Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Kom godt i gang med vinyl

Er du ramt af analog magi og har lyst til at røre ved vinyler og pladespillere? Du er ikke alene!.

Af Caspar Haarløv, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er officielt: Alle er igen forelskede i vinyl. Salget af pladespillere boomer. Vinyler er hottere end kogeplader, og Ikea sælger samlervenlige Kallax-reoler i massevis.

Streaming er udmærket, ingen klager her, men den sanselige oplevelse af at stå med en fysisk plade i hånden og hele ritualet ved at sætte den på, er bare noget helt andet. Uanset om du er ny i vinyl-land, eller om vinylen er en gammel kærlighed, der stadig kører rundt, så er der nogle ting, du skal vide: Ikke alle pladespillere er lige gode.

Pladespillere fås fra billige alt i en-bærbare typer til kunstobjekter i flere hundrede tusind-kroners-klassen. Er du på budget, har du måske overvejet en type pladespiller som Crosley. Deres retro-stylede plastickasser er en del af lavprismarkedet, og de kan fås i flere farver og typer og med indbyggede højttalere, stik til hovedtelefoner og minijack til mobiltelefonen.

Priserne starter under 1000 kroner, så forvent ikke audiofile oplevelser. Men når prisen på en ny plade efterhånden nemt kommer op på over 200 kroner, bør du måske overveje, om det er klogt at udsætte de dyrebare skiver for Crosleys tunge plasticpickupper? Forskellen i lydkvalitet mellem de billigste pladespillere og skridtet ovenover er ganske betydeligt. Der ligger en masse musik i de riller, som ikke bliver opfanget af en pickup, der helt bogstaveligt bare skraber overfladen. Det kan ødelægge pladen. Og en dårlig pladespiller kan ikke opgraderes senere.

vinyl8 En pickup-forforstærker forbinder pladespilleren med dit anlæg og giver den rigtige lyd.

Måske er du et bæltedyr

Brug en anelse flere penge og få en oplevelse, der varer længere – og som langt bedre retfærdiggør, at du overhovedet er ved at gå den analoge vej. Bedre pladespillere giver også bedre muligheder for at udbygge og forbedre hen ad vejen.  “Sweetspot” for pladespillere ligger et eller andet sted mellem 2000 og 4000 kroner.

Her begynder det virkelig at blive sjovt. Pladespillere fra Audio-Technica, Rega, Onkyo og Pro-Ject kan være fænomenalt gode til forholdsvis få penge.De fleste modeller i dette prisleje spiller med bælte. Det vil sige, at pladetallerkenen drejes rundt af en drivrem forbundet til en motor. Der findes dog også en anden type, direct-drive, hvor motoren er direkte forbundet med pladetallerkenen. Her bliver gummiremmen ikke slidt, du får hurtigere pladen op i tempo, og små variationer i tempo er som regel ikke-eksisterende.

Er du DJ, skal du selvfølgelig have en pladespiller (eller to) med direkte drev. De legendariske Technics 1200 og 1210, som stort set alle DJs spillede på, var direct-drives – og var nogle af de første, der solgte stort med den teknik. De fås ikke længere (eller rettere sagt: Nu er de blevet relanceret som luksuspladespillere i en helt anden prisklasse). Men skal du have direkte drev derhjemme, kan du for eksempel kigge på Onkyos CP-1050 til lidt over 3000 kroner.

Motoren er kvartsstyret som fars gamle armbåndsur, og looket er retro-lækkert med træfiner, aluminiumstallerken og S-formet tonearm, hvor man nemt kan skifte pickuppen. Et mere DJ-agtigt bud er Pioneer PLX-1000, som mange mener er den bedste professionelle aftager til 1210’eren. Fås til lidt over 5000 kroner uden pickup.De mest oplagte bud på en bælteløsning er de ultra-minimalistiske modeller fra Pro-Ject, som fås helt nede fra under 2000 kroner, og som allerede ved modellen Debut Carbon leverer topkvalitet til 3000 kroner alt afhængigt af pickup . 

