Home » Stationær computer » Guide: Optimer dine opgraderinger
Guide: Optimer dine opgraderinger

Guide: Optimer dine opgraderinger

Share

Lagerproblemer

Dit valg af platform dikterer, om du kan køre et raid eller ej.

Lagerløsninger er det næste store nummer på vores liste over flaskehalsproblemer. Spørgsmålet lader sig mere eller mindre koge ned til de nyeste pci-e-ssd’er fra for eksempel Samsung. Her opstår der problemer, for dem, der er interesseret i at køre flere drev i raid 0.

Traditionelt har det været sådan, at når man vil have mere fart ud af systemet, er den indlysende metode at tage to harddiske – roterende skiver eller flash-ssd – og anbringe dem i et redundant array af uafhængige diske. Man ville tage de to drev og tvinge de sparede data til at blive opdelt i to halvdele og blive skrevet til begge drev samtidig. Så kunne man læse de oprindelige data fra begge drev på samme tid, hvilket fordoblede ydelsen. Til gengæld blev man lidt mere sårbar: Hvis et drev svigter, ryger halvdelen af ens data.

Threadrippers fornuftige holdning til raid 0-pci-e-ssd’er er velgørende.

Pci-e-SSD-RAID 0?

Det rejser det store spørgsmål: Kan man gøre det med ssd’er? Svaret er: Ja, teknisk set kan man, men man vinder ikke nogen ekstra ydelse ved det. I hvert fald ikke på de fleste mainstream-platforme. Problemet skyldes den måde, hvorpå både Intel og AMD har konfigureret brugen af deres chipsæt og lager-i/o, og det hele hænger sammen med pci-e-lane-forbindelserne. Lad os få det pakket ud.

Intels mainstream-platform drager fordel af det, der er kendt som et DMI (direct media interface). Kort fortalt er det en direkte forbindelse mellem cpu, PCH/chipsæt og i/o-lager i systemet (SATA, USB og M.2-ssd’er). Fra Z170 og fremefter har Intel brugt DMI 3.0, der består af fire pci-e 3.0-lanes. Det betyder, at det maksimale gennemløb fra chipsættet til cpu’en via DMI i øjeblikket er 3,93 GB/sek. (eller 3.930 MB/sek.).

Se også:  Optimer Windows 10 med de nye PowerToys

Pludselig bliver det nemt at se, hvad der forårsager dine flaskehalse, når du kører to M.2 pci-e-ssd’er i raid 0. Der er simpelthen ikke båndbredde nok til at opnå en fordobling af ydelsen, sådan som man kunne med ssd’er og harddiske via SATA-interfacet og DMI 2.0 (maksimalt gennemløb omkring 2 GB/sek.).

AMD’s Ryzen-arkitektur håndterer sagerne anderledes. Forbindelsen mellem PCH og cpu kører faktisk kun fire pci-e 2.0-lanes, hvilket svarer til Intels oprindelige DMI 2.0, i modsætning til DMI 3.0’s fire pci-e 3.0.lanes, som vi ser i dag.

Systemet knytter sig til USB 3.1/0- og USB 2.0-enheder. Det hænger sammen med, at både Intels og AMD’s processorer reserverer 16 pci-e 3.0-lanes direkte til grafikløsninger. AMD reserverer også yderligere fire pci-e 3.0-lanes direkte til cpu’en for pci-e-ssd’er og SATA-drev, uden at der er noget mellemliggende chipsæt, der forøger latensen.

Når det er sagt, taler vi stadig kun om fire pci-e 3.0-lanes og om en maksimal overførselsrate mellem cpu og dens lager på 3.93 GB/sek., og det betyder, at der ikke er båndbredde nok.

Raid 0-support er begrænset afhængigt af platformen.

Hvad med den høje ende?

I den høje ende ændrer begge platforme tingene ganske dramatisk. Begge firmaer leverer processorer med stadig flere dedikerede pci-e 3.0-lanes (Intels dyreste chip tilbyder hele 44, mens Threadrippers samlede række omfatter i alt 64). Det er bestemt en mulighed at køre pci-e-ssd’er direkte fra cpu’en uden at skulle håndtere dem via chipsæt og DMI.

Se også:  Guide: Fyr op under Windows

Intel har flere pci-e-lanes på sine chips, men indtil for ganske nylig har man ikke understøttet raid på pci-e-ssd’er. Med Skylake-X introducerede man VROC (Virtual Raid on CPU) for første gang. Det betød, at pci-e-ssd’er kunne bruge de direkte cpu-pci-e-lanes til teoretisk at udgøre et raid direkte på selve cpu’en. Vi skal imidlertid tage nogle forbehold her.

For det første skal man have en VROC-nøgle. Det er en fysisk dongle, som man slutter til bundkortet for at aktivere denne funktion. Den kan man ikke købe separat hos en officiel forhandler, fordi disse nøgler typisk kun bliver bundlet med specifikke bundkort og ssd’er (men man kan dog købe en hos en tredjepartsforhandler for cirka 100-150 dollars).

Og hvis man kommer over denne tærskel, kan man kun bruge Intel-ssd’er til VROC, hvilket begrænser en til Intels Optane 760P-ssd’er, der ikke netop er sindsoprivende, når det gælder lager.

AMD’s Threadripper-serie rummer hele 64 pci-e-lanes direkte på selve chippen, og det betyder, at man kan bruge raid, som man vil, direkte på cpu’en uden noget proprietært nonsens. Det er realistisk set den mest fornuftige platform, for her vil man se sekventielle hastigheder skyde i vejret.

TAGS
opgradering
optimering
stationær computer
Systemoptimering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S