Home » Hi-Fi » Guide: Kom godt i gang med vinyl
Guide: Kom godt i gang med vinyl

Guide: Kom godt i gang med vinyl

Share

Er du ramt af analog magi og har lyst til at røre ved vinyler og pladespillere? Du er ikke alene!

Det er officielt: Alle er igen forelskede i vinyl. Salget af pladespillere boomer. Vinyler er hottere end kogeplader, og Ikea sælger samlervenlige Kallax-reoler i massevis.

Streaming er udmærket, ingen klager her, men den sanselige oplevelse af at stå med en fysisk plade i hånden og hele ritualet ved at sætte den på, er bare noget helt andet. Uanset om du er ny i vinyl-land, eller om vinylen er en gammel kærlighed, der stadig kører rundt, så er der nogle ting, du skal vide: Ikke alle pladespillere er lige gode.

Pladespillere fås fra billige alt i en-bærbare typer til kunstobjekter i flere hundrede tusind-kroners-klassen. Er du på budget, har du måske overvejet en type pladespiller som Crosley. Deres retro-stylede plastickasser er en del af lavprismarkedet, og de kan fås i flere farver og typer og med indbyggede højttalere, stik til hovedtelefoner og minijack til mobiltelefonen.

Priserne starter under 1000 kroner, så forvent ikke audiofile oplevelser. Men når prisen på en ny plade efterhånden nemt kommer op på over 200 kroner, bør du måske overveje, om det er klogt at udsætte de dyrebare skiver for Crosleys tunge plasticpickupper? Forskellen i lydkvalitet mellem de billigste pladespillere og skridtet ovenover er ganske betydeligt. Der ligger en masse musik i de riller, som ikke bliver opfanget af en pickup, der helt bogstaveligt bare skraber overfladen. Det kan ødelægge pladen. Og en dårlig pladespiller kan ikke opgraderes senere.

vinyl8

En pickup-forforstærker forbinder pladespilleren med dit anlæg og giver den rigtige lyd.

Måske er du et bæltedyr

Brug en anelse flere penge og få en oplevelse, der varer længere – og som langt bedre retfærdiggør, at du overhovedet er ved at gå den analoge vej. Bedre pladespillere giver også bedre muligheder for at udbygge og forbedre hen ad vejen.  “Sweetspot” for pladespillere ligger et eller andet sted mellem 2000 og 4000 kroner.

Se også:  Design for livet: Derfor ser B&O ud som det gør

Her begynder det virkelig at blive sjovt. Pladespillere fra Audio-Technica, Rega, Onkyo og Pro-Ject kan være fænomenalt gode til forholdsvis få penge.De fleste modeller i dette prisleje spiller med bælte. Det vil sige, at pladetallerkenen drejes rundt af en drivrem forbundet til en motor. Der findes dog også en anden type, direct-drive, hvor motoren er direkte forbundet med pladetallerkenen. Her bliver gummiremmen ikke slidt, du får hurtigere pladen op i tempo, og små variationer i tempo er som regel ikke-eksisterende.

Er du DJ, skal du selvfølgelig have en pladespiller (eller to) med direkte drev. De legendariske Technics 1200 og 1210, som stort set alle DJs spillede på, var direct-drives – og var nogle af de første, der solgte stort med den teknik. De fås ikke længere (eller rettere sagt: Nu er de blevet relanceret som luksuspladespillere i en helt anden prisklasse). Men skal du have direkte drev derhjemme, kan du for eksempel kigge på Onkyos CP-1050 til lidt over 3000 kroner.

Motoren er kvartsstyret som fars gamle armbåndsur, og looket er retro-lækkert med træfiner, aluminiumstallerken og S-formet tonearm, hvor man nemt kan skifte pickuppen. Et mere DJ-agtigt bud er Pioneer PLX-1000, som mange mener er den bedste professionelle aftager til 1210’eren. Fås til lidt over 5000 kroner uden pickup.De mest oplagte bud på en bælteløsning er de ultra-minimalistiske modeller fra Pro-Ject, som fås helt nede fra under 2000 kroner, og som allerede ved modellen Debut Carbon leverer topkvalitet til 3000 kroner alt afhængigt af pickup . 

Så er der selvfølgelig masser af muligheder for at gå amok: Hvad med en high-tech Rega RP10 med Regas egen MC-pickup Aphelion til kun 53.000 kroner? Eller en Linn Klimax LP12 med alt ekstraudstyr og pickup til 172.050? Set i den sammensætning er den relancerede Technics 1200G alligevel ikke så dyr: Den nye og audiofile udgave af den gamle klassiker koster fra 29.000 kroner. 

Se også:  Technics lancerer prisvenlig pladespiller med stærk teknologi

Mange moderne pladespillere har også mulighed for digitalisering i den forstand, at det analoge signal fra pickuppen både kommer ud gennem et par analoge kabler og et USB-stik, som man kobler til computeren. Så kan du lægge din egen knasende lyd ud i skyen og lave digitale mixtapes ud af din vinylsamling. Sonys PS-HX500 tilbyder endda at rippe i ”op til dobbelt DSD-format.” Den kan blive din for lidt over 3000 kroner.

3 gode forbedringer

Hvor langt er du villig til at blive trukket rundt i rillen? Her er tre gode måder at forsøde den analoge lytteoplevelse på

Blue Horizon Promat

Denne sofistikerede måtte har to lag, så du kan tage det ene af, når du skal sætte en ekstra tyk plade på i stedet for at rejustere tonearmen. De er lavet af indisk gummi, kork og læder og dæmper resonans mellem pladetallerkenen og pladen, hvilket giver en højere detaljegrad og et skarpere fokus. Set til 395 kroner.

Parasound JC3 Junior

Den fylder ikke meget, men den lyder overbevisende. Parasound Jc3 Junior er en superslank og højtydende pickup-forforstærker med ekstremt lav forvrængning, både beregnet til MM- og MC-pickupper. Den har valgfrit gain og en mono-switch til ældre vinyl. Set til 34.995 kroner.

Continuum Obsidian

Hvorfor ikke gå hele vejen? Er du bange for at blive træt af din mellemstatus-pladespiller, så opgrader med det samme til Obsidian. Dette afsindige monster af en pladespiller har et rammefrit design med motor og tonearm på separate sokler. Metallet wolfram giver tæthed og dæmpning. Forvent en pris på 300.000 kroner plus …

TAGS
Grammofon
Hi-Fi
musik
pladespiller
vinyl

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S