan også være programmer, som er specialiseret i at overtage din pc, som insisterer på at være aktive og dermed hele tiden er i vejen. Hvad værre er: Disse programmer har ofte for vane at omgå dine sikkerhedsindstillinger og lægge sig på din pc, når du har forbindelse til internettet.

Heldigvis kan du nemt fjerne dem og derefter opsætte dine sikkerhedsindstillin-ger for at forhindre dem i at få fodfæste igen. Har du mistanke om, at et program laver problemer på din pc, findes løsningen på de kommende sider. I denne guide viser vi, hvordan du først tjekker din pc for malware og derefter får ryddet op. Når syste-met er renset, ser vi på, hvordan du bevarer det sådan og tuner det, så det kører hurtigere end før. Endelig tager vi et kig på dine internet- og sikkerhedsindstillinger for at sikre, at du gør alt, hvad du kan for at forhindre fremtidige angreb.

I vores gennemgang bruger vi tredje-partssoftware. Meget af det kan hentes fra Microsoft Store (søg på program- eller app-navnet), men vi giver dig også webadresserne, så du kan downloade dem direkte fra udgiverne. Er du klar til den store tur gennem malware-junglen for at fælde mulige, skadeprogrammer, så begynder rejsen her.

Se om du har malware

Undersøg først om din pc er fri for ransomware og andre infektioner. Hvis ikke, så viser vi dig her, hvordan du finder dem og får dem udryddet.

Største skridt i arbejdet med at rydde op er at sikre, at din pc er infektionsfri. Åbn dit anti-virus-værktøj for at søge efter infektioner som orme, trojanere, rootkits og spyware. Sørg for, at værktøjets definitioner er opdaterede og lad den udføre en fuld scanning. Dukker der infektioner op, så følg instruktionerne og sæt dem i karantæne eller prøv at fjerne dem. Du bliver sikkert bedt om at genstarte, når du er færdig, og foretage en ny fuld scanning for at kontrollere, at infektionen er væk.

Premium-version af Malwarebytes giver beskyttelse i realtid.

Nogle infektioner er stædige. Hvis de ikke forsvinder efter to eller tre forsøg, skal du genstarte i sikker tilstand. I Windows 7 trykker du på ”F8”-tasten ved opstart. Brugere af Windows 8.1 og Windows 10 skal gå ind under Start > Indstillinger > Opdatering og Sikkerhed > Genoprettelse. Klik derefter på knappen ”Genstart nu”. I skærmbilledet ”Vælg en indstilling” vælger du Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Startindstillinger. Klik på ”Genstart” og ”F5”-tasten under genstart. Fra listen vælger du punkt 5 ”Aktivér fejlsikret tilstand med netværk”.

Se også:  It-afdelinger plages af falske sikkerhedsalarmer – og det er dyrt

I denne tilstand skal du forsøge at opdatere og køre scanningen igen. For det meste, men ikke altid, vil malwaren være så sårbar i fejlsikret tilstand, at den kan fjernes helt. Hvis ikke, eller hvis du er låst ude af fejlsikret tilstand, viser trin-for-trin-vejledningen på næste side et par yderligere værktøjer og tips.

Udvid din scanning

Selvom dit primære antivirus-program ikke viser noget, kan du ikke være sikker, og du bør prøve yderligere scanninger med andre værktøjer. Malwarebytes Anti-Malware Tool er god som ekstra tjek. Program-met søger efter en bredere vifte af trusler end de fleste værktøjer, herunder potentielt uønskede programmer (PUP), der kan indeholde spyware og andre privatlivstrusler. Du skal downloade og installere den gratis version. Derefter opdaterer du programmet og kører en fuld scanning. Det vil endda køre i fejlsikret tilstand.

Windows-værktøjet fra Tweaking.com kan hurtigt reparere skader påført af malware.

