Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Komponer dine egne trommebeats

Med en god pc, den rette software og et minimum af talent kan enhver lære at komponere digital musik. Men hvordan kommer man i gang? I denne trin for trin-vejledning lærer du at sammensætte et basalt trommebeat – grundlaget i de fleste moderne pophits. Vi bruger Fruity Loops, der er et fortræffeligt digitalt musikprogram for begyndere. Her kan man også gå langt videre med sit værk bagefter.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Kom i gang

Det første, vi skal gøre, er at oprette et nyt arbejdsområde i Fruity Loops 20, der hentes her: www.image-line.com.

Kunsten er at lære denne applikation at kende og finde ud af, hvor de enkelte funktioner er, og hvad sektionerne kan bruges til. Hvis du ikke er fortrolig med det, er det et godt sted at begynde med Fruity Loops 20 [Billede A].

Betragt sangens beat som det grundlag, resten af musikken hviler på. Det kommunikerer med instrumenterne og holder hele historien i orden og synkroniseret. Man kan bruge mange forskellige instrumenter og lyde til at få sangens rytme til at flyde.

Billede A

Det mest typiske element er naturligvis trommebeatet, og det er det, vi vil eksperimentere med i denne guide. Først skal vi derhen, hvor vores eksempler er lagret, nemlig i menuen i venstre side af skærmbilledet.

Man kan naturligvis omarrangere programmet, så det opfylder ens behov, men den befinder sig typisk der. Gå til Packs-sektionen for at finde trommepakken, for den skal vi bruge til at oprette et typisk trommebeat.

2 Slå på tromme

Et simpelt trommebeat kan bestå af kick (Stortromme), snare (Lilletromme), hi-hat og bas. Gennemgå pakkerne, afprøv dem, og vælg en fra hver af trommetyperne ved at trække dem over til din kanal-rack. Når du er tilfreds med dine valg, skal vi se på, hvordan denne kanal-rack fungerer [Billede B].

Fruity Loops 20 virker som standard på et 16-takter-loop. Dine instrumenter er nummererede og navngivne, og her kan du også tilføje dit beat på den stiplede linje. Klik simpelthen på et område, og højreklik for at fjerne det. Det er her, vi skal oprette trommemønstre.

Billede B

Som man kan se på vores eksempel, har vi arrangeret en simpel trommefigur ved hjælp af nogle instrumenter fra de trommepakker, der er i browseren. Når du vil lytte til denne loop, går du til toppen, hvor du finder play-knappen.

Ved siden af den kan du se, at der er mulighed for “PAT” eller “SONG”. Sørg for, at “PAT” er valgt, og klik på play-knappen. Nu kører det gennem din loop. Du kan også trække din kanal-rack ud, hvis du vil oprette længere mønstre.

3 Stor i slaget

Når du har prøvet at oprette dit eget trommebeat (eller har kopieret vores, hvis du foretrækker det), bliver det nu betragtet som en trommefigur, nemlig trommefigur 1. Du bør kunne se denne trommefigur i dit arbejdsområde, og du kan nu indføre det i playlisten [Billede C]. Playlisten er det område, hvor du skal samle mønstrene og sammenstykke en sang.

Billede C

Hurtige genveje i FL Studio

Selv nogle ret basale produktivitetssuiter kan begynde at virke ret uoverskuelige og overvældende på ingen tid. Det er det sidste, man ønsker sig, når man skal holde sin kreative åre flydende.

Du kan navigere hurtigere og mere effektivt i FL Studio, hvis du sætter dig ind i genvejene på dette website: www.image-line.com. Vi viser her de bedste, der kan hjælpe dig med at skifte de vinduer, du har brug for. Brugen af genveje er glimrende til mindre skærme, hvor man ikke kan have alle vinduer åbne samtidig.

Det er ofte her, tingene går hen og bliver komplicerede, og det er bedst at holde orden med nogle få og enkle tastaturkombinationer. Man åbner playlisten ved hjælp af F5; til din kanal-rack er det F6; til piano roll er det F7; og til mixeren gælder det F9. Det er de vigtigste softwareelementer, du får brug for.

Når du klikker én gang i playlisten med dit mønster tilvalgt, bliver det placeret der, hvor du klikker. I vores eksempel har vi lavet en hurtig ændring af vores track og skruet tempoet ned til 120 slag i minuttet (bpm) fra 130 bpm. Derefter har vi placeret to eksempler på vores trommefigur i playlisten ved siden af hinanden. Når du vil lytte til værket, går du igen til toppen og vælger “SONG”.

4 Krydderi på tilværelsen

Nu har vi lavet vores basale trommebeat, men vi skal pifte det lidt op i playlisten – ved at opbygge lyden i trin. Det kan ske, ved at vi deler mønstret op i dets individuelle dele og derefter gradvis stykker dem sammen igen.

Det gør vi ved at finde det sted, der hedder “trommefigur 1”, højreklikke på det og vælge funktionen “split by channel” [Billede D]. I vores eksempel tog vi først det dybe 707-kick og snare for at oprette en forenklet version af vores beat. Vi lagdelte dem ved at klikke på instrumentet og trække det ind i playlisten.

Billede D

Efter et mønster ud af fire fortsatte vi, men tilførte også vores pedalkick og et akustisk kick. Det giver et mere detaljeret beatmønster, som bliver brugt til lagdeling.

Dette er kun et simpelt beat, men ved hjælp af disse metoder får du en grundlæggende forståelse af, hvordan man sammensætter en sang og strukturerer den.

FL Studio er et intuitivt stykke software, som giver mulighed for at udvide dine værker. Det gør processen mere tilfredsstillende. Prøv derfor at lave så mange trommefigurer, som du kan, med et begrænset antal instrumenter [Billede E].

Billede E

Du kan udfordre dig selv med kreative alternativer og interessante, nye lyde. Musik skabes ofte ved at eksperimentere. Det kræver tid og øvelse at perfektionere en lyd – vær derfor tålmodig med dit arbejde.