Home » Styresystem » Guide: Få styr på det nye Windows
Guide: Få styr på det nye Windows

Guide: Få styr på det nye Windows

Share

Med Spring Creators Update har Windows 10 fået en ny overhaling. Hvad er egentlig med i den seneste store opdatering? Datatid TechLife giver dig her en grundig gennemgang af alt det nye …

Windows 10 har udviklet sig betydeligt siden debuten i 2015. Den seneste, større opdatering (kaldet Spring Creators Update), den fjerde i rækken, blev frigivet i april, og Windows 10 – eller skal vi kalde det Windows 10.3 på vej mod 10.4? – virker måske ikke så genkendelig, som da det blev frigivet første gang. Det kan også være, at du for nylig har taget springet og opgraderet fra Windows 7 eller 8.1. Så kan Windows 10 føles som et helt andet styresystem.

Sandheden er selvfølgelig, at du stadig arbejder i vinduer, men uanset, om du er ny i forhold til Windows 10 eller er efterladt forvirret over, hvad der er ændret, flyttet eller fjernet siden sidste funktionsopdatering, så er der hjælp at hente i denne store opdateringsguide. Her får du en rundvisning i, hvad der er blevet tilføjet og forbedret, siden Windows 10 først blev udgivet, og du får hjælp til at finde rundt på dit skrivebord og i dine filer og apps.

Endelig viser guiden, hvordan du justerer Windows Update, får sikkerhedskopieret dine filer, samt hvilke trin du skal følge, hvis du skal rulle dit system tilbage til en tidligere version eller genoprette din pc til sidst fungerende tilstand.

Hvad er nyt i Windows?

Flere funktioner er blevet tilføjet og forbedret i de efterfølgende versioner. Her gennemgår vi de mest synlige.

Se også:  Guide: Flot kollage af dine fotos

Da Windows 10 første gang blev frigivet, introducerede Microsoft en masse nye funktioner; fra nyt skrivebord til nye funktionsmenuer, og Internet Explorer blev dumpet til fordel for multifunktions-browseren Edge. Windows 10 er et miks af det bedste fra Windows 8.1, for eksempel den gode Stifinder med adgang til dine filer, og de bedste bidder fra Windows 7, som for eksempel Startmenuens genopstandelse.

Flere ændringer er kommet til med hver efterfølgende funktionsopdatering. På næste side får du en trinvis vejledning, som fremhæver seks nye funktioner, men mange mindre ændringer er også kommet til sideløbende. For eksempel introducerede Jubilæumsopdateringen et nyt, mørkt tema, som også kan anvendes på kompatible apps fra Fall Creators Update.

En anden tilføjelse er ”Nattelys”, som blev indført med Creators Update. Funktionen hjælper med at reducere det hårde lys for øjnene, når du bruger din pc om natten (kan ændres via Indstillinger og Handlingscenter). Der blev introduceret en spiltilstand, som prioriterer systemressourcer, når du spiller, så oplevelsen bliver så glat som muligt. Creators Update gjorde det også nemt at markere en del af skærmen og kopiere den til Udklipsholder med en kombination af tasterne ”Shift” + ”Win” + ”S”.

Skån øjnene efter mørkets frembrud med den nye funktion ”Nattelys”.

Endelig introducerede Fall Creators Update platformen Mixed Reality, som gør det muligt at blande optagelser med 3D-objekter, samt en håndfuld andre, mindre nye funktioner.

Hvad sker der fremover?

Spring Creators Update er frigivet, men hvad indeholder det? Et nyt, vigtigt element er tidslinjen, som er integreret i Opgavevisning. Dermed kan du springe tilbage til filer, apps og websteder, du har brugt for nylig. Handlingscentret får også et par justeringer, for eksempel Fokushjælp, hvor du kan prioritere, hvilke meddelelser du modtager og hvornår.

Se også:  Guide: Del store filer nemt og gratis

Endelig er der funktionen Sets, som ikke kommer med i denne omgang, men måske til efteråret. Med Sets kan du gruppere relaterede apps, dokumenter og websteder under et enkelt faneblad. Lidt ligesom TidyTabs (www.nurgo-software.com).

