Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Få styr på det nye Windows

Med Spring Creators Update har Windows 10 fået en ny overhaling. Hvad er egentlig med i den seneste store opdatering? Datatid TechLife giver dig her en grundig gennemgang af alt det nye ...

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Windows 10 har udviklet sig betydeligt siden debuten i 2015. Den seneste, større opdatering (kaldet Spring Creators Update), den fjerde i rækken, blev frigivet i april, og Windows 10 – eller skal vi kalde det Windows 10.3 på vej mod 10.4? – virker måske ikke så genkendelig, som da det blev frigivet første gang. Det kan også være, at du for nylig har taget springet og opgraderet fra Windows 7 eller 8.1. Så kan Windows 10 føles som et helt andet styresystem.

Sandheden er selvfølgelig, at du stadig arbejder i vinduer, men uanset, om du er ny i forhold til Windows 10 eller er efterladt forvirret over, hvad der er ændret, flyttet eller fjernet siden sidste funktionsopdatering, så er der hjælp at hente i denne store opdateringsguide. Her får du en rundvisning i, hvad der er blevet tilføjet og forbedret, siden Windows 10 først blev udgivet, og du får hjælp til at finde rundt på dit skrivebord og i dine filer og apps.

Endelig viser guiden, hvordan du justerer Windows Update, får sikkerhedskopieret dine filer, samt hvilke trin du skal følge, hvis du skal rulle dit system tilbage til en tidligere version eller genoprette din pc til sidst fungerende tilstand.

Hvad er nyt i Windows?

Flere funktioner er blevet tilføjet og forbedret i de efterfølgende versioner. Her gennemgår vi de mest synlige.

Da Windows 10 første gang blev frigivet, introducerede Microsoft en masse nye funktioner; fra nyt skrivebord til nye funktionsmenuer, og Internet Explorer blev dumpet til fordel for multifunktions-browseren Edge. Windows 10 er et miks af det bedste fra Windows 8.1, for eksempel den gode Stifinder med adgang til dine filer, og de bedste bidder fra Windows 7, som for eksempel Startmenuens genopstandelse.

Flere ændringer er kommet til med hver efterfølgende funktionsopdatering. På næste side får du en trinvis vejledning, som fremhæver seks nye funktioner, men mange mindre ændringer er også kommet til sideløbende. For eksempel introducerede Jubilæumsopdateringen et nyt, mørkt tema, som også kan anvendes på kompatible apps fra Fall Creators Update.

En anden tilføjelse er ”Nattelys”, som blev indført med Creators Update. Funktionen hjælper med at reducere det hårde lys for øjnene, når du bruger din pc om natten (kan ændres via Indstillinger og Handlingscenter). Der blev introduceret en spiltilstand, som prioriterer systemressourcer, når du spiller, så oplevelsen bliver så glat som muligt. Creators Update gjorde det også nemt at markere en del af skærmen og kopiere den til Udklipsholder med en kombination af tasterne ”Shift” + ”Win” + ”S”.

Skån øjnene efter mørkets frembrud med den nye funktion ”Nattelys”.

Endelig introducerede Fall Creators Update platformen Mixed Reality, som gør det muligt at blande optagelser med 3D-objekter, samt en håndfuld andre, mindre nye funktioner.

Hvad sker der fremover?

Spring Creators Update er frigivet, men hvad indeholder det? Et nyt, vigtigt element er tidslinjen, som er integreret i Opgavevisning. Dermed kan du springe tilbage til filer, apps og websteder, du har brugt for nylig. Handlingscentret får også et par justeringer, for eksempel Fokushjælp, hvor du kan prioritere, hvilke meddelelser du modtager og hvornår.

Endelig er der funktionen Sets, som ikke kommer med i denne omgang, men måske til efteråret. Med Sets kan du gruppere relaterede apps, dokumenter og websteder under et enkelt faneblad. Lidt ligesom TidyTabs (www.nurgo-software.com).

Forbedring af funktioner

Du vil opdage større ændringer, når du ser på funktioner, som blev introduceret med Windows 10. Startmenuen har udviklet sig med muligheder for justering af designet. For eksempel kan du fjerne standardvisningen ”mest brugte” for apps til fordel for visning af alle apps under nyligt tilføjede eller opdaterede programmer. Annoncer er også begyndt at blive vist her, men vi viser dig, hvordan du fjerner dem.

