Home » Underholdning » Guide: Perfekt video-afspilning
Guide: Perfekt video-afspilning

Guide: Perfekt video-afspilning

Share

Tag med på en rejse i videoverdenen, og opnå den ultimative hjemmebiografoplevelse

Hvorfor skal det være så kompliceret at afspille video? Hvorfor går det godt i et program, men ikke i et andet? Hvorfor fungerer det på denne maskine, men ikke på en anden? Hvorfor streamer det fint, men det virker ikke lokalt? Hvorfor bliver videoen afspillet uden lyd? Hvordan får man undertekster på skærmen? Hvorfor er lyden kun i stereo og ikke i surround? Hvorfor er farverne så kedelige? Alle disse spørgsmål stammer fra folk, der har været så dristige at prøve at afspille video.

Før du smider din pc ud ad vinduet, tilbyder vi dig en masterclass i videoafspilning. Vi forklarer kompleksiteterne ved Windows’ videopipeline (du skal se, hvorfor sagerne er så svære at diagnosticere), og vi kommer ind på, hvilken software du skal bruge for at få den bedste afspilning uden bøvl, og på, hvordan du installerer og justerer den til perfektion. Undervejs skal vi se på, hvilken hardwareacceleration du kan bruge, vi afdækker codec-verdenens vanvid, og vi sørger for, at lyden ikke bliver svigtet. Vi kommer også omkring 4K- og HDR-indhold.

Man kunne meget nemt argumentere for, at lokal videoafspilning er forældet, fordi streamingtjenesterne har lagt deres sager på nettet, og det er her, de fleste mennesker henter deres underholdning. Det ønsker vi ikke at diskutere, men hvis du stadig vil beholde dine dyrt betalte film og videoer, kan du kun gøre det ved at have en lokal kopi – ellers låner du den blot fra en ophavsretshaver under dække af en licens. I øvrigt vil vi ikke kaste os ud i filosofiske diskussioner. I stedet kaster vi os ud i at jonglere med codecs. Det skal nok blive sjovt.

Se også:  Samsung skyder et 130" filmbillede direkte op på din væg

Begrebet videoafspiller giver ingen mening. Det, man betragter som en videoafspiller, er i virkeligheden blot en fiks, sort kasse, der samler et væld af funktioner med det formål at få levende billeder på skærmen og lyd ud af højttalerne. Og det hele er synkroniseret ned til et millisekund.

For at forstå, hvordan denne sorte kasse virker, begynder vi med at se på, hvad der går ind i videopipelinen, fra kilde til slutmål. Det vil hjælpe os med at forstå, hvordan de forskellige elementer arbejder sammen om at afkode, manipulere og levere video og audio. Derefter kan vi bore os ned til pipelinens individuelle blokke og forklare, hvordan man får det bedst mulige ud af hver del, og hvad der faktisk er brug for.

Sammenlign outputtet fra HDR-indhold med og uden bearbejdelse.

Det sprog, man bruger i denne forbindelse, har en tendens til at være fleksibelt. Microsoft DirectShow er det Windows-system, man bruger til at styre flowet af videodata, og det refererer til codecs som filtre. Det skyldes navnlig, at “codec” er et forældet udtryk – det står for compressor-decompressor eller coder-decoder, og i denne sammenhæng er der blot tale om afkode-filtre.

Vi behandler de forskellige begreber, når vi møder dem. Bortset fra det skal du læse tekstboksen “Det skal du vide …” og hente den anbefalede codec-pack plus Media Player Classic (MPC) fra https://mpc-hc.org for at være sikker på, at vi alle bruger den samme software, når vi taler om indstillinger og så videre.

Se også:  JBL Bar 9.1 [TEST]: Omsluttende lydbar sætter nye standarder

Til at begynde med har vi kilden. Den er som regel en enkelt videofil, men selv det er kompliceret. Når man har at gøre med en afspiller som MPC, kan man specificere separate video-, audio- og undertekstfiler, og den kombinerer dem i et sammenhængende output. Video- og audio-tracks i MPC bliver indlæst via ‘File > Open File’, mens undertekster bliver indlæst via ‘File > Subtitles’.

Undertekster bliver dog gemt i en fil, der er styret via Demux- og Subtitle-filtrene, men det vender vi tilbage til. Nu om dage er en enkelt videofil strengt taget et container-filformat. De mest kendte er AVI, MP4 og MKV. Ideelt set bør et containerformat kunne tilbyde en fleksibel måde, hvorpå en enkelt fil kan indeholde flere tracks hvad enten det drejer sig om video, audio eller undertekster.

Custom Comic Sans-undertekster er lige, hvad vi har ventet på.

Det forklarer i det store og hele MKV’s popularitet; den er open source, og den understøtter næsten alle de funktioner, man kan ønske sig – i højere grad end AVI og MP4.

Før vi kan gøre noget med container-filen, skal vi bruge et filter, der kan adskille de forskellige dele i separate streams. Man kalder teknikken demultipleksing eller – med et mere gængs udtryk – en splitter. Hvis du følger vores råd i tekstboksen “Det skal du vide”, gælder det LAV Splitter, men der findes også andre muligheder såsom Haali Media Splitter.

1 2 3 4Næste

TAGS
afspiller
hjemmebiograf
Video

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S