Home » Styresystem » Guide: Kom videre fra Windows 7
Guide: Kom videre fra Windows 7

Guide: Kom videre fra Windows 7

Share
Pingvinerne kommer

Alt dette virker meget bøvlet, ikke? Har du overvejet at springe det hele over og tage springet til Linux? Der er faktisk mange fordele ved Linux. For det første er det gratis – man skal ikke købe dyre eller potentielt vakkelvorne nøgler – og man har stort set garanti for, at ens operativsystem aldrig bliver lagt i graven, forudsat at man ikke kører en obskur distro med ustabil support. Med andre ord: Så længe du ikke styrer uden om sikkerhedsopdateringer, bliver dit operativsystem sikret af de entusiastiske hold af udviklere, som vedligeholder Linux-distroer, og eftersom denne platform er langt mindre udbredt i det virkelige liv end Windows – og sværere at angribe – er en Linux-boks formentlig en mere sikker måde at køre en pc på.

Vil du downloade et Windows 10-ISO? Medieværktøjet kræver en eksisterende licens …

… men du kan narre din brugeragent til at downloade ISO’et uden den.

Linux kan være glimrende til mindre ambitiøse systemer, der ikke kan leve op til kravene til Win 10. Hvis du (alt for sent) opgraderer fra Win XP eller Vista, er en beskeden distribution et fremragende valg, når man vil genoplive en vis funktionalitet i den støvede gamle hardware. Du kan læse mere i boksen “Ydmyg Linux” her på siden.

Ydmyg Linux

Selv den mest knarvorne pc kan komme op at køre igen med det rette operativsystem. Man behøver heller ikke at begive sig langt fra de kendte Linux-standarder. Lubuntu er en letvægtsudgave af Ubuntu, som erstatter den sædvanlige Gnome vinduesmanager med den lettere LXDE-desktop og dropper nogle af de mere systemintensive apps til fordel for lettere alternativer. Det kan godt være, at den er en nedgradering, men den kan opgraderes igen, fordi Lubuntu er kompatibel med de kendte Ubuntu-softwarearkiver. Hvis der er noget der, du gerne vi have, kan du få det – men da du kører på de lavest mulige specifikationer (ned til kun 512 MB ram), bør du ikke forvente, at det hele fungerer.

Se også:  Guide: Få din pc tilbage i topform

Der findes andre minimale udgaver af Ubuntu (LXLE er således en variant af Lubuntu, og den sigter på ydmyge computere), og man kan prøve mange andre reducerede distroer. Du kan springe ud på dybt vand og installere TinyCore på 16 MB, men den er ikke rigtig en erstatning for Windows, snarere en demonstration af minimering. Du kan også prøve Damn Small Linux, en distro på 50 MB, der kan køre på en 486-maskine, men da den senest blev opdateret i 2008, skal du bruge MyDSL Extension, hvis den skal ligne noget fra dette årti.

Det største navn inden for reduceret Linux er formentlig Puppy Linux, der har været på markedet i 12 år. Prøv ikke mindst XenialPup-udgaven, der er kompatibel med Ubuntu 16.04. Den er fuld at nyttige apps, kan også installere Ubuntu-apps, og dens egen QuickPet-funktion hjælper dig med at få poterne i et langt større udvalg af værktøjer, hvis standardudvalget – herunder Homebank personal finance manager – ikke er helt det, du har været på udkig efter.

Hvis du har kvikkere hardware, findes der et væld af modne og særdeles velfungerende distroer, som kan lempe dig om bord i Linux . Undgå distroer som Arch Linux (tilsyneladende bevidst tumpet) og Gentoo Linux (meget kompliceret at opbygge og installere). Hold dig i stedet til for eksempel Ubuntu Linux eller Linux Mint. De er to Debian-baserede distroer, der er beregnet til forenklet desktopbrug. Navnlig har den sidstnævnte et standardinterface, der vil forekomme bekendt for Windows-veteraner.

Se også:  Guide: Behersk Windows’ skjulte genveje

Der er nogle åbenlyse ulemper ved at køre Linux. Windows-apps er ikke umiddelbart kompatible, og man mister derfor sit eksisterende katalog. Der findes generelt gratis alternativer til de fleste Windows-applikationer, og de klarer opgaverne lige så godt – LibreOffice i stedet for Microsoft Office, for eksempel – om end du måske vil savne enkelte stumper af funktionalitet. Hvis du partout skal bruge Windows-apps, kan du pakke hovedparten af dem ind i et kompatibilitetslag ved hjælp af Wine (www.winehq.com), som bør få dem til at køre, som det hele foregik på Windows.

Linux er også et mindre heldigt valg, hvis du bruger din pc til gaming. På trods af Valves bedste anstrengelser med SteamOS og lignende, er Linux ikke rigtig lettet som en Steam-venlig platform. Der findes et hæderligt katalog af spil, men Windows er (og forbliver) den foretrukne pc-platform til de seneste titler og de seneste gpu-driveropdateringer, og det betyder, at det næsten altid er mere stabilt og mere up to date. Igen er Wine en mulighed, men det er ikke vanvittig hjælpsomt her.

Wine understøtter DirectX, men de ekstra kompatibiliteteslag gør, at ydelsen lider skade. Spil som Hearthstone, League of Legends og endda Overwatch kører fint, forudsat at man installerer de seneste Wine-stagingpatches, der giver netop den opsætning, de skal bruge, men forvent ikke, at hele din samling vil være den samme.

TAGS
opgradering
Windows 10
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S