Handlingscentret er blevet en integreret del af notifikationsområdet, som er tilgængelig fra nederste højre hjørne. Ændringen vil give dig mere kontrol over, hvad der vises. Der er også kommet en funktion kaldet Fokushjælp, hvormed du kan deaktivere underretninger i en periode.

Da Windows 10 blev lanceret, indeholdt vinduet Indstillinger kun et begrænset antal muligheder for systemjusteringer, mens Kontrolpanel stadig spillede en vigtig rolle. Med hver større opdatering har Microsoft overført mere funktionalitet til Indstillinger, mens Kontrolpanel i stigende grad er sat på sidelinjen.

Meddelelsesområdet er blevet forfinet over flere omgange i Windows 10.

Siden Creators Update er den ikke længere tilgængelig fra menuen ”Hurtig adgang”, som du kalder frem med tasterne ”Win” + ”X”, og dets dage er helt sikkert talte. Du får adgang til Kontrolpanel via vinduet Kør (tryk på tasterne ”Win” + ”R”). Indtast ”kontrol” og tryk på ”Enter”-tasten.

Listen over apps, der er integreret med Windows 10, er også blevet ændret. Appen til Skype blev tilføjet med Jubilæumsopdateringen, mens Paint 3D første gang optrådte i Creators Update. Paint-appen fik også en større revision i Fall Creators Update.

Hvad er nyt i Windows 10?

1 Edge understøtter udvidelser

En af de største fejl ved den nye browser var manglende understøttelse af tilføjelser og udvidelser. Dette blev rettet med Jubilæumsopdateringen, og da udvidelser kun er tilgængelige via Microsoft Store, kan du være sikker på, at de er blevet korrekt testet.

2 Tablet-venlige funktioner

Opdateringen gjorde også Windows brugervenligt på touch-enheder, såsom 2-i-1-tablets. Blandt andet gennem Windows Ink-arbejdsområdet med tegneblok, noter, værktøj til skærmbilleder og digital lineal; alt designet til pen og berøringsfølsom skærm.

3 3D-opdateringer Creators

Update gav bred understøttelse af 3D, fra appen Paint 3D til 3D-indhold i andre Microsoft-værktøjer, herunder Edge og PowerPoint. Der blev også udrullet en understøttelse af VR-headsets og andre funktioner med AR (augmented reality).

4 OneDrive on demand

Med Fall Creators Update kan du reducere størrelsen af din OneDrive-mappe ved kun at hente filer ”on demand”. Højreklik på OneDrive-ikonet i meddelelsesområdet og vælg Indstillinger > Spar plads, og download filer, efterhånden som du bruger dem.

5 Mere kontrol over privatlivet

Flere privatlivsmuligheder kommer til, når du geninstallerer eller opdaterer Windows, men hvorfor vente? Gå til Start > Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger for at få en række nye muligheder. Ellers kan du hente programmet O&O ShutUp10 (www.oo-software.com/en/shutup10).

6 Fastgør personer Fall

Creators Update gør det nemt at holde kontakt med venner og familie. Fastgør appen Personer til Proceslinjen, så du hurtigt kan komme til at sende beskeder via Skype eller mail uden at skulle åbne et separat vindue. Højreklik på Proceslinjen, og vælg derefter ”Vis personer på proceslinjen” for at komme i gang.

Kontrollér Skrivebordet

Skrivebordet i Windows 10 er nemt at bruge, men kan også være en plage, hvis du ikke ved, hvordan du bruger dets funktioner optimalt.

Windows-skrivebordet har gennemgået nogle radikale ændringer i løbet af de sidste par år, men efter at have eksperimenteret med Windows 8’s ”Metro”-brugergrænse-flade, som hurtigt blev nedbarberet i Windows 8.1 – er Windows 10 vendt tilbage til et skrivebord, som er noget tættere på Windows 7.

