Home » Sikkerhed » Guide: Gem dine data sikkert med kryptering
Guide: Gem dine data sikkert med kryptering

Guide: Gem dine data sikkert med kryptering

Share

Hemmeligt og sikkert er godt. Her kommer vi ind i billedet: Vi har nemlig adgang til kryptering af hele disken. Lad os vise dig, hvordan du bærer dig ad

Vi elsker at underholde dig med, hvad du skal gøre med din fine pc: tage backup af dine filer, opdater Windows, brug stærke kodeord. Nu kan du føje endnu en ting til listen: kryptér din harddisk. Frygt ikke: Vi er her for at vise dig, at kryptering af hele disken er let. Og du kan være sikker på, at snushanerne hos NSA ikke kan få adgang til dine data uden din tilladelse (det inkluderer også juridisk lovlige forhørsteknikker, som dine venner i Forsvarministeriet finder passende til lejligheden).

Har du slukket din mobiltelefon og iført dig din sølvpapirshat? Så lad os gå videre. Som standard er filerne på din Windows-pc tilgængelige for enhver, der har fysisk adgang til den. Hvis du bruger en lokal Windows-konto, er det en smal sag at resette kodeordet og opnå
administratoradgang. En tilpas motiveret angriber kan endda resette en onlinekonto med kendskab til nogle personlige oplysninger.

Se også:  Cybersikkerhed er godt – men cyber resilience er bedre

Bevares, til dine Steam-gamerfiler er det ligegyldigt. Men ønsker du virkelig, at følsomme dokumenter, konti og andet er tilgængelige for alle? Hvad nu, hvis du kasserer et gammelt system, smider et gammelt drev ud eller taber en USB-nøgle, og nogle samler sagerne op? Må de gerne læse hver eneste fil? Her kommer kryptering af hele disken til hjælp.

I denne guide viser vi dig, hvordan du krypterer komplette drev. Disciplinen omfatter de mest kendte scenarier og bruger de mest anvendte løsninger – men vi holder os til blot to af dem. Vi begynder med den løsning, Microsoft leverer, for den må da virkelig være den bedste, ikke? Det har vi nogle kommentarer til senere i artiklen.

Og hvad angår scenarier, dækker vi komplet kryptering af en datadisk og flytbare drev, og til sidst fører vi dig gennem opsætningen af dit bootdrev med kryptering, for det er det, der virkelig betyder noget.

Når det gælder software, har du sikkert regnet ud, at Microsoft-løsningen er det velkendte BitLocker-system, og det lægger vi ud med. Dernæst går vi til noget langt mere fleksibelt, men også lidt mere komplekst, nemlig VeraCrypt. Begge løsninger har plusser og minusser, men til gengæld udelukker de ikke hinanden. Det er altså ikke nødvendigt at vælge den ene eller den anden – du kan vælge det, der fungerer bedst for dig.

Se også:  Sikkerheden på hjemmekontoret på vej ind i en ny fase

Hvad angår krypteringsteknologi, vil vi ikke lade os trække ned i de tekniske spidsfindigheder her. Selv de mest grundlæggende detaljer kunne lige så godt være sort magi for de fleste mennesker, der ikke har en ph.d.-grad i kryptografi. Vi dropper også eventuelle bekymringer om ydelse.

Ligesom med kompression er det den indledende kryptering, der tager tid (selv denne procedure kan man klare på farten eller i baggrunden, mens man arbejder). Dekryptering koster kun en minimal reduktion af ydelsen – cirka et procentpoint – med selv ældre processorer (vi er tilbage ved Intels Nehalem-serie fra 2010 og AMD’s Bulldozer-serie fra 2011). Den bruger dedikeret hardware-acceleration via AES-kommandoer.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
Databeskyttelse
kryptering
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S