Så er der selvfølgelig masser af muligheder for at gå amok: Hvad med en high-tech Rega RP10 med Regas egen MC-pickup Aphelion til kun 53.000 kroner? Eller en Linn Klimax LP12 med alt ekstraudstyr og pickup til 172.050? Set i den sammensætning er den relancerede Technics 1200G alligevel ikke så dyr: Den nye og audiofile udgave af den gamle klassiker koster fra 29.000 kroner. 

Mange moderne pladespillere har også mulighed for digitalisering i den forstand, at det analoge signal fra pickuppen både kommer ud gennem et par analoge kabler og et USB-stik, som man kobler til computeren. Så kan du lægge din egen knasende lyd ud i skyen og lave digitale mixtapes ud af din vinylsamling. Sonys PS-HX500 tilbyder endda at rippe i ”op til dobbelt DSD-format.” Den kan blive din for lidt over 3000 kroner.

3 gode forbedringer

Hvor langt er du villig til at blive trukket rundt i rillen? Her er tre gode måder at forsøde den analoge lytteoplevelse på

Blue Horizon Promat

Denne sofistikerede måtte har to lag, så du kan tage det ene af, når du skal sætte en ekstra tyk plade på i stedet for at rejustere tonearmen. De er lavet af indisk gummi, kork og læder og dæmper resonans mellem pladetallerkenen og pladen, hvilket giver en højere detaljegrad og et skarpere fokus. Set til 395 kroner.

Parasound JC3 Junior

Den fylder ikke meget, men den lyder overbevisende. Parasound Jc3 Junior er en superslank og højtydende pickup-forforstærker med ekstremt lav forvrængning, både beregnet til MM- og MC-pickupper. Den har valgfrit gain og en mono-switch til ældre vinyl. Set til 34.995 kroner.

Continuum Obsidian

Hvorfor ikke gå hele vejen? Er du bange for at blive træt af din mellemstatus-pladespiller, så opgrader med det samme til Obsidian. Dette afsindige monster af en pladespiller har et rammefrit design med motor og tonearm på separate sokler. Metallet wolfram giver tæthed og dæmpning. Forvent en pris på 300.000 kroner plus ...

Kræver pickup-forstærker 

Noget af det allerbedste ved vinyler er, at det er så dejligt besværligt, og at der er så mange muligheder for at justere og bygge videre og tale i tekniske termer. En pickup-forstærker er en af disse herligheder. Den er nødvendig for at forstærke det meget svage signal fra pickuppen (typisk et par millivolt), så det bliver lige så kraftigt som et almindeligt linjesignal (cirka 1 volt), men også at justere for RIAA.

Pointen med RIAA er, at dybe frekvenser skaber meget store udsving i rillen, så det vil man gerne undgå. Derfor skruer man ned for bassen, inden man skærer pladen og op for bassen, når man afspiller den. Omvendt giver støv og støj fra anlægget oftest problemer i de høje frekvenser, så dem vil man gerne skrue ned for i afspilningen. Derfor skruer man op for dem, inden pladen bliver skåret. Begge dele justeres der for i den særlige forstærker, der derfor også bliver kaldt en RIAA.Mange pladespillere har en pickup-forforstærker indbygget.

Modeller som VPI Player, T&A G2000, Audio-Technica AT-LP3 og AT-LP5 og Sony PS-HX500 kan sættes direkte i anlægget. Har pladespilleren ikke en forforstærker, har mange forstærkere det indbygget. Kig efter en dedikeret indgang ved navn “Phono”. Før cd’en havde næsten alle forstærkere den særlige grammofonindgang. Derefter forsvandt de, men mange nyere forstærkere er begyndt at have det igen. Er der hverken pickup-forforstærker det ene eller det andet sted, skal du have en separat forstærker.  