Det vil sige, at det har fået sin oprindelige funktion som et virtuelt skrivebord. Du kan bruge det som en simpel baggrund, når du skifter mellem program- og appvinduer, eller bruge det til genveje, filer og mapper for hurtig adgang (højreklik på den og vælg ”Personlige indstillinger” for at ændre udseendet).

At tilføje elementer til Skrivebordet er simpelt nok: bare træk fra et Stifinder-vindue. Vi gennemgår et par tips hertil på de følgende sider. Du kan også oprette genveje ved at højreklikke på den pågældende fil eller mappe og vælge ”Send til > Skrivebord (opret genvej)”. Det er praktisk, men husk, at dit Windows-skrivebord hurtigt kan blive rodet og begravet under de vinduer til apps og programmer, som du har åbne.

Du kan nemt justere, hvordan Skrivebordet i Windows 10 skal se ud.

Her placeres genvejene

En anden god huskeregel er at holde orden på Skrivebordet. Bare højreklik på det, vælg ”Vis” og fjern markeringen ved ”Vis ikoner på skrivebordet” for at skjule uden at fjerne alt. Du kan derefter gemme genveje ved hjælp af andre elementer, for eksempel Startmenuen eller Proceslinjen. Det mest synlige sted er Proceslinjen – fastgør et program her for at få adgang til det med et enkelt klik, uanset hvor du befinder dig i Windows.

For at fastgøre elementer åbner du et programvindue, så dets ikon vises i Proceslinjen. Højreklik på ikonet og vælg ”Fastgør til proceslinje”. Du kan trække fastgjorte elementer i en ny rækkefølge. Du kan også knytte elementer fra andre steder. Højreklik på et programs ikon i Startmenuen, og se under menuen ”Mere” eller klik og træk et programs fil eller genvej fra Stifinder ind i Proceslinjen.

Der er også mulighed for genveje i Startmenuen. På næste side får du en trin-for-trin-vejledning i at fastgøre genveje til Startmenuen samt muligheder for at tilpasse den på andre måder. Du kan også bruge lidt tid på at højreklikke på knappen ”Start” og gennemgå listen af praktiske genveje til systemværktøjer og indstillinger. Denne menu kan også åbnes med en kombination af tasterne ”Win” + ”X”.

Du kan ret enkelt opsætte og håndtere flere, virtuelle skriveborde med Opgavevisning.

Flere fif til Proceslinjen

I højre hjørne af Proceslinjen sidder meddelelsesområdet. Her får du vist et udvalg af små appikoner, som giver opdateringer og adgang til nøgleapps og indstillinger. Mange programmer, som er indstillet til at starte sammen med Windows, ligger her, så du kan højreklikke på dem for at få adgang til deres funktioner, justere deres indstillinger eller afslutte programmet helt. Klik på ”^” i Proceslinjen for at afsløre ”skjulte” appikoner. Bare træk ikoner herfra til meddelelsesområdet for at fastgøre dem eller for omvendt for at skjule dem fra at blive vist.

Ikoner på Proceslinjen

Flere muligheder for at konfigurere disse kan findes under Indstillinger > Personlig tilpasning > Proceslinje. Under punktet ”Meddelelsesområde” klikker du på ”Vælg, hvilke ikoner der vises på proceslinjen”.

I fjerneste højre hjørne finder du Handlingscenter, som er Windows 10’s meddelelsessystem. Klik på knappen for at få vist et vindue med meddelelser fra en række kilder. Disse vises kronologisk, og mange af dem har knapper til at foretage yderligere handlinger. I bunden af Handlingscenter er en række klikbare firkanter, der giver dig hurtig og nem adgang til funktioner såsom Nattelys, samt systemgenveje.

Handlingscenteret kan indstilles, som du har behov for. Du kan vælge hvilke knapper, der vises, og styre, hvordan meddelelser opfører sig ved at besøge Start > Indstillinger> System> Beskeder og handlinger.

Finpuds Startmenuen

1 Deaktivér reklamer

Du kan fjerne uønskede annoncer via Start > Indstillinger > Personlig tilpasning > Start. Slå skyderen fra ved ”Vis lejlighedsvise forslag i Start”. Åbn Startmenuen og søg efter posten ”Hent Office”. Højreklik på den og vælg ”Fjern” for at stoppe forslaget.

