Home » Betalingssoftware » Guide: Kom i gang med Photoshop – del 1
Guide: Kom i gang med Photoshop – del 1

Guide: Kom i gang med Photoshop – del 1

Share

Photoshop er det førende program til fotoredigering. Det anvendes af millioner af grafiske designere, fotografer og kreative mennesker. Photoshop kan så meget, så det kræver lidt øvelse at mestre det. I denne serie på tre artikler lærer vi softwaren at kende og går i gang med Photoshops byggeklodser. Vi benytter her den engelsk-sprogede version, men Photoshop findes også på dansk

1 Åbn og tilpas

Lad os kaste os ud i det. Når man åbner Photoshop, får man valget mellem at oprette en ny fil eller åbne en eksisterende fil. Hvis du er bekendt med andre Adobe-produkter, vil mekanikken ligne dem meget. Hvis det ikke er tilfældet, lærer du det snart. Man kan oprette et lærred af enhver størrelse ved at klikkke på “Create new” i begyndelsen [Billede]. Når man opretter fra grunden, kan man vælge mellem lærredstørrelse, forudindstillede størrelser, orientering, farvetilstand og baggrund. Hvis man senere vælger at ændre lærredstørrelse, går man til Image > Canvas size og ændrer til noget, der passer bedre.

>> Efter at have åbnet en fil eller oprettet en ny, kommer man til lærredet. Lærredet er det, man arbejder på. Ligesom i de fleste andre programmer har vi en menubjælke foroven med File, Edit, Image, Layer, Type, Select, Filter, 3D, View, Plugins, Window og Help. 

>> En af de mest praktiske egenskaber ved Adobe-software er, at man i vid udstrækning kan tilpasse den. Hvis man mener, at man kan forbedre standardlayoutet, kan man få lov til det. I venstre side af skærmbilledet finder man værktøjerne – ved ethvert værktøj med en pil i nederste højre hjørne kan man holde museknappen ned og fremkalde flere valgmuligheder. Til højre finder man panelerne: Layers, Paths, Channels, Swatches osv. Man kan tilføje og fjerne paneler i overensstemmelse med sine behov. Photoshop er udviklet med henblik på, at brugeren selv kan få indflydelse på programmets funktioner. 

2 Importer et billede

Tiden er inde til at stifte bekendtskab med et udvalg af funktioner og lære softwaren at kende. Derfor viser vi, hvordan man fjerner et element fra et billede eller – som man siger – “photoshopper det ud”. Verbet “photoshoppe” er faktisk med i Den Danske Ordbog, tro det eller ej. Vi forestiller os, at man har taget et pittoresk billede af en betagende smuk strand, men en irriterende måge, der ikke var inviteret, er fløjet midt ind i optagelsen. Den ordner vi. Først skal vi importere billedet. 

>> Det kan man gøre på flere måder. Man kan finde billedet, højreklikke på det og vælge Open with > Adobe Photoshop CC, klikke “Open” under filmenuen eller blot trække og slippe et billede ind. 

>> Når billedet er hentet ind, skal man tænke over, hvor det skal hen. Hvis man har tænkt sig at bruge billedet til tryk, skal farveskalaen være CMYK, som står for Cyan, Magenta, Yellow (gul) og Black (sort). Der er tale om en trykproces. Kort sagt bruger trykkere disse fire farver til at lave alle de farver, de skal bruge. Det betyder, at når man bruger CMYK, kommer det trykte billede så tæt som muligt på det oprindelige. Hvis billedets destination er digital, bruger man farveskalaen RGB. Skærmbilleder kombinerer RGB-billedpunkter (rød, grøn og blå) til at opnå den ønskede farve, og derfor er RGB bedst til digitale billeder. 

>> Et andet vigtigt skridt, før vi går videre, består i at duplikere det oprindelige lag. Man bør altid have en kopi for det tilfældes skyld, at man kommer til at begå en irreversibel fejl eller har nået til det maksimale antal “Fortryd”. Denne kopi laver man ved at gå til højre, hvor Layer-panelet befinder sig. Der bør være et lag, som hedder “Background”, og det bør være låst. Klik på dette lag, så ser du en kopi af laget. En pop op-menu giver mulighed for at navngive det lag, du i øjeblikket arbejder på. I dette eksempel vil “strand med solnedgang” passe fint. 

>> Lad baggrundslaget være låst – det forhindrer, at der bliver lavet uønskede ændringer på det. Man skal også kunne skjule dette lag: Klik på øjesymbolet på lageret, så bliver det skjult.

3 Fuglen er fløjet

Nu skal vi se at komme af med den stakkels måge. Man kan opnå en uplettet himmel på flere måder. De fleste af retoucheringsfunktionerne finder man under Patch-værktøjet. 

>> I dette tilfælde skal vi bruge selve reparationsværktøjet. Med det kan man trække rundt om en udvalgt del af billedet og derefter vælge en anden del af billedet som erstatning. Det fungerer bedst, hvis det, der skal fjernes (fuglen), befinder sig på en temmelig ensartet baggrund (himlen). [Billede]. 

>> Til at begynde med skal vi vælge laget (strand med solnedgang). Dernæst zoomer vi ind på den del af billedet, som vi vil redigere. Det gør man ved at holde Alt-knappen nede, pege med musen på det ønskede sted og bruge rullehjulet til at zoome enten ind eller ud. Denne genvej er ekstremt nyttig, når man bevæger sig rundt på et billede. 

>> Mens Patch-værktøjet er valgt, trækker vi rundt om den uønskede del. Der fremkommer nu en stiplet kontur; træk denne kontur til et specifikt sted på billedet, som man vil bruge til at dække konturen med – prøv et stykke af himlen, der svarer i farve til det, der skal dækkes.

>> Så snart du slipper, kan du se magien. Den uønskede måge er fløjet sin vej! Patch-værktøjet er ens bedste ven i situationer som denne. Som du kan se, er det meget nemmere, end det lyder – lige i øjeblikket, i hvert fald. Men nu skal vi videre. 

TAGS
adobe
Billedbehandling
photoshop

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S