Home » Processor » Guide: Optimér din CPU – sådan fungerer undervolting
Guide: Optimér din CPU – sådan fungerer undervolting

Guide: Optimér din CPU – sådan fungerer undervolting

Share

Hvorfor ikke få det maksimale ud af sin computer? Ved at undervolte din CPU kan du optimere ydeevnen, undgå overophedning og opleve at computerens blæsere tændes sjældnere

Uanset om du har en gaming-computer eller en tynd ultrabook, bliver disse maskiner bygget med stadig stærkere komponenter. Disse meget stærke komponenter leverer en rigtig god ydeevne, men de kræver en del strøm og generer en del varme.

Denne varme forsøger din bærbar selvfølgelig at holde på et minimum ved blandt andet at gøre 2 ting: Den ene er at tænde for de larmende blæsere, så koldere luft kan afkøle de varme komponenter, og den anden er at reducere ydeevnen, så computeren undgår at overophede. Vi forbrugere ønsker stille, men hurtige computere, og derfor er begge scenarier ikke ønskværdige.

Din CPU er fra producenten indstillet til at modtage en vis mængde volt. I 99% af tilfældene kan din CPU dog klare sig for mindre. Undervolting betyder helt enkelt at sætte den mængde volt, din CPU får tilført, ned. Din CPU får altså mere mad end den har brug for, og ved sulte den en smule, kan man altså nedsætte risikoen for blæserstøj, nedsat ydeevne og endda forlænge batterilevetiden en smule.

Programmet du skal bruge, er udviklet af Intel og hedder ”Intel Extreme Tuning Utility”. Download det her, og installér programmet.

Vigtigt: Enhver CPU er forskellig, så det er også forskelligt hvor meget strøm du kan ’stjæle’ fra din. I denne guide viser vi dig, hvordan du nemt og sikkert kan stjæle lidt ad gangen. Et godt tip er at google din CPU-model efterfulgt af ’undervolting’ og hurtigt læse andres erfaringer. Du kan finde ud af hvilken model du har, ved at højreklikke på ”Denne pc” og tryk på ”Egenskaber”. Du kan se navnet til højre for ”Processor”.

Se også:  Guide: 10 stærke tips til en hurtigere pc

Vi tager udgangspunkt i en Intel 7200U. En hurtig google-søgning viser, at flere brugere er stabile omkring -0,095 V. Altså 0,095 volt mindre end det producenten som standard har indstillet den til at få. Ikke alle processorer er som sagt ens, derfor starter vi ud med et lavere tal i første omgang.

1. Åbn Intel Extreme Tuning Utility

Sådan ser det ud når du åbner programmet. Ser vinduet anderledes ud, så tryk på ”Core” ude i venstre side. Hvis du synes det ser en smule komplekst ud, så fortvivl ikke, vi skal kun ændre på én indstilling.

2. Start moderat ud

I slideren under ”Core Voltage Offset” før da slideren ned til -0,075 V og tryk på ”Apply”. Som vi tidligere har googlet, er flere brugere stabile på omkring -0,095 V. Vi starter på 0,075 V, da man altid skal starte moderat ud. Det er vigtigt, at der står et – foran 0,075 V, ellers tilfører du din CPU mere strøm, og det er vi ikke interesserede i.

3. Afprøv stabiliteten

Nu er det tid til at se, om vi har sultet din CPU for meget. Tryk på ”Stress Test” ude til venstre. Sæt flueben i boksen ”CPU Stress Test” og giv testen en varighed af 10 minutter. Tryk derefter på ”Start Testing”. Programmet stress-tester nu din CPU og hvis den gennemfører, er dit system stabilt på -0,075 V. Hvis testen ikke gennemføres, vil du højest sandsynlig opleve, at din computer genstartes og programmet har nulstillet indstillingerne. I så fald skal du prøve med en mindre undervolting, altså -0,070 V.

Se også:  Guide: Giv Windows 11-computeren en forårsrengøring

4. Undervolt yderligere

Hvis din computer klarede stress-testen, kan du gå tilbage til ”Core” og undervolte yderligere ned til -0,080 V. Derefter skal du igen afprøve stabiliteten som vi gjorde i step 3.

Sådan kan du blive ved, indtil din computer ikke klarer stress-testen, hvorefter den vil genstarte systemet og nulstille alle indstillinger i programmet. Når du gør det, skal du som sagt sætte ”Core Voltage Offset” til det tal hvor du sidste gang oplevede at systemet var stabilt, også har du fundet det gyldne midterpunkt, hvor du fodrer din CPU med lige nøjagtigt den mængde strøm, som den har brug for.

Hvis du, mod alle forventninger, oplever nogen form for implikationer efter du har undervoltet din CPU, kan du altid sætte alle indstillinger tilbage til standard. Det gør du ved at klikke på ”Profiles” i venstre side og derefter på ”Default”. Klik herefter på ”Show Values” og til sidst ”Apply”, så er alle indstillingerne igen som inden du installerede programmet.


TAGS
Systemoptimering
undervolting

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S