2 Tilpas venstre panel

Ikonerne til venstre giver adgang til Tænd/sluk, Indstillinger, brugerindstillinger med mere. Du kan tilpasse, hvilke brugermapper og værktøjer, der vises her, via Personlig tilpasning > Start. Klik på ”Vælg, hvilke mapper der skal vises i Start”. 

3 Juster app-listen

Du kan deaktivere applisten i Startmenuen via Personlig tilpasning > Start (sluk for ”Vis applisten i menuen Start”) eller for nemheds skyld kun få vist nyligt tilføjede eller mest anvendte apps. Vælger du ”Brug fuld skærm til Start”, får du Windows 8’s startskærm.

4 Tilpas fliserne

I højre side findes flise-sektionen, hvor app- og programgenveje fastgøres ved at højreklikke på dem i Stifinder eller i Startmenuens appliste. Når de er fastgjort, kan du trække og slippe fliserne for at omrangere og knytte dem sammen i relaterede grupper.

5 Administrer grupperede fliser

Træk en flise hen over en anden, og de smelter sammen i en enkelt flise. Klik på denne og få vist dens indhold. Rul musen over grupperede fliser for at vise titellinjen. Klik på ”Navngiv gruppe” for at tildele et passende navn og klik og træk i de to streger for at flytte gruppen.

6 Flere tilpasningsmuligheder

Højreklik på en flise og vælg ”Tilpas størrelsen”. Du kan vælge mellem Lille, Mellem, Bred og Stor. Højreklik og vælg Mere > Slå dynamisk felt fra, hvis du er træt af en flise, som dynamisk opdaterer sit felt med indhold fra appen i stedet for blot at vise dets ikon.

Find rundt på i din pc

Det hele handler om filerne på din computer: dine dokumenter, programmer, indstillinger og meget mere. Få et godt overblik. 

på de foregående sider, har du nok fået en fornemmelse af, hvordan du bruger Skrivebordet til at fastgøre dine mest brugte programmer og filer, så de altid er lige til at gå til. Dette er dog kun en lille flig af, hvordan du nemt navigerer rundt i Windows 10. Begynd med Stifinder, værktøjet, som du bruger til at gennemse og administrere din computers indhold.

Klik på dets mappeikon på Proceslinjen, og det åbner ét af to visninger: ”Hurtig adgang” eller ”Denne pc”. Du kan ændre standardvisningen ved at skifte til Stifinders fane ”Vis”. Klik på ”Indstillinger” og vælg i rullemenuen øverst, om Stifinder skal åbne i ”Hurtig adgang” eller ”Denne pc”.

Mappen ”Hurtig adgang” gør senest brugte og personligt valgte mapper nemt tilgængelige.

Første valg er en særlig mappe, der indeholder genveje til nyligt åbnede filer og mapper. Her kan du også fastgøre ofte brugte mapper til menuen ”Hurtig adgang”, som vis i navigationsruden til venstre. Den hurtigste metode er at trække en mappe over i “Hurtig adgang”, hvor du vil have, den skal sidde og slippe (du kan senere fjerne mappen igen ved at højreklikke på den og vælge ”Frigør fra Hurtig adgang”.

Ruden til venstre har også genveje til OneDrive, Denne pc (en liste over alle dine brugermapper og tilknyttede drev), udvalgte, eksterne drev samt dit netværk. Der er en også en post til Hjemmegruppe, men denne forsvinder med Spring Creators Update.

Windows 10 introducerer også en række smarte funktioner i Stifinder, som nok vil være nye, hvis du kommer fra Windows 7. Klik på fanen ”Vis” og sæt kryds i ”Afkrydsningsfelter for elementer”, hvis du ofte vælger flere filer i en mappe.

Hold også øje med Stifinders bånd, når du vælger individuelle filer af en bestemt slags. Vælger du et foto og højreklikker, får du en kontekstmenu med poster for billedværktøjer. For eksempel ”Rediger med Paint 3D”. Klik på posten for yderligere valgmuligheder. Du kan også rotere billeder eller få vist mappens indhold som et lysbilledshow.

Klik på de tre streger for ”Udvid”, og Startmenuens ikoner i venstre side folder sig ud.

