Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Omdan PDF’er til redigerbare filer gratis

Sidder du med et PDF-dokument, som du ikke direkte kan redigere i, så konverter det til noget, du kan ændre. Det kan du normalt ikke gøre gratis. Men her viser vi sky-baserede værktøjer og apps, som klarer opgaven.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At kunne eksportere en PDF fra det gratis Adobe Reader til et program, hvor du kan redigere filen, ville være virkelig nyttigt. Men Rea-der driller. Vælger du programmets eksportfunktion, et ønsket format og derefter klikker på den blå knap ”Konverter”, bliver du opkrævet penge for at fortsætte.

Det kan måske virke lidt for smart, men Reader er ikke beregnet til at redigere, kun til at vise og udskrive PDF-filer, som ikke er redigeret, når de først er blevet oprettet. Vil du gerne redigere, skal du bruge Adobe Acrobat Pro, og det program koster op mod 4000 kroner.

Er du ikke villig til at betale så meget, findes der gratis metoder i form af apps og programmer til download fra nettet; samt Googles og Microsofts skylagre. Lad os se på dem og komme i gang med at konvertere.

1 Med Google Drev

Den nok nemmeste metode kræver blot, at du har en Google-konto og dermed Google Drev. Log ind på Google Drev og upload din PDF ved at trække og slippe den ind i browservinduet. Er Google Drev installeret lokalt på din pc, trækker du filen ned i din Google Drev-mappe og venter på, at den vises i browseren.

pdf_1

2 Konverter med Google Drev

Højreklik på filen i browseren, når den er overført. Vælg Åbn med > Google Docs. Nu åbnes et nyt Google Docs-faneblad med PDF’ens tekst, klar til redigering. Ulempen er, at Google Docs ikke er specielt god til at bevare layoutet og foretrækker en motorvej af tekst. Dog forsøger programmet at bevare formateringen.

pdf_2

3 Med Foxit Reader

Vil du hellere arbejde med PDF’en lokalt på pc’en, så prøv Foxit Reader (www.foxitsoftware.com). Det gratis program, som også fås på dansk, konverterer PDF-filer til fuldtekstformatet TXT, hvor struktur og formatering er fjernet. Teksten kan åbnes i Windows-programmet Notes-blok eller i et tekstbehandlingsprogram.

pdf_3

 

4 Konverter med Foxit

Eksporter PDF’ens tekst fra Foxit Reader ved at åbne PDF’en. Klik på Fil > Gem som. I næste vindue vælger du, hvor filen skal gemmes ved hjælp af ”Gem som”-menuen. Vælg TXT-filer (*.txt), og tryk på ”Gem”. Filen er nu i den mappe, du har angivet. Du kan nu åbne den med en tekst-editor efter eget valg.

pdf_4

 5 Fra PDF til for eksempel Word

De nævnte metoder fungerer godt med enkeltfiler, men konvertering af flere filer kræver andre værktøjer. På unipdf.com finder du programmet UniPDF, som behandler PDF’er i bundter. Prøveudgaven konverterer kun tre sider ad gangen til for eksempel Word. Har du brug for mere end det, koster det 30 dollar (190 kroner) for en licens.

pdf

6 Vælg selv format

I programmet kan du indstille, hvilket outputformat du ønsker. Der er fire mulige i menuen til højre: Word, Image, Text og html. Find flere muligheder under fanen ”Settings”. Blandt andet formaterne doc (Word) og rtf, som er tekstfiler, og jpg, tif og png, som er billedfiler. Her kan du endda vælge billedopløsning.

pdf5

 

7 Konvertér i bundter

Træk og slip nu dine PDF’er ind i hovedvinduet. Når du er tilfreds med outputindstillingerne, trykker du på konverteringsknappen og vælger et gemmested. Alle filer konverteres med samme indstillinger, så har du brug for en PDF som Word-fil og en anden som billede, skal du gøre det over to omgange.

pdf6

8 Prøv Microsoft Word

Har du en nyere udgave af Microsoft Office (eller bruger Office Online), så brug Word til at redigere PDF’er. Klik på Filer > Åbn. Word fungerer bedst med PDF’er, hvor det meste er tekst, da layoutet brydes. Billeder kommer dog med. Består siden hovedsagelig af billeder, risikerer du, at teksten ret upraktisk omdannes til et billede. 

pdf7