Home » Tips og trick » Guide: Red de mistede filer
Guide: Red de mistede filer

Guide: Red de mistede filer

Share
Gendan fra backup

Hvis man bruger Filhistorik til at tage backup af sine filer, kan funktionen også gendanne slettede filer og redde tidligere versioner. Åbn Filhistorik via Windows’ søgefunktion ved at klikke “Gendan dine filer med Filhistorik”.

Gå til mappen med den manglende fil – brug om nødvendigt tilbage-knappen nederst i vinduet til at rulle tilbage til det tidspunkt, filen blev optaget.

Dobbeltklik så på den for at fremkalde et eksempel. Hvis den er tæt nok på den version, du har slettet, kan du gendanne den ved hjælp af den grønne knap forneden, eller du kan klikke på indstillinger-knappen i øverste højre hjørne og vælge “Gendan til …” for at oprette en kopi af filen i din valgte destination.

Åbn Macrium-drevbilleder i Stifinder, og gendan filer fra dem.

Du kan måske gendanne filen fra dit seneste drevbillede, men det er værd at huske, at de fleste billedbaserede backup-planer ikke tager backup mere end en gang om dagen. Hvis du er Macrium Reflect-bruger, skal du gå til den mappe, hvori dine data er lagret, højreklikke og vælge “Explore Image”.

Hvis der er mere end ét drev, som er afbildet, tjekker du det drev, som indholder din manglende fil, og noterer det pågældende drevbogstav. Marker “Enable access to restricted folders”, før du klikker “OK”.

Backuppen bliver vist som ethvert andet regulært drev, og du kan gå til den mappe, som indeholder din mistede fil, og kopiere den tilbage til hoveddrevet.

Data slettet ved et uheld

Hvis du ikke har adgang til en egnet backup, eller hvis din backup ikke er tilstrækkelig aktuel, er tiden inde til at prøve at gendanne filen fra drevet. Kan du huske den gyldne regel om ikke at skrive data til det drev, som indeholder den pågældende fil?

Se også:  Sådan redder du en Windows-computer, der nægter at starte

Det betyder, at medmindre man allerede har installeret software til datagendannelse på sin pc, bør man finde et porterbart redskab, som man kan downloade direkte til et flashdrev og afvikle fra dette drev i stedet.

Et eksempel på sådan et porterbart redskab, der er gratis til personlig brug, er Puran File Recovery. Hent den porterbare X64-version fra www.puransoftware.com/File-Recovery-Download.html, og læg den på et andet drev end det, dine mistede data ligger på. Pak det ud, og start det med det samme.

Gendan cd’er og dvd’er

ISObuster kan gendanne filer, som andre redskaber ikke magter.

Harddiske er ikke de eneste lager-enheder, der kan bliver hjemsøgt. Flashdrev, multimediekort og gode gamle optiske diske bliver også udsat for tab af data.

De redskaber til datagendannelse, vi beskriver i denne hoveddel af artiklen, roser sig af at fungere med flashmedier såvel som med almindelige harddiske. Optiske diske er noget ganske andet.

Fejl kan opstå på grund af fysisk skade, og diske kan have været genstand for programfejl eller brugerfejl, for eksempel at disk-sessioner på dvd’er og cd-rom’er ikke er blevet lukket korrekt.

Den slags gendannelse kræver specielle redskaber, og der er to, som skiller sig ud fra mængden. Det første er Recovery Toolbox for CD Free (https://recoverytoolbox.com/cd.html), som virker på cd, dvd og Blu-ray. Efter installation indsætter man den ramte disk og starter programmet.

Man bliver bedt om at vælge det optiske drev, man ønsker at gendanne fra. Hvis man kun har et enkelt drev, klikker man Next. Man bliver bedt om at vælge den mappe på harddisken, hvorpå alle gendannede filer skal placeres.

Når det er gjort, klikker man Next, så scanner Recovery Toolbox drevet og afslører, hvilke mapper og filer der er tale om. Man kan forsøge at gendanne alting fra disken eller vælge individuelle filer og mapper, før man klikker Save og ser, hvad Recovery Toolbox er i stand til at redde. Hvis det ikke lykkes at finde og gendanne filer, kan man prøve ISObuster (www.isobuster.com).

Se også:  Gå aldrig ned på værktøj – og slet ikke på skruetrækkere

Download den gratis version, så viser den, hvad den kan gendanne. Den gratis version kan gendanne filer fra ISO-, Joliet- og Rock Ridge-filsystemser, mens andre filsystemer – herunder UDF, som man hyppigt finder på skrivbare medier – kræver, at man køber en Personal License til 40 dollar.

På www.isobuster.com/license-models.php kan du se en omfattende sammenlignende liste over gratis versioner og betalingsversioner.

Puran viser, at det kan udføre fire former for scanning. Klik “OK”, vælg dit drev, og klik Scan. Nu får du en hurtig scanning af drevet. Der bliver vist en liste over filer, inklusive deres størrelse og tilstand – det sidste skal dog tages med et gran salt (mange filer, der er markeret som “excellent”, kan være umulige at gendanne, mens nogle, der er markeret som “poor”, kan gendannes).

Brug Purans eksempelvisning til at afgøre, om en fil kan gendannes.

Klik i rullemenuen, og vælg at få vist listen efter filtype, for eksempel som billeder eller dokumenter. Vælg en fil fra listen. Hvis eksempelvisningen viser et billede af mindst en del af filens indhold, klikker du på Recover for at gemme en kopi på et andet drev.

Prøv derefter at åbne den. Med lidt held har du gendannet din fil. Som tidligere nævnt stiger dine chancer markant, hvis du forsøger hurtigt efter sletningen.

Hvis den hurtige scanning ikke viser din fil, kan Puran tilbyde en Deep Scan-funktion, som bruger meget mere tid (navnlig på drev, der ikke er ssd’er), men som kan afsløre filer, der ikke blev fundet ved den hurtige scanning.

Hvis du bliver overvældet af de filer, som søgningen finder, klikker du Edit-knappen ved siden af “Scan Custom List” for at begrænse din søgning til specifike filtyper.

TAGS
filgendannelsesprogram
Filhåndtering
gendannelse
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S