Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Gør den svære backup nemmere

De aggressive ransomware-angreb har gjort det mere aktuelt end nogensinde at få taget backup af computerens dokumenter og filer. Få svar på de vigtigste backup-spørgsmål, og kom i gang på den nemmeste måde.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvorfor er backup blevet vigtigere?

Det er det egentlig ikke. Backup har altid været vigtigt. Men i øjeblikket hærger den mest ondskabsfulde form for ”virus”, ransomware, hvor dine filer kan blive taget som gidsler af it-kriminelle og først bliver tilgængelige igen, når du betaler en løsesum.

Du kan give forbryderne en lang næse og dig selv en nogenlunde smertefri udvej med jævnlig backup. For så kan du få adgang til næsten alle dine filer uden at bøje dig for afpresserne.

Hvorfor skal det være så kompliceret at tage backup?

For ikke så længe siden var det dyrt og svært at tage en effektiv, jævnlig backup. Det er det ikke længere. Hermed ikke sagt, at det er så nemt som at klø sig i nakken, men i dag er der mange gode metoder, som gør det mindre kompliceret end nogensinde.

Hvilke filer skal jeg sikre?

Det korte svar: Alle dem, du ikke kan undvære. Det er dine vigtigste tekster, dine fotos fra ferier, af familien, til din webside samt filer fra andre programmer: musik, egne kompositioner, grafik, layoutfiler osv. Alle de filer, du ville blive ked af at miste, skal kopieres til et andet sted end din computers harddisk.

Hvilken backupløsning er den bedst mulige?

Den ideelle lagerløsning har tre led: Dine data ligger på din computers harddisk, de ligger på en ekstern harddisk, og de ligger i skyen. Alle tre steder. Så kan du miste din computer, tabe kontakten til internettet eller se dit hus blive omdannet til aske.

Arbejdsdokumenter, kærestebreve, ansøgninger, fotos og alt det andet kan du stadig få adgang til. Tre ting kan ikke gå galt på én gang.

Kan jeg nøjes med den næstbedste løsning?

Selvfølgelig kan du det. Nem backup – en enkelt kopi – er bedre end ingen backup. Og hvis du har fokus på at gemme de mest ”følsomme” filer, har du allerede nedsat risikoen for betydningsfulde tab ganske meget.

Ok, hvad er så allernemmest?

Den nemmeste metode, hvis du har en Windows 10-pc, er at udnytte, at OneDrive er en integreret del af din computer. Hvis du gemmer i OneDrive-mapper ligger dine filer både på din computer og på Microsoft-servere et eller andet sted på kloden.

Du kan også kopiere nye, vigtige filer fra din harddisk til OneDrive for eksempel en gang om dagen. Det er bedre end ingenting. Du kan også kopiere til en ekstern, lokal harddisk, for eksempel ved systematisere det med Windows’ sikkerhedskopiering: Indstillinger > Sikkerhedskopiering > Tilføj et drev.

Kan backup sikre mig mod hackerangreb?

Ikke i sig selv. Men ved at tage hyppig backup, kan du gendanne filer og dokumenter fra før angrebet (og undgå at få inficerede filer med ind igen). Så er du hurtigt oppe at køre på ny.

Hvilke fysiske medier vil Datatid TechLife anbefale?

I dag bruger privatpersoner som regel en mobil harddisk til at sikkerhedskopiere dokumenter og filer på. Årsagen er, at denne type harddisk opfylder tre formål.

For det første har den høj kapacitet, for det andet kan man hurtigt overfør selv store mængder data på overskue-lig tid via en kablet USB 3.0-forbindelse, og for det tredje er det en fleksibel løsning (harddisken er kompakt og let).

Du kan også vælge en NAS (netværksharddisk), men den er dyrere og bundet til en lokalitet, eller en USB-stick. Her er det dog ret dyrt med høj kapacitet, og enheden er så lille, at den kan forputte sig. Cd, dvd og Blu-ray? Tiden er vel løbet fra dem.

Kan jeg sikre min e-mail?

Outlook.com har dine mails liggende på en mailserver hos Microsoft. Så her skal du ikke tage backup.

