Home » Styresystem » Guide: Få styr på det nye Windows
Guide: Få styr på det nye Windows

Guide: Få styr på det nye Windows

Share
Find rundt på i din pc

Det hele handler om filerne på din computer: dine dokumenter, programmer, indstillinger og meget mere. Få et godt overblik. 

på de foregående sider, har du nok fået en fornemmelse af, hvordan du bruger Skrivebordet til at fastgøre dine mest brugte programmer og filer, så de altid er lige til at gå til. Dette er dog kun en lille flig af, hvordan du nemt navigerer rundt i Windows 10. Begynd med Stifinder, værktøjet, som du bruger til at gennemse og administrere din computers indhold.

Klik på dets mappeikon på Proceslinjen, og det åbner ét af to visninger: ”Hurtig adgang” eller ”Denne pc”. Du kan ændre standardvisningen ved at skifte til Stifinders fane ”Vis”. Klik på ”Indstillinger” og vælg i rullemenuen øverst, om Stifinder skal åbne i ”Hurtig adgang” eller ”Denne pc”.

Mappen ”Hurtig adgang” gør senest brugte og personligt valgte mapper nemt tilgængelige.

Første valg er en særlig mappe, der indeholder genveje til nyligt åbnede filer og mapper. Her kan du også fastgøre ofte brugte mapper til menuen ”Hurtig adgang”, som vis i navigationsruden til venstre. Den hurtigste metode er at trække en mappe over i “Hurtig adgang”, hvor du vil have, den skal sidde og slippe (du kan senere fjerne mappen igen ved at højreklikke på den og vælge ”Frigør fra Hurtig adgang”.

Ruden til venstre har også genveje til OneDrive, Denne pc (en liste over alle dine brugermapper og tilknyttede drev), udvalgte, eksterne drev samt dit netværk. Der er en også en post til Hjemmegruppe, men denne forsvinder med Spring Creators Update.

Windows 10 introducerer også en række smarte funktioner i Stifinder, som nok vil være nye, hvis du kommer fra Windows 7. Klik på fanen ”Vis” og sæt kryds i ”Afkrydsningsfelter for elementer”, hvis du ofte vælger flere filer i en mappe.

Hold også øje med Stifinders bånd, når du vælger individuelle filer af en bestemt slags. Vælger du et foto og højreklikker, får du en kontekstmenu med poster for billedværktøjer. For eksempel ”Rediger med Paint 3D”. Klik på posten for yderligere valgmuligheder. Du kan også rotere billeder eller få vist mappens indhold som et lysbilledshow.

Klik på de tre streger for ”Udvid”, og Startmenuens ikoner i venstre side folder sig ud.

Søg og find på din pc

Stifinder har også et indbygget søgeværktøj, der leder på det aktuelt valgte sted (gå til ”Denne pc” for at søge på hele computeren). Skriv en søgeterm i feltet til højre og en liste over matchende poster vises. Afhængigt af, hvor du søger, kan processen tage tid, hvis du har inkluderet mapper, som ikke er indekserede. Indeksering registrerer en mappes indhold i en lille database, hvilket gør søgninger hurtigere, da det er indekset, der søges i, ikke i mappen eller på et helt drev.

Se også:  Guide: Fundamental sikkerhed på din pc

Indekseret indhold kan også gennemsøges med søgefunktionen i Proceslinjen. Skriv det, du leder efter, og en matchende liste vises. Klik på ”Filtre” for at begrænse søgningen til en bestemt type filer, for eksempel dokumenter, indstillinger eller webresultater. I trin-for-trin-guiden nedenfor, kan du læse, hvordan du indstiller søgninger, så de bliver sikre, og fjerner søgehistorikken.

Indekserede mapper har tendens til at være dem, hvor personoplysninger sandsynligvis befinder sig, for eksempel dine brugermapper. Du finder ud af, hvad det omfatter, ved at skrive ”Indeksering” i Proceslinjens søgefelt og klikke på posten ”Indekseringsindstillinger. Du får nu en liste over indekserede placeringer. Klik på ”Rediger” for at vælge mapper, som skal føjes til denne liste.

