Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Find rundt i mobilens kameraer

Bagsiden af de nyeste mobiler er plastret til med kameraer. Men hvad gør de mange linser egentlig hver især? Det får du svaret på her, så du kan finde det mobilkamera, der passer til dig.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Engang var det nok med et. Så blev det to, og pludselig tog det fart. I dag er det ikke ualmindeligt med fire eller fem kameraer på bagsiden af en mobil. Dertil kommer et eller to på fronten. De mange kameraer gør det muligt for mobilbrugeren at skifte  optiske billedegenskaber, ligesom fotografen skifter objektiver på et ”rigtigt kamera”.

Skift til zoomkameraet for at komme tættere på, skift til vidvinkel for at få hele familien med i gruppebilledet, eller kom helt tæt på med makrokameraet, der kan fokusere ned til få centimeters afstand.

Lad lyset komme ind

En afgørende forskel mellem et ”rigtigt kamera” og en smartphone er, at når der skiftes billedstilstand på mobilen, skiftes ikke kun objektiv. Der skiftes til et helt andet kamera. Man kan derfor ikke regne med at billedkvaliteten i ultravidvinkelkameraet eller telekameraet er den samme, som den er i hovedkameraet. Oftest vil den faktisk ikke være det. Sensorstørrelse, blændestørrelse, opløsning mm. vil typisk være bedst i hovedkameraet, da det er det, man bruger mest. Tjek derfor først og fremmest specifikationerne på dette.

En stor sensor er lig med mere lys, flere detaljer, mere dynamik og mindre støj. På nuværende tidspunkt er den største mobilsensor, der findes, 1/1,12”. Antallet af pixel har dog også betydning. Jo større pixel, jo mere lys. Mange af tidens mobiler har højt pixelantal, så man kan få ultraskarpe billeder, men er samtidig i stand til at slå flere af dem sammen til større pixel, så der også er mulighed for lysstærke billeder under ringe lysforhold. Blændestørrelsen indikerer ligeledes, hvor lysstærkt kameraet er. Jo lavere et tal (f/1.7 eksempelvis), jo bedre.

Stabil kameraføring

Mindst ligeså afgørende er billedstabiliseringen. Er der ikke ordentlig stabilisering, er det svært at tage skarpe fotos i alt andet end perfekt lys. Og endnu sværere at skyde håndholdt video. Med optisk billedstabilisering kompenserer en mekanisme i objektivet for rystelser, inden billedinformationen rammer sensoren. Derved reduceres uskarphed, især i svagere belysning.

Optisk billedstabilisering er blandt de egenskaber, der ofte adskiller dyrere mobiler fra billigere. Ligeså med optisk zoom. Går man ned i prislejet under 4000-5000 kroner, vil man typisk se et makrokamera i stedet for optisk zoom.



  • Ultravidvinkel: Skyder et meget bredt billede, som får væsentlig mere med i siderne end andre kameraer. Det kan være velegnet til landskabsbilleder eller gruppeportrætter; dog giver det ofte en buet ”fiskeøje”-effekt i siderne.

  • Hovedkamera: Det kamera, du skyder med som standard. Ofte er det her, der er gjort mest ud af billedkvaliteten. Sensor, blænde og opløsning er typisk højere end på de andre kameraer. Kameraet i denne mobil skyder helt op til 108 MP.

  • Telefoto: Går betydelig tættere på motivet end hovedkameraet. Det giver dig mulighed for optisk zoom uden tab af billedkvalitet. Her er det et 240 mm teleobjektiv, hvilket kan omregnes til 10x optisk zoom.

  • Laser-autofokus: For hurtig og præcis fokus anvender dyrere mobiler laser. En stråle afsendes i et kort glimt. Kameraets sensor ”ser”, når den rammer en overflade, og tidsforskellen mellem de to begivenheder måles for at finde fokuspunktet.

  • LED-blitz: Belyser motivet ved at sende LED-lys ud. Belysningen vil dog ofte fremstå kunstig. Efterhånden som kameraerne har fået lysstærke sensorer og velfungerende nat-tilstande, er blitzen ikke så vigtig længere.

  • Sekundær tele: På denne mobil har man valgt at anvende et ekstra telekamera. Det giver mulighed for 3x optisk zoom og op til 100x hybridzoom. Som alternativ ser man på mange mobiler dybdekamera til bokeh-effekter eller makrokamera.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere