Home » Hardware » Guide: Rens din computer og få bedre ydelse
Guide: Rens din computer og få bedre ydelse

Guide: Rens din computer og få bedre ydelse

Share

Uanset om man arbejder med et skræddersyet system eller en færdiglavet maskine, er det altid klogt at holde pc’en ren. Det holder maskinen sund og ydelsen i top

Vi har alle prøvet det. Lyden af ventilatorer inden i et system, der ikke er blevet skilt ad, siden det blev købt. Synet af støv ved den bageste I/O, når man skal slutte noget til.

Uanset om man arbejder med et skræddersyet system eller en færdiglavet maskine, er det altid klogt at holde pc’en ren. Desværre kan det tage temmelig megen tid, og der er et væld af faldgruber undervejs.

Fugt, der kommer ind i de forkerte komponenter; komponenter, der nægter at give slip, når man vil fjerne dem; støv, der ligger over det hele – det kan virke næsten overvældende og afholder mange fra at give sig tid til at holde computeren jomfrueligt ren.

Ligesom med biler, fly og parforhold kan mangelfuld vedligeholdelse af en pc føre til katastrofe. Oparbejdet støv kan hæmme ventilatorer, og det kan komme ind i bundkortets stik og påvirke deres adfærd. For meget støv i en maskine kan også føre til mangelfuld temperaturstyring, fordi filtrene bliver tilstoppet, og det kan ende med maskinens død i flammerne.

Se også:  Acer ConceptD 500 [TEST]: Nu er den stationære pc spændende igen

Den gode nyhed er, at man faktisk ikke behøver meget for at få en god, ren pc, og det tager måske mindre tid, end man skulle tro. Hvis du følger vores trinvise guide, kan du også opleve glæden ved at starte maskinen og høre den gå i gang med en lavmælt hvisken.

1 Vær beredt

Dette første skridt er det vigtigste: Sørg for, at du har plads nok til at arbejde på. Det ideelle er at stille maskinen på et bord eller på gulvet – men undgå tæpper. Så skal du sikre dig, at der ikke er tilsluttet noget eller tændt for noget, før du fjerner alle de ydre paneler fra computeren.

Afhængig af kabinettet kan det dreje sig om kun to sidepaneler, men det kan også omfatte top og forside. Fjern også eventuelle støvfiltre; læg dem til side og gør dem rene med en tør støveklud. Hvis kabinettets paneler er snavsede, kan det også være aktuelt at vaske dem.

Det vil ikke forbedre systemets ydelse, men nussede fingeraftryk på glaspaneler kan ødelægge udseendet på en i øvrigt æstetisk tilfredsstillende maskine.

Se også:  Acer ConceptD 500 [TEST]: Nu er den stationære pc spændende igen

>> Til rengøring af selve systemet skal du bruge tre ting: en dåse komprimeret luft, en lille smule isopropylalkohol på 99 procent og en mikrofiberklud (måske flere, hvis du forventer at finde meget støv i kabinettet). Disse ting kan man nemt finde hos computerforhandlere, og de koster ikke alverden. Hvis du ikke kan finde isopropylalkohol, findes der specifikke væsker til at fjerne varmepasta, men de kan være dyre. Lightervæske virker fint i stedet.

Dåsen med komprimeret luft bør omfatte et tyndt rør, som man kan sætte på dysen og bruge til svært tilgængelige steder i kabinettet. Læs anvisningerne omhyggeligt – du føler dig måske fristet til at ryste dåsen grundigt, men det bør man som regel undgå, fordi det kan sende en lille mængde flydende gas fra dåsen ud over maskinens følsomme komponenter.

2 Gør komponenterne rene

Hvis du regelmæssigt gør rent i maskinen, behøver du ikke nødvendigvis skille den helt ad for at få den ren. Et hurtigt pust komprimeret luft her og en aftørring der kan holde støvet stangen.

TAGS
rengøring
Rensning
stationær pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S