Forbedring af funktioner

Du vil opdage større ændringer, når du ser på funktioner, som blev introduceret med Windows 10. Startmenuen har udviklet sig med muligheder for justering af designet. For eksempel kan du fjerne standardvisningen ”mest brugte” for apps til fordel for visning af alle apps under nyligt tilføjede eller opdaterede programmer. Annoncer er også begyndt at blive vist her, men vi viser dig, hvordan du fjerner dem.

Handlingscentret er blevet en integreret del af notifikationsområdet, som er tilgængelig fra nederste højre hjørne. Ændringen vil give dig mere kontrol over, hvad der vises. Der er også kommet en funktion kaldet Fokushjælp, hvormed du kan deaktivere underretninger i en periode.

Da Windows 10 blev lanceret, indeholdt vinduet Indstillinger kun et begrænset antal muligheder for systemjusteringer, mens Kontrolpanel stadig spillede en vigtig rolle. Med hver større opdatering har Microsoft overført mere funktionalitet til Indstillinger, mens Kontrolpanel i stigende grad er sat på sidelinjen.

Meddelelsesområdet er blevet forfinet over flere omgange i Windows 10.

Siden Creators Update er den ikke længere tilgængelig fra menuen ”Hurtig adgang”, som du kalder frem med tasterne ”Win” + ”X”, og dets dage er helt sikkert talte. Du får adgang til Kontrolpanel via vinduet Kør (tryk på tasterne ”Win” + ”R”). Indtast ”kontrol” og tryk på ”Enter”-tasten.

Listen over apps, der er integreret med Windows 10, er også blevet ændret. Appen til Skype blev tilføjet med Jubilæumsopdateringen, mens Paint 3D første gang optrådte i Creators Update. Paint-appen fik også en større revision i Fall Creators Update.

Hvad er nyt i Windows 10?
1 Edge understøtter udvidelser

En af de største fejl ved den nye browser var manglende understøttelse af tilføjelser og udvidelser. Dette blev rettet med Jubilæumsopdateringen, og da udvidelser kun er tilgængelige via Microsoft Store, kan du være sikker på, at de er blevet korrekt testet.

2 Tablet-venlige funktioner

Opdateringen gjorde også Windows brugervenligt på touch-enheder, såsom 2-i-1-tablets. Blandt andet gennem Windows Ink-arbejdsområdet med tegneblok, noter, værktøj til skærmbilleder og digital lineal; alt designet til pen og berøringsfølsom skærm.

3 3D-opdateringer Creators

Update gav bred understøttelse af 3D, fra appen Paint 3D til 3D-indhold i andre Microsoft-værktøjer, herunder Edge og PowerPoint. Der blev også udrullet en understøttelse af VR-headsets og andre funktioner med AR (augmented reality).

4 OneDrive on demand

Med Fall Creators Update kan du reducere størrelsen af din OneDrive-mappe ved kun at hente filer ”on demand”. Højreklik på OneDrive-ikonet i meddelelsesområdet og vælg Indstillinger > Spar plads, og download filer, efterhånden som du bruger dem.

5 Mere kontrol over privatlivet

Flere privatlivsmuligheder kommer til, når du geninstallerer eller opdaterer Windows, men hvorfor vente? Gå til Start > Indstillinger > Beskyttelse af personlige oplysninger for at få en række nye muligheder. Ellers kan du hente programmet O&O ShutUp10 (www.oo-software.com/en/shutup10).

6 Fastgør personer Fall

Creators Update gør det nemt at holde kontakt med venner og familie. Fastgør appen Personer til Proceslinjen, så du hurtigt kan komme til at sende beskeder via Skype eller mail uden at skulle åbne et separat vindue. Højreklik på Proceslinjen, og vælg derefter ”Vis personer på proceslinjen” for at komme i gang.

1 2 3 4Næste

TAGS
Tips og trick
Windows
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S