Home » Tips og trick » Guide: Red de mistede filer
Guide: Red de mistede filer

Guide: Red de mistede filer

Share
Gendan tabte partitioner

Hvis du har mistet en hel partition eller et drev, kan en anden mulighed være at prøve at gendanne drevet uden at skulle redde noget fra det.

Ligesom Windows kun sletter en fils header og ikke hele filen, bliver en partition slettet eller formateret ved, at det kun er partitionsinformationen (type, filsystem, størrelse og lokation), der bliver fjernet. Med de rette redskaber kan man gendanne den som med enhver anden fil.

Før tilbød partitionerings-redskaber gratis partitions-genkendelse og gendannelse, men nu har man låst dem og mange andre nyttige funktioner inde i betalingsopgraderinger. Der er dog heldigvis mange gratis alternativer.

Brug Lazesofts File Manager til at kopiere filer fra drev uden for Windows.

Før du dykker ned i det, kan du tage en drevafbildning (drev-image) med Macrium Reflect Free. Det giver dig en fejlsikret løsning, hvis noget går virkelig galt med dine forsøg på at gendanne en partition.

Du gør det ved at tage en afbildning af hele drevet (ikke udvalgte partitioner). Husk at klikke på Advanced og markere “Make an exact copy of the partition(s)”.

Hvis du prøver at gendanne en ikkesystem-partition, og du kan boote normalt ind i Windows, kan du måske gendanne dem uden at betale en øre. Du kan i stedet downloade og installere install Partition Find and Mount (http://findandmount.com/), som er gratis til personlig brug.

Når den kører, vælger du drevet med den manglende partition, og begynder med den anbefalede “Intellectual Scan” (hvis det svipser, kan du prøve to andre scanninger – normal og deep). Hvis din manglende partition bliver fundet, kan du åbne den på et specifikt drev eller oprette et drev-image ud fra den.

Hvis du har installeret Lazesoft Recovery Suite (ellers kan du hente den gratis Home Edition fra www.lazesoft.com/download.html), skal du køre den i Windows og vælge “Disk Image & Clone”.

søg professionel hjælp

Specialister kan gendanne data fra defekte drev – men det er dyrt.

Datagendannelse er ikke nogen eksakt videnskab, og den er heller ikke altid intuitiv. Specialister i datagendannelse tilbyder yderligere – om end kostbare – ydelser, der kan hjælpe med at skaffe vigtige filer tilbage, hvis man har brug for det.

Se også:  Her er fire geniale gratis-programmer, der gør livet lidt nemmere

Nogle redskaber til datagendannelse gør det muligt at gøre brug af fjernassistance, der kan hjælpe kunden igennem gendannelsesprocessen. En anden, dyr form for datagendannelse består i at hente data fra fysisk beskadigede drev.

Hvis et drev ikke bliver genkendt eller laver besynderlige lyde, er årsagen sandsynligvis defekte hoveder eller motorsammenbrud. Gendannelse fra sådanne drev kan kun lade sig gøre ved hjælp af specialister i renrum, hvor man kan åbne drevet fysisk og slutte de plader, som rummer de vigtige data, til udstyr, der kan gendanne de savnede data.

Et af de mest erfarne firmaer er Ontrack (www.ontrack.com), der tilbyder såvel fjerngendannelse af data fra ikke-beskadigede drev som komplette gendannelsesydelser til defekte drev.

Under alle omstændigheder foretager Ontrack en evaluering af drevet og tilbyder en valgfri evalueringsrapport, der viser, hvad man kan gendanne fra drevet – og så præsenterer firmaet et endeligt tilbud på genoplivningen af disse data.

Når vi er nået så langt, kommer vi til det mere penible spørgsmål: Hvad koster det? Det er ikke billigt at gendanne data fra en beskadiget harddisk; det kan løbe op i tusindvis af kroner.

Firmaet Proven Data leverer på sin blog en grundlæggende oversigt over, hvad man kan forvente at skulle betale (www.provendatarecovery.com/blog/data-recovery-cost-rates-fees/).

Medmindre de data, man har mistet, er både uerstattelige og uvurderlige, kan det være klogere at afskrive de tabte filer og omsider iværksætte den backup-plan, man så længe har udskudt.

Du finder redskaber til diskstyring og reparation i feltet til venstre. Blad ned til sektionen Repair Tools, og find funktionen “Lost Partition Recovery. Vælg den, og se, om Lazesoft kan finde nogen manglende partitioner. Hvis det sker, vælger du partitionen fra listen og gendanner den ved at klikke “Recover Lost Partition”.

Hvis du ikke kan gendanne din partition med et af disse redskaber og gerne vil dykke ned i kommandolinjen, bør TestDisk (www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk) være dit næste valg.

Se også:  Kom godt i gang med at programmere

Download den seneste Windows 64-bit-version (7.1 i skrivende stund). Efter at du har taget dit drev-image, følger du guiden hos www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Step_By_Step med henblik på at gendanne manglende partitioner eller reparere dem, der er ødelagt.

Katastrofeberedskab

Det værste er indtruffet: Windows nægter at boote, og du kan ikke komme til dine filer. Hvad nu? Hvis drevet ikke er gået fysisk i stykker (se boksen om professionel hjælp), skal du gendanne de data, du kan, før du rydder drevet og installerer Windows fra grunden.

Hvis du er Macrium-bruger, kan du boote fra din gendannelsesdisk, tage et frisk drev-image af drevet og prøve at rulle systemet tilbage til en fungerende tilstand.

Hvis drevet er fysisk ramt, men din backup er af nyere dato, giver det ingen mening at prøve at redde data fra det; invester i stedet i et nyt drev, og gendan din seneste Macrium-backup på det.

Hvis du ikke har et drev-image, kan du måske gendanne partitionen eller redde filer fra denne backup. Du skal oprette et Lazesoft Recovery Suite-genoprettelsesdrev (eller USB-flashdrev) ved at downloade og installere den gratis Home Edition af softwaren fra www.lazesoft.com/download.html på en fungerende pc, der helst kører det samme styresystem som den angrebne pc.

Gendan mistede ikke-system-partitioner med Lazesoft.

Når det er gjort, booter du fra genoprettelsesdrevet. Du kan først prøve Windows Recovery for at se, om den kan bringe din pc i orden. Du kan også prøve at bruge drevets egen File Manager til at gendanne filer, hvis partitionen er synlig og i øvrigt ubeskadiget. Hvis det svigter, skal du bruge redskabet “Disk Image & Clone” til at lede efter den manglende partition med den ovennævnte procedure.

Hvis alt dette svigter, bør du kunne bruge genoprettelsesdrevet til at kopiere nemt tilgængelige filer – måske fra en ødelagt Windows-installation, der ikke har smadret partitionen, eller bruge værktøjet “Data Recovery”, der rummer fire redskaber: Fast Scan, Undelete, Unformat og Deep Scan. Med lidt held kan et af dem redde kritiske filer, før du rydder drevet helt og begynder forfra.

1 2 3 4 5 6Forrige

TAGS
filgendannelsesprogram
Filhåndtering
gendannelse
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S