Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Kør komplet Windows 10 på Raspberry Pi

Der kommer måske en dag, da Windows 10 er på flere ARM-enheder end på X86-enheder. Det lyder måske en smule skørt, men Qualcomm producerer lige nu mobile chipsæt, der har mere end nok kapacitet til at klare det, og laptopproducenterne er i stigende grad med på Windows 10 på ARM.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det betyder bedre batterilevetid, øgede mobile forbindelsesmuligheder, øjeblikkelig tilbagevenden fra standby og mange andre forbedringer af livskvaliteten, der måske kan overskygge den lettere medtagne computerkraft ved at køre Windows på en RISC-baseret platform.

Kunne du tænke dig at prøve det selv, blot uden nogen af disse fordele? Du skal ikke forvente de bedste resultater, eftersom Raspberry Pi er omtrent den mest ydmyge platform, der er i stand til at køre Windows 10 på ARM, og et SD-kort er et rædsomt valg af bootmedie. Boottiderne kan nå op på 15 minutter, og din Pi bliver sandsynligvis meget varm. Det er ikke praktisk. Men som et eksperiment med det, der er muligt, er det en sjov adspredelse, og vi kan bestemt levere nogle tips om, hvordan du kan gøre din Windows 10-oplevelse lidt mere udholdelig på den lillebitte enkeltkorts-computer.

1 Hent Windows

Selv hvis du har et ekstra eksemplar af Windows 10 liggende, er du nødt til at generere et specielt ARM-baseret image, der kan køre på Raspberry Pi. Den kode, du sidder med, er sandsynligvis ikke kompatibel, medmindre du hamstrer vilkårlige ISO’er til platforme, som du ikke bruger. Men hvis du tilfældigvis er ejer af en opdateret arm64-udgave af Windows 10, kan du roligt springe de næste par trin over.

Billede A

>> Vores første opgave består i at finde AdGuards onlineværktøj på http://uup.rg-adguard.net [Billede A]. Det finder officielle Windows-versioner fra Microsofts servere og giver dig et nyttigt interface til at få fat i dem på. Ved hjælp af rullelisterne vælger du en endelig version (medmindre du vil stikke hånden i en hvepserede med et Insider-projekt), vælger den seneste arm64 edition (sørg for, at du ikke vælger amd64), vælger det relevante sprog, satser på Windows 10 Professional og vælger “Download ISO Compiler in OneClick!” i den sidste boks. Klik på det øverste link på højre side, download det, og kør CMD-filen. Nu blander Windows SmartScreen sig sandsynligvis; klik på “More info”, og vælg at køre den.

2 Opret et image

Et kommandlinjevindue kommer frem med oplysninger om den proces, det er ved at downloade de nødvendige filer [Billede B] og vride dem i facon til et anvendeligt Windows-image. Det tager et stykke tid, og det kan virke, som om alt er gået i stå. Men når du har ventet tålmodigt, mens processen integrerer alle de relevante Windows-opdateringer, har du en ISO-fil. Dobbeltklik på den, gå til “/sources”-mappen indeni, og træk filen “installer.wim” ud af ISO’en til en mappe på din hoved-pc. Det er den installationsfil, vi skal bruge til at lægge Windows 10 over på vores ekstra SD-kort. Nu kan du lukke ISO’en.

Billede B

3 Skriv til SD-kortet

Gå til http://pi64.win, klik på linket for at finde deployment-værktøjet, blad ned til “latest version”, og download så zip-filen på den side, der kommer frem. Pak den ud i en mappe, gå indenfor, og (når du har sat dit microSD-kort ind i læseren) kør den eksekverbare fil i mappen. Nu kommer SmartScreen igen og gør vrøvl – ignorer dens advarsler; du ved i forvejen, at du er i gang med noget temmelig fjollet.

>> Alting her er ret ligetil. Under “Drive Selection” bruger du rulle-listen til at vælge din SD-kortlæser; sørg for, at du ikke vælger et af dine hoveddrev – det skulle nødig blive ryddet. I boksen “Windows Image” sender du WOA Deployer til den “install.wim”-fil, vi tidligere har uddraget. Den bør vise den udgave af Windows, som du skal til at installere. Det er muligt at oprette install.wim-filer, der indeholder flere Windows-versioner, som du kan vælge i rulle-listen, men det gemmer vi til en anden dag. Når du er fornøjet, klikker du på “Deploy”.

