Home » Styresystem » Guide: Få styr på det nye Windows
Guide: Få styr på det nye Windows

Guide: Få styr på det nye Windows

Share
Opdatering af Windows

At vedligeholde Windows er en daglig opgave i dit liv som pc-bruger, og der er visse kerneopgaver, som du ikke bør springe over. 

Det bør ikke være et fuldtidsjob at holde styr på Windows, men hvis du ikke vedligeholder dit styresystem, kan du ende med fejlmeddelelser og andre mystiske fejl. I dag foregår den vigtige opgave med at holde Windows opdateret stort set automatisk, men det har ikke nødvendigvis gjort tingene nemmere. Ofte er udsendte opdateringer ikke fuldt ud testet igennem.

Er du Windows 10 Home-bruger, er muligheden for at blokere opdateringer begrænset. Først når en opdatering er downloadet og delvist installeret, kan du fortælle Windows, at du ønsker genstart udsat i op til syv dage (Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update > Avancerede indstillinger). Windows 10 Professional-brugere kan under ”Avancerede indstillinger” udsætte større opdateringer i op til 30 dage og blokere funk-tionsopdateringer som Spring Creators Update.

Med Windows 10 Professional kan du selv bestemme, hvornår der skal opdateres. Udskydelsen er på maksimalt et år.

En indstilling, som alle Windows-brugere skal kontrollere, er Leveringsoptimering, som giver dig mulighed for at stoppe Microsoft i at bruge din netforbindelse til at levere opdateringer til andre. Du finder den under Windows Update > Avancerede indstillinger > Leveringsoptimering.

Mange synes, det er overdrevet med al den sikkerhedskopiering, men du ryster ikke længere på hovedet den dag, din maskine går ned på grund af en Windows-installation eller manglende data. Heldigvis har Windows 10 alle de værktøjer, du har brug for. Filhistorik er nok det foretrukne valg, men der findes også det gamle værktøj ”Sikkerhedskopiering og gendannelse” fra Windows 7.

Filhistorik gør det muligt for dig at vælge flere udgaver af de filer, som skal sikkerhedskopieres.

Du finder Filhistorik via Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Sikkerhedskopiering. Klik på ”Tilføj et drev” for at vælge et eksternt drev eller netværksplacering. Når du er færdig, kopieres filer fra nøglemapper automatisk, eller du kan klikke på ”Flere indstillinger” for at bestemme, hvor ofte filer sikkerhedskopieres (hver time er standard), og hvor længe sikkerhedskopierne gemmes.

Se også:  Guide: 59 genveje til dit eget Windows

Denne anden mulighed er vigtig, fordi Filhistorik ikke blot sikkerhedskopierer nyeste version af dine filer, men tager flere øjebliksbilleder, så du kan rulle tilbage til tidligere versioner af dine filer (se trin-for-trin-vejledningen nedenfor). Som standard gemmes sikkerhedskopier for evigt, men du kan begrænse dem fra en måned til to år eller ”indtil der er behov for mere plads”. Dermed fjernes de ældste sikkerhedskopier efter behov for at frigøre plads til de nyeste.

Sikkert privatliv
Systemgendannelse

Hvad sker der, hvis du løber ind i problemer og vil rulle din pc tilbage til en tilstand, hvor den sidst fungerede? Her er System-gendannelse et indlysende valg. Det er en smart og relativ smertefri måde at rulle Windows tilbage, uden at du mister data, men funktionen er som standard deaktiveret i Windows 10. Skriv ”gendan” i søgefeltet i “Indstillinger” og vælg ”Opret et gendannelses-punkt”. Vælg dit systemdrev (typisk C), og klik på knappen ”Konfigurer”. Vælg ”Slå systembeskyttelse til”, og angiv en passende størrelse. 5-10 procent er normalt tilstrækkeligt. Klik på ”OK” efterfulgt af ”Opret”.

Når du vælger gendannelsespunkt, viser Windows, hvilke programmer der påvirkes; både når det gælder fjernelse og ændrede indstillinger.

Fremover vil Windows regelmæssigt oprette gendannelsespunkter, og nogle programmer vil tilbyde at gøre det, når du bruger dem. Er uheldet ude, klikker du på ”System-gendannelse” for at starte processen. Systemgendannelse kan også tilgås fra den skærm, som vises, hvis Windows ikke starter korrekt. Klik på Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Systemgendannelse. Løsningen er ikke fejlfri, men kan ofte rette ganske store problemer, så du slipper for at geninstallere eller nulstille Windows.

Gendan systemet

Rul videre ned for at se en liste over mapper, der sikkerhedskopieres. Klik på en, og vælg ”Fjern” for at udelukke den, eller rul længere ned for at tilføje flere mapper. I bunden af vinduet finder du ”Se avancerede indstillinger”, der sender dig videre til Filhistorik i Kontrolpanel. Vælg ”Avancerede indstillinger” til venstre og klik på ”Ryd op i versioner” for manuelt at luge ud i ældre kopier og frigøre plads.

Se også:  Optimer Windows 10 med de nye PowerToys

Filer kopieres sjældnere end i Filhistorik, så færre versioner gemmes, men du kan også tage en komplet systemafbildning af dit Windows-drev, som du kan gendanne fra.

Opstår der store problemer på din pc, er den enkleste løsning ofte at rulle din computer tilbage til et punkt, hvor den sidst fungerede korrekt. Se boksen ”Systemgendannelse” på foregående side. Er fejlene, du oplever, for omfattende, går du til Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse. Klik på knappen ”Kom i gang” under ”Nulstil denne pc”, hvilket renser din pc eller lader dine personlige filer ligge på deres plads, før Windows geninstalleres.

Hold knappen ”Skift” nede under opstart for at tilgå den avancerede opstartsmenu. Her er den vist på engelsk, men den findes også på dansk.

En mindre drastisk reparation kan udføres ved at downloade og køre Windows Media Creation Tool (www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10). Vælg opgraderingsindstillingen, når du bliver bedt om det, og derefter mulighed for at beholde apps, programmer og personlige filer, før du lader Windows geninstallere sig selv.

Er problemerne så alvorlige, at du ikke kan få Windows til at starte, skal du bruge den avancerede opstartsmenu.
Vælg ”Fejlfinding” for muligheder for nulstilling af din pc og adgang til ”Avancerede indstillinger”, herunder ”Systemgendannelse” og værktøjet ”Genoprettelse af systemafbildning”, som du kan bruge til at gendanne Windows ved hjælp af et billede, du tog med Windows’ værktøj til sikkerhedskopier og gendannelse af filer.

Gendan filer med Filhistorik
1 Find relevante data

Søg på ”Filhistorik” i Proces-linjens søgefelt, og vælg derefter ”Gendan dine filer med Filhistorik”. Lokaliser mappen med de data, du vil gendanne, fra det vindue, som åbnes. Dobbeltklik på mappen for at få vist, de sikkerhedskopierede filer fra de pågældende mapper.

2 Vælg filversion

Dobbeltklik på filen, som skal gendannes, og se en forhåndsvisning af dens indhold. Leder du efter en tidligere version, bruger du knapperne ”Tidligere version” og ”Næste version” i bunden for at navigere mellem forskellige udgaver, indtil du finder den, som du vil have.

3 Gendan filen

Klik på knappen ”Indstillinger” øverst til højre, og vælg ”Gendan” for at gemme på den oprindelige placering, overskrive den aktuelle version, hvis den er der (og som sikkerhedskopieres som den tidligere version af filen), eller ”Gendan til” for at gemme i en helt anden mappe.

 

TAGS
Tips og trick
Windows
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S