Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Kom i gang med Photoshop – del 1

Photoshop er det førende program til fotoredigering. Det anvendes af millioner af grafiske designere, fotografer og kreative mennesker. Photoshop kan så meget, så det kræver lidt øvelse at mestre det. I denne serie på tre artikler lærer vi softwaren at kende og går i gang med Photoshops byggeklodser. Vi benytter her den engelsk-sprogede version, men Photoshop findes også på dansk.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 Åbn og tilpas

Lad os kaste os ud i det. Når man åbner Photoshop, får man valget mellem at oprette en ny fil eller åbne en eksisterende fil. Hvis du er bekendt med andre Adobe-produkter, vil mekanikken ligne dem meget. Hvis det ikke er tilfældet, lærer du det snart. Man kan oprette et lærred af enhver størrelse ved at klikkke på “Create new” i begyndelsen [Billede]. Når man opretter fra grunden, kan man vælge mellem lærredstørrelse, forudindstillede størrelser, orientering, farvetilstand og baggrund. Hvis man senere vælger at ændre lærredstørrelse, går man til Image > Canvas size og ændrer til noget, der passer bedre.

>> Efter at have åbnet en fil eller oprettet en ny, kommer man til lærredet. Lærredet er det, man arbejder på. Ligesom i de fleste andre programmer har vi en menubjælke foroven med File, Edit, Image, Layer, Type, Select, Filter, 3D, View, Plugins, Window og Help. 

>> En af de mest praktiske egenskaber ved Adobe-software er, at man i vid udstrækning kan tilpasse den. Hvis man mener, at man kan forbedre standardlayoutet, kan man få lov til det. I venstre side af skærmbilledet finder man værktøjerne – ved ethvert værktøj med en pil i nederste højre hjørne kan man holde museknappen ned og fremkalde flere valgmuligheder. Til højre finder man panelerne: Layers, Paths, Channels, Swatches osv. Man kan tilføje og fjerne paneler i overensstemmelse med sine behov. Photoshop er udviklet med henblik på, at brugeren selv kan få indflydelse på programmets funktioner. 

2 Importer et billede

Tiden er inde til at stifte bekendtskab med et udvalg af funktioner og lære softwaren at kende. Derfor viser vi, hvordan man fjerner et element fra et billede eller – som man siger – “photoshopper det ud”. Verbet “photoshoppe” er faktisk med i Den Danske Ordbog, tro det eller ej. Vi forestiller os, at man har taget et pittoresk billede af en betagende smuk strand, men en irriterende måge, der ikke var inviteret, er fløjet midt ind i optagelsen. Den ordner vi. Først skal vi importere billedet. 

>> Det kan man gøre på flere måder. Man kan finde billedet, højreklikke på det og vælge Open with > Adobe Photoshop CC, klikke “Open” under filmenuen eller blot trække og slippe et billede ind. 

>> Når billedet er hentet ind, skal man tænke over, hvor det skal hen. Hvis man har tænkt sig at bruge billedet til tryk, skal farveskalaen være CMYK, som står for Cyan, Magenta, Yellow (gul) og Black (sort). Der er tale om en trykproces. Kort sagt bruger trykkere disse fire farver til at lave alle de farver, de skal bruge. Det betyder, at når man bruger CMYK, kommer det trykte billede så tæt som muligt på det oprindelige. Hvis billedets destination er digital, bruger man farveskalaen RGB. Skærmbilleder kombinerer RGB-billedpunkter (rød, grøn og blå) til at opnå den ønskede farve, og derfor er RGB bedst til digitale billeder. 

>> Et andet vigtigt skridt, før vi går videre, består i at duplikere det oprindelige lag. Man bør altid have en kopi for det tilfældes skyld, at man kommer til at begå en irreversibel fejl eller har nået til det maksimale antal “Fortryd”. Denne kopi laver man ved at gå til højre, hvor Layer-panelet befinder sig. Der bør være et lag, som hedder “Background”, og det bør være låst. Klik på dette lag, så ser du en kopi af laget. En pop op-menu giver mulighed for at navngive det lag, du i øjeblikket arbejder på. I dette eksempel vil “strand med solnedgang” passe fint. 