Hvis du har din e-mail på en Gmail-konto, eller hvis du benytter en anden browserbaseret mailudbyder som Outlook.com ligger dine mails ikke kun på din computer, og du vil altid kunne få adgang til al posten, så længe du har din konto, har onlineadgang og er i besiddelse af brugernavn og adgangskode. Glem alt om backup, og læn dig tilbage.

Du kan også slappe af, selvom du bruger en decideret e-mail-klient, for eksempel Outlook-programmet fra Microsoft Office, hvis klienten bruger IMAP-protokollen og derfor henter posten fra for eksempel Gmail eller Outlook.com.

Det gælder også, hvis klienten benytter en Exchange-server. I så fald kan du finde din mail i skyen eller på en server, hvis din computer bryder sammen. Det er kun, hvis du bruger du en POP3-konto, du skal være bekymret.

I så fald er din mail normalt udelukkende gemt på din pc – i en såkaldt PST-fil, der også rummer dine kalender- og kontaktdata fra klienten. I Outlook finder du filen ved at klikke Filer > Kontoindstillinger > Datafiler > Åbn filplacering.

Du kan tage en simpel kopi af denne fil eller bruge PST-backupprogrammer som Microsoft Personal Folders Backup, Safe PST Backup og andre. Under ”Kontoindstillinger” kan du se, om du har en IMAP- eller en POP3-konto.

I dag er IMAP langt mere udbredt end POP3, som ikke passer så godt til vores krav om at kunne se mail på alle vores enheder hvor som helst og når som helst.

Kan jeg automatisere mine backups, så jeg ikke glemmer dem?

Ja, der findes mange leverandører af backup-software, som kan bruges til at systematisere backups, foretage dem på bestemte tidspunkter (hvis disk eller skylager er tilgængeligt) og til at gendanne filer.

Nogle af programmerne er gratis, andre er betalingsløsninger. De sidstnævnte giver ofte bedre muligheder for at planlægge og automatisere backupprocessen. Ofte følger der en udmærket backupsoftware med, når du køber en harddisk eller NAS.

Kan jeg ikke bare lagre i skyen?

Det er nemt at smide en fil over i Dropbox, Google Drev, OneDrive (som er en del af Windows 10) eller andre lignende skybaserede lagre. Du kan også bruge backupsoftware til at styre en systematiseret lagring af ændrede filer.

Men først og fremmest er disse lagerløsninger bedst, når du får dem til at synkronisere lagring. Når du gemmer filer i en Dropbox-mappe eller i en mappe fra en af de andre udbydere, så ligger den på både din computer og i skyen. Det betyder, at du kan tilgå og åbne filerne fra enhver computer, så længe du kan huske brugernavn og adgangskode.

Der er dog en bagside af medaljen. Prisen pr. gigabyte er endnu meget høj i skyen. Du får typisk et par gigabyte gratis, men derefter skal du betale. 1 TB på en mobil harddisk koster typisk 500-800 kroner en gang for alle. Dropbox tager 8,25 euro om måneden for 1 TB – det er 99 euro om året svarende til knap 740 kroner.

Til gengæld ligger dine data mere trygt hos en af de nævnte udbydere, så længe du betaler dit abonnement og har en fungerende onlineforbindelse. En harddisk kan forsvinde eller gå i stykker. Ingen forventer, at Dropbox, Google eller Microsoft lukker lige foreløbig.

Hvad med tjenester i skyen – hvad skal jeg vælge?

Lidt mere avancerede end lagerpladsudbyderne foroven er de egentlige backuptjenester på nettet. Her er der ikke blot tale om en synkronisering af filer, men en direkte overførsel af filerne, hvor der samtidig er nem mulighed for gendannelse af filer.

Risikoen for, at malware kommer med over er ikke væk, men man kan ofte lagre filerne i forskellige versioner, så man kan gå tilbage til en version før et hacker-angreb.

CrashPlan hedder en af de mest populære udbydere, men der findes mange andre leverandører, og disse tjenester kører alle i baggrunden, så du kan arbejde videre, mens der tages backup af alle dine vigtigste filer. Du vælger selv hvilke mapper, der skal sikkerhedskopieres.