Home » Tips og trick » Guide: Red de mistede filer
Guide: Red de mistede filer

Guide: Red de mistede filer

Share

Har du mistet værdifulde filer og dokumenter? Fat mod! Vi gør her alt, hvad vi kan for at skaffe dem tilbage

Det er en akut øjenåbner at erfare, at man har forlagt en vigtig fil eller har slettet den ved en fejltagelse – for ikke at tale om den hæslige erkendelse af, at en hel partition eller et helt drev er forsvundet. Vi ved af erfaring, at datatab er en prøvelse uanset, om det drejer sig om en enkelt fil eller hele indholdet på et drev.

Enhver, der har været nødt til at rekonstruere en harddisk fil for fil, fordi man har været for energisk med fdisk-kommandoen, kender til vigtigheden af backup. Vi lærte det på smertefuld vis i 1999, men det behøver du ikke – find AOD nr. 15/2021, og følg vores ultimative backupguide.

Den hurtigste måde at gendanne tabte data er nemlig at bruge backupper, og det er her, vi lægger ud i denne guide, som viser de redskaber, teknikker og tip, man skal bruge for at maksimere sine chancer for at redde mistede filer.

Hvad nu, hvis man ikke har backup, eller filerne er for gamle? Med de rigtige værktøjer og den rette viden kan man rekonstruere slettede filer med et minimum af bøvl.

Det behøver ikke engang at koste dig en øre, for vi har fundet de bedste gratis redskaber til filgendannelse. Og hvad nu, hvis en hel partition er forsvundet? Så findes der værktøjer, som kan hjælpe dig med at rekonstruere partitioner, der er blevet slettet ved en fejl, eller som er beskadigede.

Se også:  Guide: 6 smarte måder at bruge Word på

Som om det ikke var nok, vil vi også undersøge mere drastiske scenarier for datagendannelse: Det, man skal gøre, hvis man ikke engang kan boote til Windows, eller ens filer er blevet gjort ulæselige af ransomware.

Vi anbefaler eksperttjenester, der kan hjælpe, hvis harddrevet svigter – enten fordi der er sket et uheld, eller fordi det har nået sidste anvendelsesdato. Troede du, at dine uerstattelige filer var tabt for evigt? Blad videre til næste side, og lad os komme i gang med at redde dit dyrebare arbejde.

Det første skridt i ethvert datagendannelses-scenarie består i at afgøre, om ens mistede data er resultatet af en fysisk skade, en hardwarefejl. Det gør man ved at tjekke drevets Smart-status med dets drev-redskab, det kan være Samsung Magician. Det er optimeret til Samsung-drev, men det kan give adgang til Smart-data på alle tilknyttede drev.

Hvis drevet viser tegn på at have svigtet, eller det laver besynderlige kliklyde eller andre fysiske lyde, skal du øjeblikkeligt holde op med at bruge drevet og læse tekstboksen om at søge professionel hjælp. Det er dyrt, men hvis dine data er endnu mere værd, kan det være din eneste redning.

Se også:  Prisstærke smartphones [STORTEST]: Den bedste mobil i budgetklassen

Tab af data kan være en kostbar omgang, men i langt hovedparten af tilfældene har det intet at gøre med hardware. Før du foretager dig noget andet, bør du derfor holde op med at bruge din computer.

Hvis du ved et uheld har slettet en fil inden for de seneste par minutter, er der gode chancer. Filen ligger måske stadig i Papirkurv, og selv om du har tømt papirkurven, eller du har fravalgt den ved at holde tasten Skift nede og trykke Delete, er selve filen endnu ikke blevet fysisk slettet.

Medmindre man aktivt har slettet en fil, kan man ofte rekonstruere den.

For at spare tid sletter Windows ikke fysisk filer, når man tror, det finder sted. I stedet bliver begyndelsen af filen, dens header, overskrevet. Det fortæller, at det område, hvor filen befinder sig, nu er ledigt og kan overskrives med andre data.

Indtil en anden fil bliver skrevet på dette område, forbliver filen imidlertid intakt. Det er derfor, de fleste drevredskaber har værktøjer, som af hensyn til sikkerheden kan rydde ens ssd, før man skiller sig af med den.

Man skal for eksempel klikke “Secure Erase” under “Data Management” i Samsung Magician. Man kan også selektivt slette filer og rydde det område, der rummer tidligere slettede filer med redskaber som for eksempel Eraser (https://eraser.heidi.ie/).

1 2 3 4 5 6Næste

TAGS
filgendannelsesprogram
Filhåndtering
gendannelse
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S