Vil du et skridt videre, skal du bruge Emsisoft Emergency Kit. Som det frem-går af næste side udfører det scanninger ved hjælp af to separate antivirus-motorer. Andre mobile apps, som er værd at tilføje værktøjskassen, er ClamWin Portable og VIPRE Rescue Disk (se næste side). Begge kan finde og fjerne mere stædige infektioner. Hvis du er overbevist om, at du er blevet angrebet af et rootkit, skal du åbne Malwarebytes og gå til Indstillinger > Beskyttelse og slå ”Scan for rootkits” til.

Tilbage igen efter ransomware

Støder du på ransomware, skal du ikke gå i panik. Især ikke, hvis du har gemt en sikkerhedskopi. Uanset hvad, kan du formatere pc’ens lagringsdrev og geninstallere Windows og leve med et lille tab af data.
I de tilfælde, hvor du er afskåret fra dine data, noterer du eventuelle krav ned (Bitcoin-wallet-adresse, filliste over krypterede data osv.), som giver dig adgang til dine data senere, hvis de kriminelle bliver fanget, og nøglerne, som blev brugt til at scramble dine filer, frigives.

Se også:  Tre brancher er særlig hårdt ramt af ransomware-angreb

Udfør derefter scanninger med alle de antimalware-programmer, du kan, for at fjerne den underliggende infektion. Når den er fjernet, besøger du https://noransom.kaspersky.com/ for at se, om din infektion er omfattet af et af de seks gratis ransomware- og dekrypteringsværktøjer, der vises her. Prøv eventuelt AVG og Trend Micros Ransomware Screen Unlocker Tool. Under ”Other products” klikker du på ”Free tools”. Det kan også køre i fejlsikret tilstand eller forberedes på en anden pc, hvis du ikke kan komme videre.

Når din pc er renset, er visse funktioner måske sat ud af kraft. Mistet netværksforbindelse kan ofte løses med NetAdapter Repair All In One.

Genoprettelse efter stædige infektioner
1 Få has på den grimme malware

Kan du genstarte pc’en i fejlsikret tilstand med netværk (se forrige side), går du ind på www.vipre.com/support/rescue/ for at downloade et gratis værktøj med speciale i at fjerne stædig malware. Kan du ikke gå online i fejlsikret tilstand, henter du værktøjet på en ren pc og overfører det.

2 Scan med Emsisoft

Kan du starte pc’en, men ikke i fejlsikret tilstand med begrænset adgang til systemet, skal du fra en ren pc downloade og installere den mobile app Emsisoft Emergency Kit på en USB-dongle. Vær opmærksom på, at den fylder 311 MB.

3 Forbered scanningen

Start værktøjet på din rene pc og vælg Emergency Kit Scanner. Klik ”Yes”, når du bliver bedt om at downloade seneste opdateringer. Når det er gjort, lukker du værktøjet og slutter drevet til din inficerede pc. Start scannerværktøjet igen. Du bør se, at det er opdateret.

4 Scan og fjern

Ved dybe infektioner klikker du på ”Malware Scan”. Har du mistanke om en rootkit-infektion, så klik på ”Custom Scan”, og markér ”Use direct disk access”. Klik på ”Next”. En brugerdefineret scanning kan også sættes til at udrydde PUPs (potentielt uønskede programmer).

5 Lav en opstartsdisk

Hvis alt dette ikke nytter noget, opretter du en Kaspersky Rescue Disk. Hent ISO-filen ned på en ren pc fra https://support.kaspersky.com/viruses/rescuedisk. Højreklik på den, og vælg ”Burn image”, eller brug et værktøj som Rufus for at oprette et bootbart medie på et USB-flashdrev.

6 Opstart og scan

Genstart computeren fra mediet. Virker det ikke, og har din pc UEFI (moderne BIOS), åbner du UEFI-indstillinger-ne for at sikre, at kompatibilitetsfunktionen er aktiveret for at understøtte flash-drevet. Lad først Kaspersky Rescue Disk scanne og fjerne eventuelle infektioner, og genstart så pc’en.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
malware
oprydning
Spam

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S