Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Lav flotte YouTube-videoer med mobiltelefonen

Med en mobiltelefon og lidt ekstraudstyr kan du selv producere videoer i så høj kvalitet, at de kan tiltrække tusindvis af seere på YouTube. Her får du den basale guide ...

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du drømmer måske ikke om at blive berømt videoblogger på YouTube. Eller måske gør du? Uanset ambitionsniveauet kan du uden de store udgifter – med blot din smartphone og nogle ekstra ting – selv producere videoer af så høj kvalitet, at du kan tillade dig at vise dem til hele den store verden eller til ganske få interessefæller inden for dit hobby-område.

Du skal blot have en klar idé om, hvad du vil fortælle, og hvordan du vil fortælle det. Resten er teknik. Ud over en smartphone, der kan optage video i opløsningen full HD eller 4K, får du brug for nogle mikrofoner og en trefod med holder til mobiltelefonen og eventuelt noget ekstra lys.

Så har du, hvad du skal bruge til at lave den type optagelser, hvor personen eller motivet ikke er i bevægelse. Det kan for eksempel være en fortæller (dig måske) eller en instruktionsvideo, hvor der er fokus på hænder og genstande.

Hvis du derimod vil producere en video, hvor du selv eller det, du optager, er i bevægelse, bør du investere i en kamerastabilisator, for selv om de fleste mobiltelefoner er gode til at ignorere rystelser, får du en bedre optagelse på den måde.

Lyden er et kapitel for sig. Den indbygge-de mikrofon i en smartphone er ikke meget bevendt, så du skal absolut investere i knaphulsmikrofoner (omni-direktionale Lavalier-mikrofoner – kablede eller trådløse), hvis du laver interviews eller en videoblog, samt købe en videomikrofon med vindhætte til optagelser ”i felten”.

Det basale tilbehør

Trefod og holder

Til for eksempel indendørsoptagelser skal du bruge en trefod med smartphone-holder. De fås fra knap 100 kroner for små bordmodeller til over 1000 kroner for fleksible og præcis gulvstativer. Denne Manfrotto Pixi-bordmodel med holder koster knap 300 kroner.

Knaphulsmikrofon

Til interviews og videoblogging kan du bruge en knaphulsmikrofon. De fås i mange kvaliteter, og måske skal du bruge to samt en splitter, hvis du bruger to mikrofoner. Dette sæt, Boya BY-M1DM, med to Lavalier-mikrofoner, styredongle og jackstik koster 250 kroner.

Videomikrofon

Hvis du for eksempel optager begivenheder udendørs, kan du bruge en videomikrofon – også kaldet en shotgun-mikrofon. Denne type mikrofon kan altid monteres med en vindhætte. Et eksempel i den billige ende er denne Boya BY-MM1 til cirka 300 kroner.

Kamerastabilisator

Bevæger du dig omkring eller skyder video af motiver i bevægelse, bør du investere i en kamerastabilisator, også kaldet en gimbal. Så undgår du rystede optagelser. Den viste DJI Osmo Mobile 3, hvorfra du også kan styre optagelsen, koster cirka 1000 kroner

Rediger på mobilen

Når alle optagelserne er i hus – optag endelig rigeligt – redigerer du de rå klip sammen til en færdig video med tekster og overgange. Det kan du gøre ganske enkelt direkte på mobiltelefonen med gratis eller billige redigeringsprogrammer, som er nemme at bruge, og som også kan tilføje tekst, overgange, musik og andet ind på videoen.

Nogle af programmerne tilbyder endda et udvalg af skrifter og musikstykker. Du kan også vælge at overføre optagelsen til din pc, hvor du har et større redigeringsvindue og mulighed for mere avancerede programmer, som blandt andet har flere effektmuligheder.

5 trin fra idé til færdig video

1 Først lidt planlægning

Inden du kaster dig ud i videooptagelser til YouTube eller andre platforme, er det en god idé at gøre sig klart, hvad slutresultatet er. Skal det være en videoblog med instruktioner, eller vil du dække den årlige lystfiskerkonkurrence?

Hvis du selv skal fortælle og eventuelt demonstrere noget, er det godt at skrive et manuskript og lære det nogenlunde udenad bid for bid, selvom du ikke skal være bange for at begå fejl. Du kan altid tage scener om.