Produkter der giver analog luksus

Du behøver ikke et surfboard for at ride med på den analoge bølge. Disse udvalgte komponenter vil bære dig elegant. Hvad enten du er ude efter at gøre et kup til prisen eller er gået på jagt efter en afspiller i mellemklassen, der lige så godt kunne koste det dobbelte, så har vi ideerne. De udvalgte pladespillere er gennemtestede og driftsikre vindere, men hvis du virkelig vil suge mest muligt musik ud af dem, har vi også en brandvarm forforstærker og en pickup med dit navn på. Begge er nærmest ikke til at slå ud og er fantastiske måder at opgradere nogle allerede fantastiske pladespillere på. Nå, nu vi har en stak nypressede vinyler, som kræver vores opmærksomhed ...

Pro-Ject Primary

roterende merværdi

Et ukompliceret bud på en god pladespller fra det legendariske hi-fi-mærke. Pro-Ject Primare er uden overflødige dikkedarer. Leveres uden phono-trin, men til gengæld i cool mat finish og med fremragende tracking takket være en smuk aluminiumstonearm, der er prækonfigureret til den medfølgende Ortofon OM 5e MM-pickup. Det lyder dejligt og er simpelthen fantastisk som en indgang til pladespillerverdenen. Set til 1895 kroner.

Audio-Technica VM540ML cartridge

Med nålen i sporet

VM 540ML fra legendariske Audio-Technica er en super mulighed for at opgradere pickuppen på din pladespiller. Pickuppen tilbyder lav forvrængning, præcis sporing og en MicroLine-nål, der holder formen selv efter længere tids brug. Huset, hvor du kan udskifte nålen, har et dual-magnet design, der matcher de venstre og højre kanaler i rillen, hvilket giver dine yndlingsplader den stereospredning og kanalseparation, som de fortjener. Set til 2099 kroner. 

Arcam rphono phono stage

vinyl Ædel forstærkning

En herlig pickup-forstærker. Den understøtter både MM- og MC-pickupper og tilbyder god gain, der kan matche alle typer forstærker eller AV-modtager. Når alle indstillinger er sat på forstærkerens kontakter, kan du lade boksen om at flette sin magi ind i din musik. Den udvendige enkelhed står i kontrast til den avancerede strømforsyning og komponentkvalitet, som arbejder for at holde lyden så ren og ægte som muligt. Set til 3849 kroner. Roterende mer-vil-have-mer-værdi

Rega Planar 2

Roterende mer-vil-have-mer-værdi

Det ret underspillede design understreger appellen hos det evigt populære britiske pladespillermærke. Der er godt nok ingen indbygget RIAA-forstærker her, men pladespilleren kan prale med en fremragende, støjsvag motor, akryllamineret plint og nydesignet centerleje. Den nyudviklede og helt lige RB220 aluminiumstonearm leveres med en vellydende Carbon MM-pickup. Det er genialt til pengene. Set til 3495 kroner.

Noget om pickupper

Pickuppen er også vigtig, ja, af afgørende betydning.Der findes grundlæggende to typer: Moving Magnet og Moving Coil. En Moving Magnet (MM) består af en magnet, der bevæger sig inden i en spole. En Moving Coil (MC) er omvendt en spole, der bevæger sig inden i en magnet. Bevægelserne stammer fra pickuppens tur gennem rillen.

Det er altså her, at rillens små udsving bliver til vibrationer, der bliver omdannet til elektriske signaler, som efter at været blevet forstærket via elektromagnetisme bliver gjort til vibrationer igen. Denne gang i en højttaler. Og voila: Musik!MC-pickupper er mere krævende at producere og koster også mere end MM-pickupper.

De producerer også et svagere signal og kræver derfor mere af forforstærkeren.Den mekaniske forskel i konstruktion mellem de to typer pickupper giver en subtil forskel i lydoplevelse.MM-pickupper er både billigere at købe og nemmere at få til at lyde godt, da de ikke kræver en specifik MC-forforstærker (ja, de skal have særbehandling!).

