Home » Transport » Guide: Kunsten at få ladet sin elbil hurtigt op
Guide: Kunsten at få ladet sin elbil hurtigt op

Guide: Kunsten at få ladet sin elbil hurtigt op

Share

Hent strøm direkte fra stikkontakten

Du kan også vælge at lade op hjemme i carporten – her får du nogle tips

De fleste elbilejere vil naturligvis gerne kunne lade deres køretøjer op hjemme i garagen, carporten eller andre steder nær boligen. Langt de fleste biler kan også godt oplades direkte fra en almindelig stikkontakt med jord og almindelig én-faset 230 V/16 A vekselstrøm (mode 1-opladning), men det er begrænset, hvor stor effekt du kan og bør (og må) hale ud.

Specielt i gamle elinstallationer kan overophedning og risiko for brand nemlig være et alvorligt problem, og du bør efter Sikringsstyrelsens anbefalinger ikke bruge boligens almindelige stikkontakter, hvis du ikke er helt sikker på din boliginstallations kabeltykkelse og kabelføring. Allerhelst bør den stikkontakt, du eventuelt har udset dig til opladning, køre på en separat sikringsgruppe med hpfi-relæ og kabler med en tykkelse på mindst 2,5 mm2. Det sikreste er at forhøre dig hos en fagmand, før du kobler bilen i stikkontakten.

En ladeboks behøver ikke at fylde alverden og kan som denne fra thansen monteres på væggen.

Med mormorkabel

De fleste ladekabler beregnet for tilslutning til almindelig stikkontakt har en kontrolboks, der kan begrænse ladningen til forsvarlige 6 A og 2 kW (mode 2-opladning). Det giver mulighed for at oplade selv større elbiler på 12-48 timer – men hurtigt er det jo ikke.

Mange elbiler leveres med et såkaldt ”mormorkabel”. Navnet skyldes, at dette ladekabel kan bruges til at oplade dit elkøretøj (både plug-in, hybrid og almindelig elbil), når du er på besøg hos mormor eller andre, der ikke selv har elbil. Alternativt kan du få installeret en industristikkontakt (CEE-kontakt), der både kan levere en-faset og tre-faset vekselstrøm med væsentlig større strømstyrke end almindelige stikkontakter og samtidig tåle konstant høj belastning.

Sådan betaler du for strømmen

Branchechef Lærke Flader fra Dansk Elbil Alliance oplader sin elbil.

Ingenting er gratis. Heller ikke strøm til elbilen. Offentlige ladestandere drives af forskellige operatører, og du betaler også på forskellige måder. Det kan være i abonnementsform, via mobil-app, sms, brik, plastickort eller lignende. Endnu er det ikke almindeligt at kunne betale på stedet med MobilePay, kreditkort eller kontokort, men det vil formentlig komme.

Se også:  Prisfald på Audis elbil - spar halvtreds tusind kroner på e-tron 55

FDM har undersøgt, hvad det koster at oplade en elbil med udgangspunkt i fire forskellige scenarier. Du finder priserne her: fdm.dk/alt-om-biler/elbil-hybridbil/opladning/faa-billig-stroem-paa-elbilen.

Vælg en hjemmeladeboks

Men Sikringsstyrelsen anbefaler heller ikke denne mulighed. Vil du oplade din elbil hjemme, er det bedste derfor at anskaffe en rigtig hjemmeladeboks. En hjemmeladeboks er fast tilsluttet boligens elforsyning og skal installeres af en fagmand. Det er derfor en noget dyrere løsning, men den giver til gengæld større sikkerhed og højere ladehastighed.

Ved en effekt på 3,7 kW (mode 3) vil du eksempelvis kunne oplade din elbil på 6-8 timer og ved 7 kW på bare 3-4 timer – det vil sige over natten. Jo højere effekt, du kan indstille boksen til, jo kortere ladetid kan du opnå (hvis altså bilens indbyggede ladeenhed kan følge med).

Se også:  Toptjekket elcykel fra det legendariske motorcykelmærke Triumph

Hvis du vil købe en ladeboks til hjemmet eller forskellige typer stik fra en specialiseret dansk forhandler, kan du gå ind på for eksempel Thecharger.dk. Også en forhandler som thansen fører denne type udstyr. I takt med at elbilen bliver mere udbredt, vil flere og flere butikstyper tage stik og ladere ind i deres sortiment.

Med et ”mormorkabel” til under 3000 kr. er det ingen sag at lade din elbil op fra stikkontakten derhjemme, men pas meget på ikke at overbelaste installationen.

Sæt en eltrailer bag på bilen

Mange elbiler i dag er mindre modeller med begrænset kilometerkapacitet. Hvis du er hundeangst for at løbe tør for strøm på vej op ad Storebæltsbroen, kan du kaste et blik mod Frankrig. Har du mod på det, kan du nemlig anskaffe dig en batteritrailer og på den måde få ”et skud bagi”.

Det er virksomheden EP Tender, som står bag dette batteri på hjul. Batteritraileren er formet, så aerodynamikken er optimal. Traileren er også udstyret med et sæt ekstra små hjul, der kommer frem, når du skal bakke.  Ydelsen fra trailerbatteriet er 36,5 kWh, men firmaet sigter efter en 60 kWh-udgave om fem år.

Planen er, at sådanne trailere skal tilbydes til leje strategiske steder langs Europas motorveje for cirka 260 kr. pr. tur. Der er dog lige den hage ved det, at kun ganske få elbiler er godkendt til anhængertræk, men EP Tender er overbevist om, at det vil ændre sig fra 2022.

TAGS
batteri
elbil
elektriske transportmidler
opladning

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S