2 Find det rigtige udstyr

 

Foruden en god smartphone med mulighed for 1080p- eller 4K-optagelse, skal du have en trefod (tripod) med mobilholder samt et par knapmikrofoner til brug ved egen videoblog (en mikrofon) eller interviews (to). Indendørs kan du også få brug for en eller to lyskilder, for eksempel et par softbokse.

Hvis du optager ting i bevægelse udendørs, skal du have en kamerastabilisator (gimbal) af en god kvalitet, så dine optagelser ikke bliver rystede.

3 I gang med optagelsen

Mobiltelefonen placeres vandret i kameraholderen. Benyt kameraets kamera-app, og vælg her 1080p eller 4K med 30 billeder i sekundet. Tilslut den valgte mikrofon til telefonens hovedtelefonindgang.

Hvis du bruger to knaphulsmikrofoner til et interview, skal du også købe en minijack-splitter (i nye iPhones bruges Lightning-indgangen).
Stil eventuelt lys op, og tjek motivets (for eksempel dig selv) position i billedet ved først at teste med telefonens selfiekamera, hvor du kan se dig selv på skærmen.

4 Rediger videoen

Tekster sættes ind under redigeringen, men allerede mens kameraet er i selfie-tilstand, skal du kontrollere, om der er plads til eventuel tekst ved siden af hovedmotivet (for eksempel dig selv).

Der findes en lang række gode video-editorer til både mobiltelefon og pc. Her kan du fjerne eller forkorte klip, bytte om på rækkefølgen, lave overgange, lægge musik ind over den optagede lyd og meget andet. Find din egen stil.

5 Læg op på YouTube

Sidste trin er at lægge den færdigredigerede video op på YouTube på din egen YouTube-kanal. Du skal være logget ind med en Google-konto og have oprettet en kanal.Herefter klikker du øverst til højre på ikonet

kamera (med et ”+”). En guide fører dig nu igennem processen og foreslår dig et miniature-billede til videoens præsentation på tjenesten – men du kan også selv lægge et billede op. Videoen bliver ikke offentliggjort, før du selv vælger at publicere den. Så giv dig god tid, og få alt ordentligt på plads.

Når du får noget rutine, kan du blive ret ferm til at redigere på mobiltelefonen. Hvis du producerer en videoblog, får du næppe brug for avancerede effekter. Her skal det indhold, du vil formidle, jo være det centrale og må ikke overdøves af smarte overgange eller lyseffekter.

Det er nemt at lægge den færdige video op på YouTube (eller andre videotjenester, for eksempel Vimeo). Det kan du også gøre fra mobiltelefonen – se forneden på siden. Første gang du uploader til YouTube, vil du sikkert blot udfylde de basale oplysninger. Men du vil opdage, at der er mange muligheder for at gøre din video endnu mere tilgængelig og endnu bedre til at sende seerne videre til en anden af dine videoer.

Man uploader i YouTube Studio, og i den nyeste version sker det ved hjælp af en intuitiv guide, så du får mulighed for at vælge eller fravælge blandt de mange muligheder.

3 gode video-editorer

1 Adobe Premiere Rush

Den nedskalerede af det professionelle redigeringsprogram Adobe Premiere. Er du vant til Adobe-universet, vil du her nemt klippe, lave overgange, indsætte tekster og uploade til YouTube eller sociale medier. Findes til både mobil og pc. Kan afprøves gratis med begrænsninger. Kan du lide appen, koster den månedligt 92,50 kroner.

2 InShot

Brugervenlig mobil-app, hvor du kan indsætte ikoner (”stickers”) for at tilføre noget humor og hente underlægningsmusik. De basale ting er på plads: klip, effekter, overgange, tekst og upload. Der er ikke mange muligheder, men alt fungerer godt. Der findes en gratisversion, men for 3,49 US-dollar om året slipper du for vandmærker og får flere funktioner.

3 iMovie

Hvis du bruger en iPhone til dine videooptagelser, har du adgang til den indbyggede app iMovie. Den koster ikke noget, og den er nem at bruge med for eksempel træk og slip-betjening. Måske skal du gøre dine første erfaringer med videoredigering her. Alle de basale funktioner er på plads plus forskellige tv- og filmskabeloner.