Home » Styresystem » Guide: Kom videre fra Windows 7
Guide: Kom videre fra Windows 7

Guide: Kom videre fra Windows 7

Share

Det er trist, men tiden er inde til at forlade det gode gamle Windows 7 og opgradere til noget nyt og mere moderne. Vi hjælper dig videre …

Til trods for, at resten af verden måske ikke tror på det, viser statistikken, at Windows 10 først inden for de seneste måneder har slået Windows 7 i verdensomspændende brugeropgørelser – Microsoft har truffet sin beslutning. Windows 7 får dødsstødet i begyndelsen af 2020, og medmindre du er del af en virksomhed, der er parat til at punge ud med en masse penge, forsvinder al support. Det vil sige ingen opdateringer, ingen sikkerhedspatches, ingenting. Operativsystemet bliver sat på græs og kan nyde sit otium, mens det i stigende grad bliver hjemsøgt af orme og åbne sår.

Det kan godt være, at det ikke gør dig synderlig bekymret. Ikke flere Windows Updates lyder som balsam for sjælen hos nogle mennesker. Og strengt taget indstillede Microsoft alle større opdateringer af Windows 7 helt tilbage i 2015. Faktisk er et af de stærke argumenter for Windows 7 i disse tider en reduceret tilbøjelighed til at lukke ned med et øjebliks varsel. Men der er faktisk grund til bekymring.

Det kan sagtens være, at du foretrækker Windows 7’s enklere og mere strømlinede brugerflade frem for det evigt skiftende landskab hos Windows 10, men systemet er henved ti år gammelt. Inden længe er det ikke kun Microsoft, der lukker for support – det kommer til at ske over det hele. For eksempel har Valve for nylig droppet support af Windows XP og Vista til Steam, og til trods for, at Windows 7 repræsenterer en stor del af Valves marked, holder det ikke evigt.

Når det kommer til stykket, giver en flytning til Windows 10 virkelig god mening. Microsoft ønsker – i hvert fald i øjeblikket – at Win 10 bliver firmaets sidste operativsystem. Det bliver ikke opgivet eller forældet: Regelmæssige opdateringer betyder, at der kommer større nye versioner til din desktop to gange om året. Jo længere det eksisterer, desto bedre bliver det (i hvert fald i teorien). Og selv en entusiastisk Windows 7-bruger, der kører ældre hardware, vil formentlig blive overrasket over, hvor glat og kvikt det faktisk er. Tiden er inde til at gå videre – men selv hvis du insisterer på at blive hængende, er der meget, du bør vide.

Her er vi nu

Hvad foregår der? Den 14. januar 2020 bliver Windows 7 lagt i graven. Der bliver ikke frigivet flere patches eller opdateringer, og sandsynligvis forsvinder al hjælp og support til Windows 7 også. Det betyder ikke, at du vågner op en kold januarmorgen til en blå skærm og et dødt styresystem. Du får snarere en meddelelse om, at det er slut med support (måske ledsaget af en sidste opfordring til at opgradere til Windows 10), og en opfordring til at fortsætte med dine gøremål.

Det er den gode nyhed. Den dårlige nyhed er, at fra 15. januar bliver Windows 7 et oplagt mål for hackere. Sårbarheder, der ikke bliver ordnet, forbliver uordnede. Vira og malware, der sigter på disse svagheder, vil utvivlsomt blomstre op i betragtning af Win 7’s enorme brugerbase, der i dag er langt større end de 29 procent, som Windows XP kunne mønstre, da dette system blev lagt i graven i april 2014.

Skab noget ikkeallokeret plads, hvis du vil dualboote.

Du har en række valgmuligheder, som vi præsenterer. Du kan bide tænderne sammen (eller sågar åbne tegnebogen) og blive ved med at bruge Windows 7. Du kan tage springet til Windows 10, som er forbavsende venlig ved ældre hardware. Og hvis du er grebet af ånden, kan du betragte situationen som et incitament til at gå over til Linux. Vi skal ikke fortælle dig, hvad du bør gøre, men det kan betale sig at vide, hvad man står over for, inden man træffer en beslutning.

