Home » Styresystem » Guide: Giv din computer nyt liv
Guide: Giv din computer nyt liv

Guide: Giv din computer nyt liv

Share

Din næste Windows-geninstallation bliver en bedre oplevelse, hvis du følger disse råd …

Der var gået to år siden vores forrige Windows-geninstallation, da vi begyndte skrive denne artikel. Det er normalt et passende tidsrum at vente i, før man rydder harddisken og begynder forfra. Men i betragtning af størrelsen på vores Windows-installation (90 GB, og den stiger støt) var det tydeligt, at vi måske havde ventet for længe. På trods af 16 GB ram, et hurtigt ssd-bootdrev og en quad core-processor tog det Windows en evighed at komme i gang efter bootning, og der var et markant dyk i ydelsen.

Det kan næppe overraske: Siden vi sidst ryddede drevet, havde vi installeret to store Windows 10-opdateringer:

Anniversary Edition og Creators Update. Tiden var tydeligvis inde til en komplet overhaling, men vi havde gjort nogle bitre erfaringer undervejs. Nogle af disse erfaringer går tilbage til Windows’ tidlige barndom, andre knytter sig specifikt til Windows 10.

Det er her, denne artikel kommer ind i billedet. Vi har tænkt os at tage dig med på en tur i den ultimative Windows-geninstallation, uanset om du installerer Windows 7, 8.1 eller 10. Du vil konstatere, at selve den fysiske del af geninstallationen er den enkleste del, og vi vil derfor gennemgå alt det, du skal gøre for at bevare dine data, overføre indstillinger under geninstallationen og sikre, at intet bliver efterladt.

Vi viser dig, hvordan du forbereder geninstallationen ved at samle alle dine vigtige applikationer, drivere og licenser på ét sted. Vi må heller ikke glemme at afinstallere applikationer, der skal deaktiveres, før de kan blive geninstalleret. Du vil lære, hvordan du finder de seneste versioner af dine Windows-installationsmedier, så du kan få en renere og opdateret installation. Vi viser dig også et værktøj, der gør det muligt at lave din ultimative geninstallationsdisk.

Vi fører dig igennem installationsprocessen, men nok så vigtigt er det, at vi står klar til at guide dig gennem fasen efter installationen: Få Windows op at køre igen, geninstaller nøgleapplikationer, gendan links til dine datamapper, genopret dine indstillinger. Du skal også installere en backupfunktion, der gør det muligt at rulle hele historien tilbage til begyndelsen, hvis det bliver nødvendigt. Kort at melde: Alt, hvad du har brug for, er her. Lad os komme i gang med at installere Windows.

Se også:  Har Microsoft stoppet Windows-opdateringer i Rusland?
Før du begynder

Det første skridt i geninstallations-processen: Sørg for, at du har en komplet backup. Vi begynder med at tage et drev-image af din computer i den nuværende tilstand. Dels giver det dig noget at falde tilbage på, hvis geninstallationsprocessen slår fejl, dels sikrer det, at hver stump af din konfiguration – herunder programmer og deres indstillinger – er tilgængelige, hvis du får brug for dem efter installationen.

Der findes gode tredjepartsværktøjer til drev-imaging, men i dette tilfælde kan vi lige så godt holde os til Windows 7 Sikkerhedskopiering og gendannelse. Den hurtigste måde at starte det på i en hvilken som helst Windows-version – herunder Windows 10 – består i at trykke Win-R for at åbne “Kør”-dialogboksen og derefter skrive “sdclt.exe”. Tryk Enter. Klik “Opret en system-afbildning”, vælg dit backupdrev som destination, og klik “Næste”. Nu bør dine systempartitioner være valgte. Bekræft, at der er plads nok på måldrevet (den egentlige backup vil være mindre end den størrelse, der er angivet), og klik “Næste” igen.

Når din sikkerhedskopi er på plads, er tiden inde til at vende blikket mod dine data. Hvis du nidkært har taget backup med Filhistorik eller sikkerhedskopiering og gendannelse i Windows, bør du være dækket ind. Men hvis du bruger sidstnævnte, bør du åbne funktionen og klikke på “Backup” for at sikre dig, at du er helt up to date.

En anden mulighed består i at flytte dine data til et andet drev eller en anden partition, således at de er urørte, når du geninstallerer Windows. Du skal ordne rettigheder efter geninstallationen, men det skal vi nok komme til, når tiden er inde. Hvis du ikke har en ekstra harddisk til rådighed (den må ikke være dit backupdrev), kan du i boksen forneden finde oplysninger om at partitionere dit systemdrev i to. Når du er klar, opretter du en brugermappe i roden af dit nye drev eller din nye partition, hvorefter du åbner Stifinder og begynder at flytte brugermapper over til det nye drev: Højreklik på dem en efter en, og vælg “Egenskaber > Placering.” Klik “Flyt” for at vælge den tilsvarende mappe på dit datadrev, og vælg så “Ja”, når du bliver bedt om det. Nu bliver alle dine filer flyttet til det nye drev.

Se også:  Windows 11 er frigivet: En ny epoke for din pc

Hvis du har cloud-mapper liggende på dit systemdrev, må du ikke glemme også at flytte dem. På den måde slipper du for besværet ved møjsommeligt at skulle gensynkronisere sagerne efter installationen. I dette tilfælde er det bedre at kopiere filerne end at flytte dem. Du kan linke din cloud-synkroniseringsapplikation efter geninstallationen.

Partitioner et drev

geninstaller10

Du skal bruge et sekundært drev (ikke et backupdrev), hvis du vil adskille data fra Windows. Hvis du ikke har et, kan du partitionere dit hoveddrev i to og dermed adskille Windows og dine applikationer fra dine dokumenter, fotos, porterbare og andre filer, der ikke er direkte knyttet til Windows. Man kan partitionere med Diskhåndtering (skriv “diskmgmt.msc” i “Kør”-boksen), men hvis filerne er placeret ved drevets slutning, kan man ikke partitionere til den størrelse, man ønsker.

I stedet skal man downloade og installere AOMEI Partition Assistant (www.aomeitech.com/aomei-partition-assistant.html). Find ud af, hvordan du vil dele drevet i to. Man skal typisk bruge 64 GB eller mere til en Windows-partition, afhængig af, hvor mange applikationer og spil man bruger. Resten af pladsen er til data. Hvis pladsen er et problem, kan man midlertidigt flytte sine data fra drevet, mens man opretter den anden partition. Start Partition Assistant, vælg dit Windows-drev (typisk C-drevet), og klik “Check Partition.” Vælg “Scan and Repair”, og genstart, så programmet kan arbejde.

Derefter genstarter du Partition Assistant og vælger igen C-drevet. Denne gang vælger du “Resize/Move Partition.” Brug skyderen til at reducere drevets størrelse til den mængde, du vil frigøre til din datapartition. Husk at efterlade mindst 5 GB ledig plads (helst mere) til dit systemdrev. Hvis du partitionerer et ssd, klikker du “Advanced” og vælger “Allow partition alignment.” Klik “OK”. Nu vælger du den ubrugte plads og klikker “Create Partition.” Lad al tilgængelig plads være allokeret, og sæt “File System” til “NTFS.” Klik “Advanced” for at angive en betegnelse (for eksempel “Data”), men lad alle andre indstillinger være uændrede. Klik “OK” efterfulgt af “Apply.” Kontroller ændringerne, og klik “Proceed.” Genstart, når du bliver bedt om det. Når det er gjort, kan du se dit nye drev i Windows. Det venter blot på dine data.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
geninstaller
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S