>> Lad baggrundslaget være låst – det forhindrer, at der bliver lavet uønskede ændringer på det. Man skal også kunne skjule dette lag: Klik på øjesymbolet på lageret, så bliver det skjult.

3 Fuglen er fløjet

Nu skal vi se at komme af med den stakkels måge. Man kan opnå en uplettet himmel på flere måder. De fleste af retoucheringsfunktionerne finder man under Patch-værktøjet. 

>> I dette tilfælde skal vi bruge selve reparationsværktøjet. Med det kan man trække rundt om en udvalgt del af billedet og derefter vælge en anden del af billedet som erstatning. Det fungerer bedst, hvis det, der skal fjernes (fuglen), befinder sig på en temmelig ensartet baggrund (himlen). [Billede]. 

>> Til at begynde med skal vi vælge laget (strand med solnedgang). Dernæst zoomer vi ind på den del af billedet, som vi vil redigere. Det gør man ved at holde Alt-knappen nede, pege med musen på det ønskede sted og bruge rullehjulet til at zoome enten ind eller ud. Denne genvej er ekstremt nyttig, når man bevæger sig rundt på et billede. 

>> Mens Patch-værktøjet er valgt, trækker vi rundt om den uønskede del. Der fremkommer nu en stiplet kontur; træk denne kontur til et specifikt sted på billedet, som man vil bruge til at dække konturen med – prøv et stykke af himlen, der svarer i farve til det, der skal dækkes.

>> Så snart du slipper, kan du se magien. Den uønskede måge er fløjet sin vej! Patch-værktøjet er ens bedste ven i situationer som denne. Som du kan se, er det meget nemmere, end det lyder – lige i øjeblikket, i hvert fald. Men nu skal vi videre. 

4 Yderligere retouchering

En anden retoucheringsøvelse består i at bruge Spot Healing Brush-værktøjet. Denne plet-
reparationspensel er bedst til at fjerne prikker og distraherende småting fra et billede. Der kan være tale om snavs på kameralinsen eller uønsket rod i billedet. Det skal vi fjerne, så billedet bliver renere. Spot Healing Brush samler automatisk indhold i nærheden, hvorefter det går i ét med baggrunden og omgivelserne.


>> Du skulle vel ikke have taget et billede af din overdrevent kunstfærdige morgenmad? Hvis du går tættere på billedet, kan du se nogle uønskede kronblade øverst i billedet [Billede]. Det kan vi virkelig ikke have med på det fine morgenmadsbillede. Lad os fjerne dem med vores Spot Healing Brush. 


>> Zoom ind på den del af billedet, der skal ændres. Vælg Spot Healing Brush i panelet yderst til venstre. Dette værktøj er cirkelformet, og man kan justere cirklens størrelse. Det gør man ved hjælp af de kantede parenteser, der henholdsvis forstørrer og formindsker. Foroven bliver der vist en cirkel, som angiver penselstørrelsen. Ved at klikke på den kan man få oplyst penslens størrelse, hårdhed og spatiering. Når penslens størrelse dækker det objekt, som skal fjernes, trækker man simpelthen over det. Igen er det meget enkelt, men det fungerer. 

>> Med redskaber som disse kan man nemt gøre rent i et billede og slippe af med uønskede elementer. Med et lidt forslidt udtryk: Øvelse gør mester. Prøv disse funktioner på nogle af de gamle billeder, du har liggende. Husk at duplikere det oprindelige billede, og lås det, som vi var inde på tidligere.

5 Mirakuløs healing

En funktion, der minder meget om Spot Healing Brush, er Healing Brush. Spot Healing Brush er automatisk, men med denne reparationspensel vælger man selv det ønskede sted. Det giver lidt ekstra kontrol med rettelsen, hvis Spot Hea-ling-penslen ikke helt slår til. 

>> Man kan ændre størrelse på dette værktøj, ligesom vi gjorde med Spot Healing Brush. Her [Billeder] kan man se, at vi har fjernet anden til højre. Det øger opmærksomheden på den hvide and midt i billedet. 