Du holder fast ved 7

Som nævnt bryder Windows 7 ikke sammen, når systemets dage er omme. Og bizart nok holder Windows ikke umiddelbart op med supporten, i hvert fald ikke, hvis du kører en professionel version og er villig til at betale. Man vil kunne få sikkerhedsopdateringer i mindst tre år efter systemets udløbsdato – til varierende priser. Windows 7 Enterprise Edition-brugere vil blive afkrævet 25 dollars pr. maskine det første år, 50 dollars det andet år og 100 dollars for det år, der slutter i januar 2023. Priserne for Windows 7 Pro Edition er dobbelt så høje, hvilket betyder, at man kommer til at betale lige så meget som en komplet Windows 10-licens ved udgangen af det andet år. Det kan man kalde et incitament.

Realistisk set er det muligt, at man ikke partout har brug for nogen fremtidige sikkerhedsopdateringer. Hvis man kører en nogenlunde stabil maskine – for eksempel en Windows 7-pc, der fungerer som server, eller en dedikeret medieboks, som ikke nødvendigvis er afhængig af fremtidig software support – er det bestemt muligt, at man ikke skal installere noget nyt eller foretage for mange onlinehandlinger. I sådanne tilfælde, og hvis man er umådelig omhyggelig og diskret og kan styre nervøsiteten, burde det være muligt at fortsætte som hidtil. Man skal blot huske, at malware, der udnytter netværkssårbarheder, stadig kan snige sig ind i maskinen fra en anden kilde.

Linux Mint er nem at komme i gang med og ligner det hyggelige Windows-layout.

Vi forventer afgjort, at mange virksomheder holder sig til 7 i stedet for at betale til Microsoft. Vi kender til succesrige iværksættere, der kører DOS-baserede grænseflader, og der er endda nogle, som bruger Commodore 64. Det er ikke ukendt. Men det er ikke fornuftigt, og hvis man vælger denne løsning, skal man sikre sig, at der er taget backup af alt vigtigt fra Windows 7-maskinen. Der findes også folk, som ikke vil opgive en velpasset og tunet Windows 7-installation.

I et sådant tilfælde er det bestemt en mulighed at dualboote Windows 10 og Windows 7, på trods af at det må være højdepunktet af operativsystem-pedanteri. På Windows 7 skal man reducere hoveddrevet med Disk Management (eller tilslutte et ekstra internt drev, hvis det er muligt). Når du så installerer Windows 10, skal du vælge en specialinstallation og placere den i det nu allokerede område.

Hele vejen til 10

På dette tidspunkt har du forpasset chancen for (officielt) at opgradere gratis til Windows 10. Microsofts GWX-værktøj, der med megen energi opfordrede Windows 7-brugere til at opgradere uden betaling, forsvandt som planlagt midt i 2016. Det giver mening; da Windows 10 først blev lanceret, ville Microsoft meget gerne pynte på tallene og tilbød gratis opgradering fra Windows 7 (eller Windows 8 eller 8.1) til Windows 10. Derefter var tiden inde til at sælge licenser – Windows 10 Home står i 1099 kroner, mens Pro-versionen koster 1899 kroner. Men det er ikke nødvendigvis hele historien. Det er muligt at anskaffe en langt billigere nøgle (se boksen “Gør et kup” på næste side), og du kan måske helt undgå at betale noget.

Du kan begynde med at installere og køre Windows 10 uden at aktivere det. Hvis du besøger https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10, får du som regel Microsofts medieværktøj (irriterende), men hvis du besøger sitet fra et andet operativsystem såsom Linux, kan du downloade ISO’et direkte. Det kan du ordne ved at åbne linket i Edge eller Internet Explorer, klikke F12, vælge fanen ‘Emulering’ og ændre din brugeragent-streng, således at du foregiver at besøge sitet fra en iPad. Nu kan du hente ISO’et direkte. Skriv det til en USB-nøgle med Rufus (https://rufus.ie) og gennemgå installationsproceduren.

Når du bliver bedt om at aktivere, vælger du ‘Jeg har ikke en produktnøgle’. Hvis du har tænkt dig at opgradere til den aktiverede version senere – du kan købe en nøgle i Microsoft Store – skal du huske at vælge installation af Home Edition i stedet for den dyrere Pro, medmindre du er sikker på, at du har brug for de ekstra funktioner i Pro-versionen. Hvis du kører uaktiveret, skal du leve med et vandmærke på skrivebordet, et begrænset udvalg af tilpasningsmuligheder og ingen support – men det kan lade sig gøre. Systemet holder ikke op med at virke, og selv uaktiverede installationer kan arbejde sammen med Microsofts standard-opdateringsprogram.

TAGS
opgradering
Windows 10
Windows 7

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S