Windows 10 vs. Windows 10 IoT

Hvorfor gennemgå alt dette bøvl, når der findes en Windows 10-variant til Raspberry Pi? Bevares, det gør der, men Windows 10 IoT er ikke blot Windows 10. Det er en stærkt reduceret version, der – som navnet antyder – er udviklet til Internet of Things-enheder. Hvis du vil bruge din Raspberry Pi til en enkelt opgave såsom digital skiltning, robotarbejde eller lignende, er Windows 10 IoT Core (tænk på Windows CE, hvis du er gammel nok til at huske den) noget for dig, forudsat at der er en Universal App, der er beregnet til at køre på en ARM-processor, og som kan klare opgaven.

Er det ikke tilfældet, og hvis en komplet Windows 10 ikke gør, hvad du ønsker af den (og det gør den sikkert ikke), kan det være bedre at bruge Raspberry Pis mere bekendte Linux-baserede operativsystemer som Raspbian. Linux er måske mindre kendt end Microsofts varme favntag, men det er langt bedre dokumenteret. Hvis der er noget, du skal gøre, en stump hardware, som du vil interagere med, har nogle sikkert lavet en guide til netop det, og Linux er bygget til eksperimenter.

4 Gør installationen færdig

Der er forskellige ting, som du skal acceptere under igangsættelsen – det er ikke blot et spørgsmål om at skrive Windows 10 til et SD-kort. WOA Deployer tilføjer sager som en virtuel UEFI-opsætning, USB-drivere og LAN-drivere. Derfor skal du af og til klikke på en “Accept”-knap for at bekræfte, at du har opgivet alt håb. Lad processen fortsætte en stund, og lad være med at tage på vej, hvis den tilsyneladende går i stå [Billede C].

Vær blot tålmodig; selv efter at dit image er blevet skrevet, fortsætter processen med at opdatere med de sidste patches, og det tager tid. Og lad være med at flå kortet ud i det øjeblik, WOA Deployer siger, at den er færdig – den fortsætter med et par drivere, efter at du har klikket “OK.”

Billede C

5 Første boot

Hvis du syntes, at det var sjovt at vente på Deployer, skal du bare se, hvad der sker, når du tager SD-kortet ud, sætter det i din Pi og tænder den. Først skal du indstille UEFI; skriv “exit” ved den første prompt, gå til “Boot Maintenance Manager” i UEFI-interfacet, og lav boot-rækkefølgen om, så “SD/MMC on Broadcom SDHOST” kommer først. Vælg “Commit changes and exit”, tryk Esc et par gange, og vælg “Boot Manager” i det første skærmbillede.

Klik Enter på “SD/MMC.” Vent nu, mens du iagttager den smukke roterende Windows-cirkel. Hvis du ser en fejl på dette stade, skyldes den sikkert SD-kortet. Første gang vi prøvede det, fik vi en fejlmeddelelse, da Win 10 blev skrevet til et Kingston 32 GB Class 10-kort, men bootningen gik fint, da vi skiftede til et Sandisk 64 GB-kort.

6 Sæt farten op

Det er en ret langsommelig boot-proces på grund af den langsomme ARM-processor og den generelt hårrejsende I/O-ydelse hos det SD-kort, den kører på. Væbn dig med tålmodighed, indtil du når til Windows 10’s indledende opsætning. Gennemgå den, vent igen en stund, og til sidst sidder du ved Windows’ skrivebord, der kører i testtilstand [Billede D].

Billede D

Nu er du klar til nogle få essentielle justeringer. Først skal du slå Cortana fra – stemmeassistenten er endnu mindre anvendelig her – og fravælg også Windows’ cachede søgninger. Hvis du virkelig har fået blod på tanden, kan en tur tilbage til UEFI-menuen efter genstart gøre det muligt at booste clockfrekvensen fra standarden på 600 MHz til 1 GHz, så din Pi bliver endnu mere lækker. Og hvis du vil prøve at brænde din hardware af, kan du åbne config-filen ved at sætte SD-kortet tilbage i din pc og skrue endnu højere op for clockfrekvensen der.