Og så giver MM’erne en lidt mere udtalt bas, hvilket er en fordel, hvis du hører elektronisk musik eller rock.Det lave output fra MC-pickupper bliver generelt anset som mere dynamisk. Det er en fordel i klassisk og anden akustisk musik, men alt taget i betragtning vil en MM-pickup være det rigtige valg for langt de fleste mennesker. Når det er sagt, så er en opgradering af pickuppen et oplagt sted at skabe forbedringer i sit lydsystem. Men det er ikke det rigtige sted at gøre et uovervejet impulsindkøb.

vinyl Tonearmen holder pickuppen i rillen og skal være i perfekt balance, så vægten ikke slider på pladerne, eller pickuppen hopper, når bassen tager fat.

Det forklarer Clive Atkins, autoriseret hi-fi-guru fra Audio-Technica. ”En bedre pickup skulle gerne kunne give dig en mere detaljeret lyd med en bredere frekvensrespons, eftersom pickupnålen nu opfanger mere information fra pladerillen,” fortæller han.”Dette vil føre til en mere spændende og engagerende musikgengivelse,” forklarer Clive Atkins.At skifte en pickup er primært et spørgsmål om at kunne sætte fire bittesmå, farvekodede ledninger fast det rigtige sted. Men er det første gang, du gør det, så kan det godt betale sig at tale med en venlig hi-fi-specialist om et par gode råd vedrørende resten af stereoanlægget, typen af musik du hører og ikke mindst: Tonearmen.

hvad så med det praktiske?

Det er klart, at et ujævnt bord ikke er det bedste sted at stille en pladespiller. En pladespiller skal uanset type stå på en jævn, stabil og plan overflade. Der findes adskillige specialister i tv- og hi-fi-møbler, som tilbyder færdiglavede løsninger med optimal lydisolering. Uden et eller andet element af isolering kan bevægelse i rummet overføres fra gulv til tonearm. Og resonans er lydens fjende nummer et. En pickup er ikke smart nok til at skelne mellem bevægelser i rillen og uønskede vibrationer fra andre steder, og vibrationerne vil kunne overføres til det elektriske udgangssignal.

Ekstra isolerende fødder til din pladespiller er dog en hurtig og nem løsning. Du kan også overveje at opgradere plademåtten for yderligere at minimere vibrationer. I modsætning til cd-afspillere og cd’er, som generelt kræver lav vedligeholdelse, fortjener vinyler en lille smule omsorg. Rens nålen med en dedikeret rensebørste. Ideelt set bør du rense nålen før hver plade.

Lås tonearmen, og børst bagfra og frem. En normal pickupnål holder cirka 1000 timer, før den skal udskiftes. Endelig, og vigtigst, opbevar dine plader oprejst for at undgå vridning – læg dem aldrig fladt oven på hinanden. Og når du trækker dem ud af coveret, bør du undgå at berøre overfladen med din fingre.

Hvis du vil, kan en blød kulfiberbørste bruges til at fjerne overfladestøv. Specialrengøring med særlig rensevæske er også en mulighed, hvis pladerne er gamle og beskidte, eller hvis du har vendt plader med leverpostej på fingrene.

Og så er der tonearmen

Der er også MM-pickupper, hvor det er muligt at opgradere (eller bare udskifte) nålen alene – i så fald er opgaven ret ligetil.Men tilbage til tonearmen. Det er tonearmen, som holder pickuppen i pladerillen, så tonearmen skal være let og stabil, så nålen præcist kan følge rillens vej mod centrum. Den langt mest almindelige type tonearm er den, der svinger ind over pladen (og lad os bare nøjes med den type her), og den kan du grundlæggende få i to former: J-formen eller S-formen.

Der findes forskellige argumenter for og imod begge, men formen er basalt set mest et æstetisk valg. Alle tonearme i denne stil har en modvægt og en anti-skating mekanisme monteret bagpå, så tonearmen holder sig pænt i rillen.Kigger du i manualen til din nye pladespiller, burde det ikke tage mere end et par minutter at justere tonearmen.