Home » Stationær computer » Guide: Optimer dine opgraderinger
Guide: Optimer dine opgraderinger

Guide: Optimer dine opgraderinger

Share

Tid til test

Lad os fyre op under noget software og måske et regneark eller to for at finde ud af, nøjagtig hvor dine flaskehalse er.

CPU

Der findes nogle indlysende flaskehalse, som vi vil ignorere, fordi de er processor-begrænsninger. For eksempel nyder videoredigering gavn af flere kerner og højere enkeltkerne-IPC. Men den store synder skal vi finde i spil. Gå til www.cpuid.com, og download HWMonitor (undgå Pro-versionen), kør den, og minimer alt andet end sektionen “Utilization” for din processor og dit grafikkort.

Her kan du se alle dine threads og deres aktuelle minimum- og maksimumbrug plus din cpu-belastning. Indlæs din foretrukne gaming-benchmark (Unigine’s Superposition er et godt bud: https://benchmark.unigine.com), og gå så med Alt-Tab tilbage til HWMonitor.

Vælg rullemenuen “View”, og klik “Clear Min/Max”. Gå tilbage til din benchmark, og klik “Run.”
Vi er interesserede i, om din cpu-belastning er 100 procent over alle threads, mens gpu-belastningen ligger omkring 60-70 procent. Hvis det er tilfældet, bør du overveje at opgradere cpu’en til noget stærkere. Vi anbefaler som minimum en Intel Core i3-8100 eller en Ryzen 3 1300X.

HWMonitor er et vigtigt værktøj for enhver pc-junkie.

GPU

Den indlysende flaskehals med gpu’en skyldes mangel på kerneydelse til den opløsning, du vil spille ved. Man skal ramme omkring 40 fps for at få nogen fornøjelse af et spil. 60 fps er en fest, men det er ikke verdens undergang, hvis nogle titler ikke når så vidt – spillet bliver ikke pludselig uspille-ligt.

Se også:  10 ting du bør gøre med din PC

Der findes et væld af fremgangsmåder, når man vil se framerates i et spil. Nogle spil understøtter det som en funktion, men hvis det ikke er muligt, kan du downloade en prøveversion af Fraps (www.fraps.com), der omfatter et visuelt fps-overblik, som kan vise dig din framerate i hjørnet af skærmen.

Vi kan teste, om en mangel på vram giver flaskehalse i systemet, ved at bruge HWMonitor og det spil, der er problemer med. Hold HWMonitor åben med utilization-vinduerne fremme, og spil det pågældende spil. Hvis du kan se, at hukommelsen når et maksimum på 100 procent, kan du enten reducere teksturernes opløsning eller anskaffe en nyere gpu.

Fps-overblik i selve spillet gør det meget nemmere at afsløre problemer med ydelsen.

Ssd

Endelig er der alle mulighederne for ssd-flaskehalse. Desværre ligger landet sådan, at hvis man kører mere end et pci-e-ssd i noget, der ligner et raid 0-array, kan man ikke undgå flaskehalse i begge drev, samtidig med at risikoen for tab af data bliver større (medmindre man kører disse enheder med et Threadripper-bundkort og har gjort en stor indsats for at oprette et array til dem).

Se også:  Guide: Frigør kostbar plads på dit ssd

CrystalDiskMark er vores valg af benchmarking-software til denne udfordring, og den finder du på https://crystalmark.info. Download den seneste version af vores foretrukne ssd-benchmark, og kør så blot QD32 Sequential speed-testen på det pågældende drev eller array for at finde ud af, hvor hurtigt det kører.

Hvis du kører flere pci-e-drev på et mainstreamkort, kan det også være en god ide at tjekke, om alle dine M.2-slots kører i pci-e-tilstand og ikke SATA. Vi skulle jo nødig have, at et drev på 3.000 MB/sek. bliver begrænset til 550 MB/sek. på grund af SATA-interfacet.

Afgjort vores foretrukne ssd-testværktøj.

TAGS
opgradering
optimering
stationær computer
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S