Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Giv proceslinjen dit eget præg

Proceslinjen er ikke bare den der kedelige bjælke nede i bunden af skærmen. Den rummer en række funktioner, som du måske ikke kender, og du kan tilpasse den til egne behov.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Proceslinjen sidder (formentlig) i bunden af din skærm – dag ud og dag ind. Du bruger den næsten hele tiden, og det tænker du nok ikke så meget over. Det er nemt at overse noget, man bruger hele tiden, så måske udnytter du ikke de mange ting, du kan med den. Proceslinjen er ikke blot hjem-stedet for Start-knappen og genveje til programmer, som er installeret automatisk.

Den viser også de programmer, som aktuelt kører, og de mapper, som er åbne. Og den har endnu flere muligheder – du skal bare vide, hvor du skal lede. Uden brug af ekstra software kan du ændre proceslinjens placering og funktioner, så den giver dig hurtig adgang til de værktøjer, som du har brug for hurtigt, så du kan være mere produktiv. Her løfter vi sløret for Proceslinjens mange hemmeligheder og muligheder. Måske kan vi overraske dig!

1 Flyt Proceslinjen

Som standard er Proceslinjen placeret i bunden af skærmen. Men du kan placere den øverst eller lodret i den ene eller anden side af skærmen. Højreklik på Proceslinjen (kontrollér først, at der ikke sidder et flueben ud for ”Lås Proceslinjen”). Med venstre musetast nede kan du nu trække Proceslinjen til den foretrukne skærmkant.

2 Skjul Proceslinjen

Du kan skjule Proceslinjen, når du ikke har brug for den. Højreklik på den, og vælg ”Indstillinger for Proceslinjen”. Flyt skyderen ud for “Skjul automatisk Proceslinjen i skrivebordstilstand”. Nu vil du opdage, at den forsvinder med det samme. Flyt musen ned i bunden af skærmen, og så dukker Proceslinjen op igen.

3 Vis og skjul ikoner

I højre side af Proceslinjen er der ikoner for installerede programmer og funktioner. Måske har du ikke brug for dem alle sammen. I Proceslinjens indstillinger vælger du “Vælg, hvilke ikoner der skal vises på Proceslinjen”. Slå herefter “Vis altid alle ikoner ...” fra, og brug de øvrige skydeknapper til at slå programmer til og fra.

4 Se Opgavevisning

Få adgang til Opgavevisning fra Proceslinjen. Bestem selv, om ikonet skal holdes skjult eller vises. Højreklik på Proceslinjen, og marker ud for ”Vis knappen Opgavevis-ning”, hvis du vil se ikonet. Hvis du har en engelsksproget udgave af Windows, kan du også have mulighed for at slå ikonet for Cortana-assistenten til og fra.

5 Fjern uønskede genveje

 

Proceslinjen indeholder måske genveje til programmer, du aldrig bruger. Fjern en genvej ved at højreklikke på den og herefter vælge ”Frigør fra Proceslinje”. Det er især en god idé, hvis du har en lille skærm, for eksempel på en bærbar pc og vil gøre plads til nogle nye ikoner for programmer, du forventer at bruge ofte.

6 Nye genveje

 

Der er sikkert genveje til programmer, som du har installeret i både Start-menuen og på Skrivebordet, men du kan også lægge nye genveje på Proceslinjen for at få nemmere adgang til dem. Klik på Start-knappen, og find ikonet for det program, du ønsker. Højreklik på den, og vælg ”Mere” efterfulgt af ”Fastgør til Proceslinje.

7 Gør ikonerne mindre

 

Hvis din skærm er lille, kan det være en fordel at formindske ikonernes størrelse. Højreklik et tomt sted på Proceslinjen, og vælg indstillingerne nederst. Slå derefter ”Brug små knapper på Proceslinjen” til. Hvis skærmen er rigelig stor, kan du også vælge at forstørre Proceslinjen ved at trække opad fra dens øverste kant.

8 Vælg farve og gennemsigtighed

Du kan ændre farven på Proceslinjen. Højreklik på Skrivebordet, og vælg ”Personlige indstillinger”. Klik på menupunktet ”Farver”, og udvælg farven. Windows 10 har også en ret virkningsfuld gennemsigtighedseffekt. Slå den fra og til ved hjælp af kontakten ”Gennemsigtigheds-effekter”.