>> Hold først Alt nede, og vælg en kilde. Vi satser på mørkt vand tæt på det område, der skal ændres. Med Healing Brush man kan male ved hjælp af den valgte kilde. Vi overmalede anden i små trin og brugte det mørke vand til at danne naturlige krusninger. Jo mere naturligt man kan få det, desto bedre. Det er her, Healing Brush viser sine sande styrker i forhold til Spot Healing Brush, der somme tider kan få det redigerede område til at virke plettet, hvis baggrunden er varieret.

6 Clone stamp

Hvis man har brug for et større redskab, som kan dække mere plads, end man kan med Spot Healing eller Healing Brush, er tiden inde til at bruge funktionen Clone Stamp, stempelkloningsværktøjet. Dette redskab fungerer ved at kopiere og indsætte i stedet for at blende ind. Det svarer i en vis forstand til en større udgave af Healing Brush. Man skal vælge en kilde, mens man holder tasten Alt nede, og derefter klikke over det område, man ønsker at ændre. Man kan også bruge denne funktion til at duplikere noget.

>> Som det fremgår her [Billede], har vi klonet den hvide and for at levere et praktisk eksempel. Vi har sørget for, at redskabet var stort nok til lige at fremhæve området omkring anden. Så snart vi havde valgt kilden, anbragte vi den i det nederste venstre hjørne. 


7 Content awareness

Til sidst skal vi bruge funktionen Content Awareness (indholdsafhængig flytning). Med dette redskab kan man skjule en stor person eller en genstand. Det er også godt til at flytte elementer rundt i et billede. [Billede] viser en arbejdsplads. Vi skal bruge dette værktøj til at flytte tastaturet, så det kommer mere på linje med musemåtten. 

>> Vælg Content Awareness, og træk et udvalg rundt om tastaturet. Når det er valgt, kan man blot trække det valgte element derhen, hvor det ser bedst ud. Når man har fundet den rigtige placering, skal man enten trykke Enter eller klikke på pilen i menubjælken. Hvis baggrunden, der omgiver det flyttede element, virker rodet, retoucherer man det med de andre renseredskaber, vi har brugt. Husk, at man kan kombinere disse funktioner og ordne forskellige dele af billedet. Hvis man vil skjule en genstand, markerer man et område med samme baggrund som genstanden og trækker det over det element, der skal skjules.

>> Vi har her vist nogle tips og tricks, der kan hjælpe dig hurtigt i gang med Photoshop. Du må have god fornøjelse med det, og bliv ved med at øve dig, og få din indre kreativitet til at blomstre. Vi fortsætter i næste nummer. 

Paint versus Photoshop 


Microsoft Paint er et glimrende eksempel på gratis, forudinstalleret Windows-software, men er det en reel konkurrent til Adobes kæmpe, Photoshop? Begge er redigeringsprogrammer, men Photoshop overgår snildt Paint. I Photo-shop er ens kreativitet kun hæmmet af fantasien. I Paint er ens kreativitet hæmmet af selve softwarens begrænsninger.

Der er mange, som vil betragte Photoshop som overkill. For begyndere kan det virke unødigt kompliceret. Hvis man blot skal beskære billeder og ændre deres størrelse, gør man måske klogest i at holde sig til Paint. Når man skal træffe valget mellem de to, må det afgørende være,  hvad man ønsker at få ud af softwaren. Hvis man befinder sig på et grundlæggende niveau og vil have det sjovt, er Paint et oplagt valg. Brug det til at afprøve, hvor meget du kan få ud af softwaren. Når du er mere erfaren, kan du gå til Paint 3D, der giver flere muligheder.

Hvis du er kreativ grafisk designer, fotograf eller billedkunstner, behøver du ikke lede længere; Photoshop er den førende redigeringsapplikation på dette område. Det kan virke skræmmende at lære noget nyt, men så snart man lærer programmet at kende, kan man lade sin kreative åre flyde.

En anden forskel mellem de to løsninger er prisen. Man kan heldigvis få en syvdages prøveversion af Adobe CC, som kan hjælpe en til at træffe købsbeslutningen. Men når den er slut, koster Photoshop alene 186,25 kroner om måneden. Den komplette Adobe-suite (med en lang række andre programmer) står i 462,50 kroner om måneden. Hvis du ved, hvad du vil bruge Photoshop til, skal du slå til. Hvis du blot vil hygge dig med lidt redigering, er Paint det rette valg.