Justering af pc’ens indstillinger

Gå til ”Indstillinger” for at ændre din pc’s indstillinger. Alternativet er Kontrolpanel, som indtil videre stadig er en del af Windows 10, selvom det i design og funktioner efterhånden skiller sig noget ud.

Når det handler om at ændre i systemindstillingerne, skal du bruge værktøjet “Indstillinger”, der er tilgængeligt som et ikon i venstre side af Startmenuen. Indstillingerne er p.t. inddelt i 13 diskrete sektioner, klik på én, og du ser en række undermenuer til venstre, som hver indeholder undergrupper af muligheder. Indstillinger er erstatningen i Windows 10 for Kontrolpa-nel.

Da Windows 10 først blev udgivet, var det stadig meget en hybrid af Indstillinger og Kontrolpanel, men med hver efterfølgende opdatering er flere indstillinger gået fra Kontrolpanel til det nye Indstillinger. Med Spring Creators Update er det fremover fra Indstillinger, at du styrer dine skrifttyper fremfor at blive omdirigeret til Kontrolpanel.

Se også:  Guide: Gør dine fotos bedre med gratis værktøj

Heldigvis har Indstillinger sit eget søgeværktøj, som hjælper med hurtigt at finde den ændring, du vil udføre, mens nogle genveje og søgeresultater som for eksempel ”lagerpladser” stadig peger på posten ”Administrerer lagerpladser” i Kontrolpanel. Hvis du hellere vil gå til Kontrolpanel direkte, skriver du ”kontrol” i Proceslinjens søgefelt og vælger dets post fra listen.

Få orden på dine apps

Vil du ændre eller fjerne et program eller en app fra Microsoft Store, går du til Start > Indstillinger > Apps. Vælg en post fra listen for at få vist mulighederne for at ændre, reparere eller afinstallere. Windows-apps har også to ekstra indstillinger: ”Flyt”, som gør det muligt at flytte appen til et andet drev for at frigøre plads på dit primære systemdrev, samt ”Avancerede indstillinger”. Sidstnævnte giver dig mulighed for at nulstille, så alle brugerdata fjernes, og appen går tilbage til fabriksindstillingerne. Praktisk, hvis der er opstået et problem med appen.

Du kan afinstallere apps og programmer i “Indstillinger”.

Mens Windows 10’s egne værktøjer er gode nok til app-håndtering, skal du bruge IObit Uninstaller Free (www.iobit.com/da/advanceduninstaller.php), hvis du ønsker at fjerne apps, som er installeret sammen med Windows, for eksempel Skype. IObit Uninstaller søger også efter rester fra afinstallerede programmer, så din pc ikke fyldes op med overflødige filer. 

Sikkert privatliv
1 Åbn Cortana

Selv om Cortana ikke er rullet ud i Danmark som en stemmestyret funktion, kan hun godt være nysgerrig. Blandt andet bruger Cortana din søgehistorik, når du bruger Microsofts søgemaskine Bing. Åbn Indstillinger, skriv ”Cortana” i søgefeltet og vælg ”Indstillinger for Cortana og søgning”.

2 Vælg tilladelser

Under ”Tilladelser og historik” kan du slå visning af aktiviteter og enhedshistorikker fra. Hensigten er, at enhedshistorikken kan gøre søgninger bedre på de enheder, som du er logget på, men du kan slå funktionen fra under ”Historik”, eller du kan helt fjerne den.

3 Sikre søgninger

Ud over indstilling af sikkerheds-niveauet for websøgning, som du finder under ”Sikker søgning”, kan du be-stemme, om søgninger på pc’en skal omfatte indhold, du har liggende i skyen. Du giver tilladelsen under ”Cloud-søgning”. Herefter kan Windows vise og søge dit private online-indhold.

TAGS
Tips og trick
Windows
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S