Home » Apps » Guide: Lav apps til mobilen
Guide: Lav apps til mobilen

Guide: Lav apps til mobilen

Share

Sådan kommer du i gang med at udvikle dine egne apps til mobilen via Java-Script og React Native

I 1995 var ideen om små scripts i en web-browser ny. Java var allerede et populært programmeringssprog til server-delen, og programmeringssproget til browseren kom naturligt til at hedde JavaScript. I dag bruges JavaScript ikke kun til små scripts i browsere, men sådan cirka alle steder. I Alt om DATA nr. 4 2019 har vi set, hvordan JavaScript kan bruges sammen med små microcontrollers som BBC micro:bit, men denne gang skal vi se, hvordan JavaScript kan bruges til udvikling af apps til mobiltelefoner.

React Native

Sammen med HTML og CSS er JavaScript dominerende teknologier til webapplikationer. Mens HTML og CSS bruges til indhold, bruges JavaScript til logikken i den kode, som afvikles i webbrowsere. Med web 2.0-bølgen flyttede mere logik fra server til browseren (klienten). Samtidig er JavaScript flyttet ind på serveren, hvor node.js ser ud til at vinde mere og mere indpas.

Der findes et utal af webbrowsere (Chrome, Edge, Opera, Firefox, Safari – bare for at næv-ne et par stykker) til alverdens styresystemer. Tidligere kunne der være problemer med nogle webapplikationer, men typisk virker enhver webapplikation og webside i alle browsere på alle styresystemer. Med andre ord, webudviklere skal kun skrive deres applikation en gang. Den store standardisering af HTML, CSS og JavaScript er nøglen!

I dag findes der primært to mobilplatforme: Android og iOS. De to platforme er meget forskellige. Konsekvensen er, at det er nødvendigt at udvikle og vedligeholde to apps, hvis du gerne vil dække begge platforme. Mange steder findes drømmen om at kunne nøjes med et programmeringssprog og dermed dække begge platforme på en gang.

Se også:  Stor brik på plads i Huaweis app-butik - ny korttjeneste klar

Faktisk er det forsøgt flere gange i de sidste ti år at bygge et fælles udviklingsmiljø. Vi har set Cordova, NativeScript, React Native og Adobe AIR som alle benytter JavaScript. Er du mere til C# er Xamarin en mulighed. Et af de seneste forsøg er Flutter, som bygger på det mindre kendte programmeringssprog Dart.

I denne artikel ser vi på React Native, som er Facebooks bud på et fælles miljø. React Native er interessant, da det bygger ovenpå React. Kort fortalt er React et JavaScript-
bibliotek, som bruges til at bygge webapplikationer med. Så ikke nok med, at du let kan skrive din app til to forskellige mobilplatforme, du kan også dele komponenter med din webapplikation.

Der findes en del apps, som er skrevet vha. React Native. Af danske apps finder du bla. Tivoli og Dagens Pollental fra Astma- og Allergiforbundet. I det store udland har Khan Academy, BeerRate, Reddit og Good Reads valgt at bruge React Native til udvikling af apps.

Få værktøjerne på plads

Inden vi kan komme i gang med at skrive en mobil-app, skal vi have en række værktøjer på plads. Du kan bruge enten Windows, Linux eller MacOS som styresystem, mens du udvikler din app, men skal du afprøve din app på iOS, er du nødt til at bruge MacOS. Så er du MacOS-bruger, er det klart en fordel, at du installerer Apples udviklingsmiljø Xcode. React Native og Xcode har et kompliceret samliv. Ofte vil opdateringer til Xcode fra Apple betyde, at React Native ikke virker. Det betyder, at du bør være en smule påpasselig med at opdatere Xcode, før du er sikker på, at React Native er klar.

Se også:  Huawei skyder genvej til flere danske apps på Googlefri mobiler

Med Xcode får du en iOS-simulator, som hjælper dig i at arbejde med React Native. Skal du afprøve din app på Android, kan du godt finde de enkelte komponenter (emulator og SDK) enkeltvis, men det er lettest at installere Android Studio. Android Studio understøtter både Windows, Linux og MacOS så er du ikke MacOS-bruger, kan du nøjes med at udvikle til Android.

Sagt på en anden måde: du kan godt lade være med at installere Xcode og Android Studio. Men så er du nødt til at have både en iPhone/iPad og et Android-baseret device til at teste med.

React Native består af en række værktøjer skrevet i JavaScript. Det kræver derfor, at du har mulighed for at afvikle JavaScript på din computer. Med andre ord, du er nødt til at installere node.js. Du kan downloade node.js her, og både Windows, Linux og MacOS er understøttet. Du skal være opmærksom på, at nyere versioner af React Native kræver node.js version 8.2.0 eller senere. I skrivende stund er version 10.15 den anbefalede version, så vælger du den, er du nogenlunde på sikker grund.

Med Xcode, Android Studio og node.js installeret, er du klar til at installere selve React Native-værktøjerne. Skal du ikke bruge nogle komponenter fra enten iOS eller Android, kan du bruge React Native i form af Expo (https://expo.io/). Installationen er meget let: kommandoen npm install -g expo-cli er alt, hvad der skal til. Du får muligvis en del advarsler under installationer, men jeg har ikke set, at de giver problemer senere.

TAGS
apps
javascript
programmering

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S