Home » Skærm » Guide: Kalibrer din computers skærmfarver perfekt
Guide: Kalibrer din computers skærmfarver perfekt

Guide: Kalibrer din computers skærmfarver perfekt

Share

Du kan finjustere din pc’s skærm uden at købe særligt ekstraudstyr. Windows har nemlig et indbygget værktøj til formålet. Du kan få bedre skærmfarver og et skarpere skriftbillede ud af indsatsen

Hvorfor skal man egentlig kalibrere sin pc’s skærm – giver det nogen mening? Det meste af tiden er det sikkert uden betydning. I de fleste tilfælde er det næsten lige-gyldigt, om gengivelsen af rødt eller blåt rammer lige i plet.

Men hvis du er glad for at redigere dine fotos, og især hvis du vil udskrive dine fotos – hvad enten det er på en blækprinter over i hjørnet eller hos en digital printbutik – bliver du måske mere interesseret i din monitors farvepræcision.

Det er nødvendigt at få det rigtige niveau for lysstyrke og gamma, så dine fotos ikke bliver for mørke, for lyse eller ud-vaskede, når de skrives ud. Og hvis du undgår farveforskydninger, får den nydeligt gråhårede onkel ikke striber af rødt i sølvtoppen.
De værktøjer, du har brug for, er indbygget i Windows 10.

Se også:  Acer Predator XB271HU [TEST]: Fremragende gamingskærm
1 Find kalibreringsmulighederne

Højreklik på Skrivebordet, og vælg Skærmindstillin-ger > Avancerede skærmindstillinger > Egenskaber for skærmkort (for den skærm, du vil indstille). Derefter vælges “Farvestyring” to gange og Avanceret > Kalibrer skærm. Du kan også åbne menuen Start og skrive “kalibrer”. Halvt igennem ordet dukker den ønskede indstilling op.

2  Kalibreringsvinduet

Det vindue, som nu åbner, er blot et stort, gråt rektangel. Du er nu klar til at blive ledt igennem en guide. Knappen “Næste” nederst fører dig videre i processen, mens pilen øverst fører dig tilbage. Før du begynder, skal du åbne skærmen skærmkontroller og gendanne fabriks-indstillingerne for farver. Se eventuelt skærmens manual.

Se også:  Stor sikkerhedsbrist i Windows: Opdater din computer med det samme
3  Gamma-indstillinger

Luk skærmkontrollerne, klik på “Næste”. Nu kommer du til Gamma-indstillingerne. Gamma er forholdet mellem, hvor lys en pixel er kodet til at være, og hvor lys den syner på skærmen. Det er en relation baseret på, hvordan vores øjne opfatter lysstyrke, men i praksis ændrer den skærmens lysstyrke. De mørke toner ændres mest.

4 Lysstyrke og kontrast

Brug dine skærmkontroller igen. Prøv at placere dem midt for til venstre eller højre. Du ser tre billeder, hvor den ene er markeret som “God lysstyrke”. Tryk på “Næste” for at se et enkelt billede. Først kommer lysstyrken. Brug skærmkontrollerne for at få billedet til at se ud som det “gode” fra før. Gentag processen for kontrasten.

TAGS
kalibrering
pc-skærm
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S