Søg og find på din pc

Stifinder har også et indbygget søgeværktøj, der leder på det aktuelt valgte sted (gå til ”Denne pc” for at søge på hele computeren). Skriv en søgeterm i feltet til højre og en liste over matchende poster vises. Afhængigt af, hvor du søger, kan processen tage tid, hvis du har inkluderet mapper, som ikke er indekserede. Indeksering registrerer en mappes indhold i en lille database, hvilket gør søgninger hurtigere, da det er indekset, der søges i, ikke i mappen eller på et helt drev.

Indekseret indhold kan også gennemsøges med søgefunktionen i Proceslinjen. Skriv det, du leder efter, og en matchende liste vises. Klik på ”Filtre” for at begrænse søgningen til en bestemt type filer, for eksempel dokumenter, indstillinger eller webresultater. I trin-for-trin-guiden nedenfor, kan du læse, hvordan du indstiller søgninger, så de bliver sikre, og fjerner søgehistorikken.

Indekserede mapper har tendens til at være dem, hvor personoplysninger sandsynligvis befinder sig, for eksempel dine brugermapper. Du finder ud af, hvad det omfatter, ved at skrive ”Indeksering” i Proceslinjens søgefelt og klikke på posten ”Indekseringsindstillinger. Du får nu en liste over indekserede placeringer. Klik på ”Rediger” for at vælge mapper, som skal føjes til denne liste.

Justering af pc’ens indstillinger

Gå til ”Indstillinger” for at ændre din pc’s indstillinger. Alternativet er Kontrolpanel, som indtil videre stadig er en del af Windows 10, selvom det i design og funktioner efterhånden skiller sig noget ud.

Når det handler om at ændre i systemindstillingerne, skal du bruge værktøjet “Indstillinger”, der er tilgængeligt som et ikon i venstre side af Startmenuen. Indstillingerne er p.t. inddelt i 13 diskrete sektioner, klik på én, og du ser en række undermenuer til venstre, som hver indeholder undergrupper af muligheder. Indstillinger er erstatningen i Windows 10 for Kontrolpa-nel.

Da Windows 10 først blev udgivet, var det stadig meget en hybrid af Indstillinger og Kontrolpanel, men med hver efterfølgende opdatering er flere indstillinger gået fra Kontrolpanel til det nye Indstillinger. Med Spring Creators Update er det fremover fra Indstillinger, at du styrer dine skrifttyper fremfor at blive omdirigeret til Kontrolpanel.

Heldigvis har Indstillinger sit eget søgeværktøj, som hjælper med hurtigt at finde den ændring, du vil udføre, mens nogle genveje og søgeresultater som for eksempel ”lagerpladser” stadig peger på posten ”Administrerer lagerpladser” i Kontrolpanel. Hvis du hellere vil gå til Kontrolpanel direkte, skriver du ”kontrol” i Proceslinjens søgefelt og vælger dets post fra listen.

Få orden på dine apps

Vil du ændre eller fjerne et program eller en app fra Microsoft Store, går du til Start > Indstillinger > Apps. Vælg en post fra listen for at få vist mulighederne for at ændre, reparere eller afinstallere. Windows-apps har også to ekstra indstillinger: ”Flyt”, som gør det muligt at flytte appen til et andet drev for at frigøre plads på dit primære systemdrev, samt ”Avancerede indstillinger”. Sidstnævnte giver dig mulighed for at nulstille, så alle brugerdata fjernes, og appen går tilbage til fabriksindstillingerne. Praktisk, hvis der er opstået et problem med appen.

Du kan afinstallere apps og programmer i “Indstillinger”.

Mens Windows 10’s egne værktøjer er gode nok til app-håndtering, skal du bruge IObit Uninstaller Free (www.iobit.com/da/advanceduninstaller.php), hvis du ønsker at fjerne apps, som er installeret sammen med Windows, for eksempel Skype. IObit Uninstaller søger også efter rester fra afinstallerede programmer, så din pc ikke fyldes op med overflødige filer. 

