Home » Styresystem » Guide: Få styr på det nye Windows
Guide: Få styr på det nye Windows

Guide: Få styr på det nye Windows

Share
Kontrollér Skrivebordet

Skrivebordet i Windows 10 er nemt at bruge, men kan også være en plage, hvis du ikke ved, hvordan du bruger dets funktioner optimalt.

Windows-skrivebordet har gennemgået nogle radikale ændringer i løbet af de sidste par år, men efter at have eksperimenteret med Windows 8’s ”Metro”-brugergrænse-flade, som hurtigt blev nedbarberet i Windows 8.1 – er Windows 10 vendt tilbage til et skrivebord, som er noget tættere på Windows 7.

Det vil sige, at det har fået sin oprindelige funktion som et virtuelt skrivebord. Du kan bruge det som en simpel baggrund, når du skifter mellem program- og appvinduer, eller bruge det til genveje, filer og mapper for hurtig adgang (højreklik på den og vælg ”Personlige indstillinger” for at ændre udseendet).

At tilføje elementer til Skrivebordet er simpelt nok: bare træk fra et Stifinder-vindue. Vi gennemgår et par tips hertil på de følgende sider. Du kan også oprette genveje ved at højreklikke på den pågældende fil eller mappe og vælge ”Send til > Skrivebord (opret genvej)”. Det er praktisk, men husk, at dit Windows-skrivebord hurtigt kan blive rodet og begravet under de vinduer til apps og programmer, som du har åbne.

Du kan nemt justere, hvordan Skrivebordet i Windows 10 skal se ud.

Her placeres genvejene

En anden god huskeregel er at holde orden på Skrivebordet. Bare højreklik på det, vælg ”Vis” og fjern markeringen ved ”Vis ikoner på skrivebordet” for at skjule uden at fjerne alt. Du kan derefter gemme genveje ved hjælp af andre elementer, for eksempel Startmenuen eller Proceslinjen. Det mest synlige sted er Proceslinjen – fastgør et program her for at få adgang til det med et enkelt klik, uanset hvor du befinder dig i Windows.

For at fastgøre elementer åbner du et programvindue, så dets ikon vises i Proceslinjen. Højreklik på ikonet og vælg ”Fastgør til proceslinje”. Du kan trække fastgjorte elementer i en ny rækkefølge. Du kan også knytte elementer fra andre steder. Højreklik på et programs ikon i Startmenuen, og se under menuen ”Mere” eller klik og træk et programs fil eller genvej fra Stifinder ind i Proceslinjen.

Se også:  Guide: Få overblik med Tidslinje i Windows 10

Der er også mulighed for genveje i Startmenuen. På næste side får du en trin-for-trin-vejledning i at fastgøre genveje til Startmenuen samt muligheder for at tilpasse den på andre måder. Du kan også bruge lidt tid på at højreklikke på knappen ”Start” og gennemgå listen af praktiske genveje til systemværktøjer og indstillinger. Denne menu kan også åbnes med en kombination af tasterne ”Win” + ”X”.

Du kan ret enkelt opsætte og håndtere flere, virtuelle skriveborde med Opgavevisning.

Flere fif til Proceslinjen

I højre hjørne af Proceslinjen sidder meddelelsesområdet. Her får du vist et udvalg af små appikoner, som giver opdateringer og adgang til nøgleapps og indstillinger. Mange programmer, som er indstillet til at starte sammen med Windows, ligger her, så du kan højreklikke på dem for at få adgang til deres funktioner, justere deres indstillinger eller afslutte programmet helt. Klik på ”^” i Proceslinjen for at afsløre ”skjulte” appikoner. Bare træk ikoner herfra til meddelelsesområdet for at fastgøre dem eller for omvendt for at skjule dem fra at blive vist.

Ikoner på Proceslinjen

Flere muligheder for at konfigurere disse kan findes under Indstillinger > Personlig tilpasning > Proceslinje. Under punktet ”Meddelelsesområde” klikker du på ”Vælg, hvilke ikoner der vises på proceslinjen”.

I fjerneste højre hjørne finder du Handlingscenter, som er Windows 10’s meddelelsessystem. Klik på knappen for at få vist et vindue med meddelelser fra en række kilder. Disse vises kronologisk, og mange af dem har knapper til at foretage yderligere handlinger. I bunden af Handlingscenter er en række klikbare firkanter, der giver dig hurtig og nem adgang til funktioner såsom Nattelys, samt systemgenveje.

Se også:  Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Handlingscenteret kan indstilles, som du har behov for. Du kan vælge hvilke knapper, der vises, og styre, hvordan meddelelser opfører sig ved at besøge Start > Indstillinger> System> Beskeder og handlinger.

Finpuds Startmenuen
1 Deaktivér reklamer

Du kan fjerne uønskede annoncer via Start > Indstillinger > Personlig tilpasning > Start. Slå skyderen fra ved ”Vis lejlighedsvise forslag i Start”. Åbn Startmenuen og søg efter posten ”Hent Office”. Højreklik på den og vælg ”Fjern” for at stoppe forslaget.

2 Tilpas venstre panel

Ikonerne til venstre giver adgang til Tænd/sluk, Indstillinger, brugerindstillinger med mere. Du kan tilpasse, hvilke brugermapper og værktøjer, der vises her, via Personlig tilpasning > Start. Klik på ”Vælg, hvilke mapper der skal vises i Start”. 

3 Juster app-listen

Du kan deaktivere applisten i Startmenuen via Personlig tilpasning > Start (sluk for ”Vis applisten i menuen Start”) eller for nemheds skyld kun få vist nyligt tilføjede eller mest anvendte apps. Vælger du ”Brug fuld skærm til Start”, får du Windows 8’s startskærm.

4 Tilpas fliserne

I højre side findes flise-sektionen, hvor app- og programgenveje fastgøres ved at højreklikke på dem i Stifinder eller i Startmenuens appliste. Når de er fastgjort, kan du trække og slippe fliserne for at omrangere og knytte dem sammen i relaterede grupper.

5 Administrer grupperede fliser

Træk en flise hen over en anden, og de smelter sammen i en enkelt flise. Klik på denne og få vist dens indhold. Rul musen over grupperede fliser for at vise titellinjen. Klik på ”Navngiv gruppe” for at tildele et passende navn og klik og træk i de to streger for at flytte gruppen.

6 Flere tilpasningsmuligheder

Højreklik på en flise og vælg ”Tilpas størrelsen”. Du kan vælge mellem Lille, Mellem, Bred og Stor. Højreklik og vælg Mere > Slå dynamisk felt fra, hvis du er træt af en flise, som dynamisk opdaterer sit felt med indhold fra appen i stedet for blot at vise dets ikon.

TAGS
Tips og trick
Windows
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S