Home » Guide » Guide: Lav original musik med VCV Rack
Guide: Lav original musik med VCV Rack

Guide: Lav original musik med VCV Rack

Share

Uanset om man elsker elektronisk musik eller foretrækker buldrende spektakel, er der ikke helt noget som en modulær analog synthesizer. Ideen bag dem er temmelig enkel.

Man begynder med en signalspænding, der bliver genereret af en oscillator. Send denne spænding gennem en række moduler, der hver ændrer den oprindelige bølgeform og ændrer dens lyd. Når din ændrede spænding når frem til højttalerne, har du (teoretisk) lavet den om til noget enestående, og de muligheder, der ligger i modulær syntese – input, output og en voksende struktur – betyder, at der findes en endeløs variation af mulige resultater.

VCV Rack emulerer trofast analogt synthesizerudstyr. Det er gået så vidt, at nogle producenter af virkelige moduler har lavet deres egne virtuelle ækvivalenter, der er så tæt på originalerne, at patches – konfigurationer af knapper og håndtag, der skaber en bestemt lyd – troværdigt kan blive genskabt i Rack fra den fysiske hardware.

Der er dog intet, der er 100 procent nøjagtigt med analog syntese, og intet er klippefast. Du finder måske aldrig præcis den samme lyd to gange, men rejsen undervejs er vældig underholdende. Husk blot at passe på dine højttalere, for du ved aldrig, hvilken støj du kan komme til at lave.

Se også:  Dansk musik tilbage på YouTube - Google og Koda har nået en aftale
1 Lav noget støj

Når Rack er installeret og kører (det kan du sagtens finde ud af med et par klik), kan du se et tomt rack. Lad os begynde med at fylde det op. Højreklik på et tomt område, og vælg “Core > Audio Interface” for at tilføje et outputmodul. Brug rullemenuen under “Audio Device” til at vælge dit lydkort, og højreklik igen på et tomt område for at tilføje “Fundamental > VCO-1.” VCO er en spændingskontrolleret oscillator, i realiteten en lydgenerator.

Skru ned for lydstyrken, og klik og træk fra VCO’ens “SQR”-port til et af de nummererede output [Billede A] på audio-interfacet. Du hører en tone fra en af højttalerne, og det er et tegn på succes. Hvis du drejer på “Freq”-knappen, bør lyden ændre sig.

Billede A

2 Juster niveauerne

Træk ledningen ud for at stoppe støjen, og tilføj så nogle flere moduler. Begynd med at tilføje VC Mixer (en simple mixer) og VCA (en spændingsstyret forstærker). Du finder dem begge i sektionen “Fundamentals”.

Slut et par af dine VCO-output til separate kanaler på mixeren, slut de øverste outputkanaler til den øverste sektion på VCA’en, og forbind så kanalerne 1 og 2 fra dit audiointerface til outputtet [Billede B] fra VCA’en. Ved hjælp af mixerens knapper kan du afbalancere de to kanaler og styre signalets generelle lydstyrke.

Se også:  Nyn melodien og Google finder den for dig

Billede B

3 Indstil lyden

Med Scope (“Fundamentals > Scope”) kan du få noget visuel feedback på det signal, du genererer. Tilføj blot rn, og knyt dens “X in”-stik til VCA-outputtet, idet du justerer X-skalaen, indtil bølgeformen har en fornuftig højde. Hvis du scoper en firkantet bølge ud eller bruger en kombination, der omfatter sådan en, vil du sandsynligvis bemærke nogle ujævne kanter.

Dem kan et filter som “Fundamentals > VCF” være med til at glatte ud. Tilføj et, placer endnu en VC Mixer ved siden af det, knyt outputtet fra din oprindelige mixer til VCF-inputtet, knyt så HPF- og LPF-outputtene fra filteret til de individuelle kanaler på den nye mixer.

Der er tale om de høje og lave filtre, og de udglatter i realiteten lydens højeste og nederste ender. Forbind din mixers output til inputtet på din originale VCA [Billede C], og justér knapperne for at afprøve den nye lyd.

Billede C

TAGS
musik
musikprogram
VCV Rack

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S