Sikkert privatliv

1 Åbn Cortana

Selv om Cortana ikke er rullet ud i Danmark som en stemmestyret funktion, kan hun godt være nysgerrig. Blandt andet bruger Cortana din søgehistorik, når du bruger Microsofts søgemaskine Bing. Åbn Indstillinger, skriv ”Cortana” i søgefeltet og vælg ”Indstillinger for Cortana og søgning”.

2 Vælg tilladelser

Under ”Tilladelser og historik” kan du slå visning af aktiviteter og enhedshistorikker fra. Hensigten er, at enhedshistorikken kan gøre søgninger bedre på de enheder, som du er logget på, men du kan slå funktionen fra under ”Historik”, eller du kan helt fjerne den.

3 Sikre søgninger

Ud over indstilling af sikkerheds-niveauet for websøgning, som du finder under ”Sikker søgning”, kan du be-stemme, om søgninger på pc’en skal omfatte indhold, du har liggende i skyen. Du giver tilladelsen under ”Cloud-søgning”. Herefter kan Windows vise og søge dit private online-indhold.

Opdatering af Windows

At vedligeholde Windows er en daglig opgave i dit liv som pc-bruger, og der er visse kerneopgaver, som du ikke bør springe over. 

Det bør ikke være et fuldtidsjob at holde styr på Windows, men hvis du ikke vedligeholder dit styresystem, kan du ende med fejlmeddelelser og andre mystiske fejl. I dag foregår den vigtige opgave med at holde Windows opdateret stort set automatisk, men det har ikke nødvendigvis gjort tingene nemmere. Ofte er udsendte opdateringer ikke fuldt ud testet igennem.

Er du Windows 10 Home-bruger, er muligheden for at blokere opdateringer begrænset. Først når en opdatering er downloadet og delvist installeret, kan du fortælle Windows, at du ønsker genstart udsat i op til syv dage (Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Windows Update > Avancerede indstillinger). Windows 10 Professional-brugere kan under ”Avancerede indstillinger” udsætte større opdateringer i op til 30 dage og blokere funk-tionsopdateringer som Spring Creators Update.

Med Windows 10 Professional kan du selv bestemme, hvornår der skal opdateres. Udskydelsen er på maksimalt et år.

En indstilling, som alle Windows-brugere skal kontrollere, er Leveringsoptimering, som giver dig mulighed for at stoppe Microsoft i at bruge din netforbindelse til at levere opdateringer til andre. Du finder den under Windows Update > Avancerede indstillinger > Leveringsoptimering.

Mange synes, det er overdrevet med al den sikkerhedskopiering, men du ryster ikke længere på hovedet den dag, din maskine går ned på grund af en Windows-installation eller manglende data. Heldigvis har Windows 10 alle de værktøjer, du har brug for. Filhistorik er nok det foretrukne valg, men der findes også det gamle værktøj ”Sikkerhedskopiering og gendannelse” fra Windows 7.

Filhistorik gør det muligt for dig at vælge flere udgaver af de filer, som skal sikkerhedskopieres.

Du finder Filhistorik via Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Sikkerhedskopiering. Klik på ”Tilføj et drev” for at vælge et eksternt drev eller netværksplacering. Når du er færdig, kopieres filer fra nøglemapper automatisk, eller du kan klikke på ”Flere indstillinger” for at bestemme, hvor ofte filer sikkerhedskopieres (hver time er standard), og hvor længe sikkerhedskopierne gemmes.

Denne anden mulighed er vigtig, fordi Filhistorik ikke blot sikkerhedskopierer nyeste version af dine filer, men tager flere øjebliksbilleder, så du kan rulle tilbage til tidligere versioner af dine filer (se trin-for-trin-vejledningen nedenfor). Som standard gemmes sikkerhedskopier for evigt, men du kan begrænse dem fra en måned til to år eller ”indtil der er behov for mere plads”. Dermed fjernes de ældste sikkerhedskopier efter behov for at frigøre plads til de nyeste.

Sikkert privatliv

Systemgendannelse

Hvad sker der, hvis du løber ind i problemer og vil rulle din pc tilbage til en tilstand, hvor den sidst fungerede? Her er System-gendannelse et indlysende valg. Det er en smart og relativ smertefri måde at rulle Windows tilbage, uden at du mister data, men funktionen er som standard deaktiveret i Windows 10. Skriv ”gendan” i søgefeltet i “Indstillinger” og vælg ”Opret et gendannelses-punkt”. Vælg dit systemdrev (typisk C), og klik på knappen ”Konfigurer”. Vælg ”Slå systembeskyttelse til”, og angiv en passende størrelse. 5-10 procent er normalt tilstrækkeligt. Klik på ”OK” efterfulgt af ”Opret”.

