Home » Gaming & Konsoller » Guide: Genopliv den legendariske spilcomputer, Atari ST, på din egen pc
Guide: Genopliv den legendariske spilcomputer, Atari ST, på din egen pc

Guide: Genopliv den legendariske spilcomputer, Atari ST, på din egen pc

Share

Mange anser Atari ST som den første ægte 16-bit-computer. Her leger vi med en Atari ST-emulator, hvor du får en autentisk tur tilbage til et af højdepunkterne i computernes guldalder

1 Udvikling: stærk og billig

Jack Tramiel var manden bag Commodore, og han overtog Atari i 1984. Han havde specifikke mål for sin nye maskine: Den skulle være 16-bit, stærk, billig og i stand til markant at underbyde Apple og IBM på pri-sen, samtidig med at man modarbejdede Commodore, som han havde forladt i vrede.

Commodore 64-udvikleren Shiraz Shivji blev sat i spidsen for arbejdet med maskinens design. Med henblik på cpu’en overvejede man til at begynde med National Semiconductors NS32000-chipsæt, men efter at have iagttaget en skuffende ydelse valgte teamet i stedet Motorola 68000.

Se også:  Sådan ser den ud indeni: Atari 2600

Sært nok havde Atari før Tramiels tid allerede flirtet med Motorolas 68000, fordi nogle topingeniører ønskede at lave en 68000-baseret maskine. Ledelsen var imidlertid ikke interesseret. Disse ingeniører forlod Atari for at grundlægge deres eget firma, Amiga; den computer, som Commodore senere skulle købe og gøre til sit flagskib. Skæbnen ville imidlertid, at Ataris ingeniører endte med at arbejde for Commodore, og Commodores ingeniører gik til Atari.

Tryk F12 i Hatari, så får du de vigtigste indstillinger. Herfra kan du skifte til
monokrom tilstand i høj opløsning.

Med henblik på valg af operativsystem afviste Atari Microsofts ufuldendte Windows 1.0 til fordel for Digital Researchs GEM (Graphical Environment Manager). Efter at man havde kombineret det med dets underliggende DOS, blev systemet kaldt TOS (The Operating System). Dette enkle og brugervenlige system lignede Macintosh og blev ofte kaldt “Jackintosh” efter Tramiel.

Holdet ville oprindelig bruge en skræddersyet lydchip, men tiden løb ud, og Atari måtte nøjes med discount-chipsættet Yamaha YM2149. Til gengæld installerede Atari gedigne midi-porte til 75 cent, og det skulle vise sig at være en genistreg.

2 Lancering før Amiga

Atari ST blev lanceret i juni 1985, og den rummede en Motorola 68000-cpu, der kørte ved 8 MHz; den indeholdt 512 kB ram og havde en musedrevet brugerflade. Maskinen kom en måned før Amiga, og prisen var 800 dollar for en monokrom version eller 1000 dollar for farve – cirka 500 dollar billigere end en tilsvarende Amiga.

TAGS
Atari
retrogaming
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S