Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Rediger video nemt og gratis

Hvis du vil redigere dine videooptagelser og have masser af professionelle værktøjer, skal du overveje at hente den gratis version af Lightworks, som kun har få begrænsninger.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad med at bruge den samme videoredigerings-software som de bedste filmfolk i verden? Så skal du overveje Lightworks, der er blevet anvendt til Pulp Fiction, Heat, The Wolf of Wall Street og mange andre biograffilm.
Programmet er gratis, men hvis du arbejder professionelt med video, skal du vælge betalingsversionen med ekstra værktøjer og eksport i høj opløsning. Ellers er gratisversionen tilstrækkelig.

Programmet har alt, hvad du skal bruge for at redigere videoer og eksportere i diverse filformater og til YouTube. Videoredi-gering er ressourcekrævende. Så hold dig til det enkle, mens du lærer at videoredigere, og luk ned for andre programmer. Under installationen kan du vælge dansk som sprog, men det bliver programmet ikke særlig dansk af. Engelsk er dog sjældent en hindring.

1 Opret et nyt projekt

Hent Lightworks fra lwks.com. Når du starter, får du skærmen “Local projects”. Efterhånden som du arbejder på projekter, bliver kvadraterne erstattet med titler og minibilleder, men i starten er de tomme. Programmets brugerflade ligner ikke noget, du kender fra Windows. Indstillin-gerne får du adgang til fra tandhjulsikonet øverst til højre.

2 Vælg indstillinger

Klik på “Create New Project”, og et vindue viser de forskellige specifikationer for det nye projekt. Projektet skal have et navn, og appen vil have videoens framerate oplyst: Hvor mange billeder i sekundet. Hvis du er usikker, vælger du muligheden “Auto”. Hvis du vil, kan du også skrive nogle hurtige noter om dit projekt i tekstfeltet.

3 Find dine filer

 

Som nybegynder kan du støtte dig til de skærmtips, du får, og kan senere slå dem fra. Her er vi i “Log view”, hvor du finder og organiserer kildematerialet til dit projekt: video- og lydspor. Når du arbejder på et nyt projekt, bliver “Project Contents” -delen tom. Klik på “Local Files” for at finde og importere de videoklip, som du vil bruge.

4 Vælg video

Lightworks kan modsat mange konkurrenter nær-mest importere alle tænkelige filformater, hvilket især er en fordel, hvis du henter materiale ind fra kompakte kameraer og mobiltelefoner. Du går simpelt hen ind i mappen med din video og udvælger de klip, du planlægger at bruge.

5 Importér klippene

Videoerne i panelet “Local Files” føjes ikke til dit projekt, medmindre du importerer dem. Det gør du ved at tilvælge dem og klikke på knappen “Import” nederst i venstre hjørne. Det kan nogle gange virke, som om pc’en er ved at gå ned, men hav tålmodighed: Processen kan tage flere minutter, især med lange, højopløste videoer.

6 I gang med redigering

Du ser nu det tredje panel, vi viser på billedet. Klippene sidder øverst til venstre, forhåndsvisning øverst til højre og projektidslinjen i bunden. Du behøver ikke bruge egne videoer. Her har vi taget nogle licensfri videoer fra Pexels.com. Disse videoer kan du bruge gratis, hvor du vil, også ved kommerciel brug.

7 Indsæt det første klip

Du laver dine videoer ved at lægge de forskellige komponentdele på tidslinjen. Det er nærmest Lego for video: Du lægger et klip et sted og så et andet ved siden. Træk det første klip hen til begyndelsen af tidslinjen. Lightworks viser tre ting: Den del, som ligger på rækken V1 er din video, mens A1 og A2 er venstre og højre lydspor.

8 Sæt klippene sammen

De fleste videoprojekter er bygget op af flere klip, der er sat sammen. Træk det andet klip ind på tidslinjen der, hvor det første ender. Når du kommer tæt på, vil det nye klip klikke sig fast til det første klip uden mellemrum. Også her er der tre spor, et video- og to audio-. Lightworks farvekoder hvert klip, så du nemt kan skille dem ad.

9 Indsæt en overgang

Medmindre du ønsker en bestemt effekt, er det en dårlig idé at skifte mellem klip i forløbet uden at lægge en overgang ind, for eksempel en fadening. Højreklik på den lille adskillelse mellem to klip, hvor efter “Sequence” dukker op. Klik Transactions > Add, og udvælg den øn-
skede overgang. Du kan også finpudse den her.

10 Videoer uden lyd

Du kan også redigere videoer, der er uden lyd. Som du kan se foroven, har to af de tre klip her ingen lydspor. Du kan selvfølgelig indlægge lydspor ved at importere lydfilen og lægge den på tidslinjen. Eller du kan klikke på mikrofon-ikonet lige under forhåndsvisningen for at optage en kommentatorstemme direkte.

11 Trim et klip

Du kan trimme begyndelsen eller slutningen af et klip væk. Højreklik på klippet, hvorefter “Segment Commands” dukker op. Med “Trim In” kan du gribe fat i kanten og trække den ind for at fjerne de dele, du ikke ønsker, uden at det påvirker andre klip. Brug “Slip and Slide”, hvis du vil justere, hvor et klip slutter, og et andet begynder.

12 Tilføj effekter

Hvis du klikker på fanen VFX, kan du gøre noget interessant ved din video. Første gang ser du denne farvekorrektionsskærm. Her kan du justere farverne i et klip, så de ser mere naturlige ud eller passer bedre ind i den øvrige del af projektet, eller du kan foretage mere dramatiske ændringer af farverne.

13 Skift farven

Dette er et ekstremt eksempel på, hvad der sker, når du ændrer indstillinger. Vi har skruet helt ned for lysstyrken for at give solnedgangen et mere dramatisk udtryk. Men som med filtre generelt er det en god idé at foretage så små ændringer af farverne som muligt. Ellers kan det komme til at se mærkeligt ud.

14 Indsæt et navn

Hvis du kigger nøje efter farvekorrektionsoverskrif-ten, ser du et “+”-tegn. Her kan du tilføje ting som rullende tekster eller video-id’er fra musikvideokanaler og YouTube-klip. Du kan også højreklikke på et klip i V1-sporet og vælge Edit > Effects Add > Titles. Her er vi gået efter en Star Wars-lignende tekst, som ruller op ad skærmen.

15 Ændringer i teksten

Titelindstillinger dukker op i en ny sektion neden under “Colour Correction” i VFX-vinduet. Rul ned på siden. Erstat eksempelteksten med en tekst, som du ønsker. Du kan ændre skrifttypen og opaciteten, placeringen samt indsætte skygge eller kantomrids. Disse effekter er gode at benytte, når en video går fra mørkt til lyst eller omvendt.

16 Juster lyden

Med “Audio” får du adgang til tonekontroller og fadning. Der er enkelte forudindstillinger til at reducere baggrundsstøj med. Indstil volumen med de blå pile på viserinstrumenterne øverst til højre. Eksporter dit projekt ved at gå tilbage til redigeringsskærmen, højreklikke på tidslinjen og vælge Sequence Commands > Export.