Når du vælger gendannelsespunkt, viser Windows, hvilke programmer der påvirkes; både når det gælder fjernelse og ændrede indstillinger.

Fremover vil Windows regelmæssigt oprette gendannelsespunkter, og nogle programmer vil tilbyde at gøre det, når du bruger dem. Er uheldet ude, klikker du på ”System-gendannelse” for at starte processen. Systemgendannelse kan også tilgås fra den skærm, som vises, hvis Windows ikke starter korrekt. Klik på Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Systemgendannelse. Løsningen er ikke fejlfri, men kan ofte rette ganske store problemer, så du slipper for at geninstallere eller nulstille Windows.

Gendan systemet

Rul videre ned for at se en liste over mapper, der sikkerhedskopieres. Klik på en, og vælg ”Fjern” for at udelukke den, eller rul længere ned for at tilføje flere mapper. I bunden af vinduet finder du ”Se avancerede indstillinger”, der sender dig videre til Filhistorik i Kontrolpanel. Vælg ”Avancerede indstillinger” til venstre og klik på ”Ryd op i versioner” for manuelt at luge ud i ældre kopier og frigøre plads.

Filer kopieres sjældnere end i Filhistorik, så færre versioner gemmes, men du kan også tage en komplet systemafbildning af dit Windows-drev, som du kan gendanne fra.

Opstår der store problemer på din pc, er den enkleste løsning ofte at rulle din computer tilbage til et punkt, hvor den sidst fungerede korrekt. Se boksen ”Systemgendannelse” på foregående side. Er fejlene, du oplever, for omfattende, går du til Start > Indstillinger > Opdatering og sikkerhed > Genoprettelse. Klik på knappen ”Kom i gang” under ”Nulstil denne pc”, hvilket renser din pc eller lader dine personlige filer ligge på deres plads, før Windows geninstalleres.

Hold knappen ”Skift” nede under opstart for at tilgå den avancerede opstartsmenu. Her er den vist på engelsk, men den findes også på dansk.

En mindre drastisk reparation kan udføres ved at downloade og køre Windows Media Creation Tool (www.microsoft.com/en-gb/software-download/windows10). Vælg opgraderingsindstillingen, når du bliver bedt om det, og derefter mulighed for at beholde apps, programmer og personlige filer, før du lader Windows geninstallere sig selv.

Er problemerne så alvorlige, at du ikke kan få Windows til at starte, skal du bruge den avancerede opstartsmenu.
Vælg ”Fejlfinding” for muligheder for nulstilling af din pc og adgang til ”Avancerede indstillinger”, herunder ”Systemgendannelse” og værktøjet ”Genoprettelse af systemafbildning”, som du kan bruge til at gendanne Windows ved hjælp af et billede, du tog med Windows' værktøj til sikkerhedskopier og gendannelse af filer.

Gendan filer med Filhistorik

1 Find relevante data

Søg på ”Filhistorik” i Proces-linjens søgefelt, og vælg derefter ”Gendan dine filer med Filhistorik”. Lokaliser mappen med de data, du vil gendanne, fra det vindue, som åbnes. Dobbeltklik på mappen for at få vist, de sikkerhedskopierede filer fra de pågældende mapper.

2 Vælg filversion

Dobbeltklik på filen, som skal gendannes, og se en forhåndsvisning af dens indhold. Leder du efter en tidligere version, bruger du knapperne ”Tidligere version” og ”Næste version” i bunden for at navigere mellem forskellige udgaver, indtil du finder den, som du vil have.

3 Gendan filen

Klik på knappen ”Indstillinger” øverst til højre, og vælg ”Gendan” for at gemme på den oprindelige placering, overskrive den aktuelle version, hvis den er der (og som sikkerhedskopieres som den tidligere version af filen), eller ”Gendan til” for at gemme i en helt anden mappe.