Home » Styresystem » Guide: Få en helt frisk Windows-pc
Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Share
3 Tid til at smøge ærmerne op

Mange mennesker betragter en geninstallation af Windows som en magelig løsning på alle problemer. For os er der snarere tale om en sidste udvej. Det er lidt som at forholde sig til uartige børn: Før man sender sin pc på kostskole, bør man gøre alt, hvad der står i ens magt for at løse problemerne og finde deres årsag.

Det kan jo være, at en enkel løsning er svaret. Hvis vi ser bort fra den lidt bastante metafor, er det ikke særlig svært at holde øje med pc’ens handlinger, fordi Windows 10 omfatter alle de værktøjer, man kan få brug for: Tag nu for eksempel Jobliste (som man til enhver tid kan fremkalde ved at trykke Ctrl-Shift-Escape); der er Ressourceovervågning (skriv “resmon” i søgefeltet), som giver en mere detaljeret rapport om, hvem der gør hvad; og der er sandelig også Logbog, som kan være svær at elske, men som bestemt er anvendelig, fordi den kan levere nogle bekymrende, men særdeles venligsindede beskeder, ligesom den kan afsløre den sande årsag til systemnedbrud eller forsinkelser.

Et ordentligt liv

Det er klogt at holde orden i systemet. Ikke i form af harddiskplads (medmindre drevet er ved at sprænges, og så skal du i gang med gummihandskerne), men når det gælder antallet af sager, der er installeret på dit system. Hvor opdaterede er de, og hvor mange af dem giver du lov til at løbe, hvor de har lyst, og opæde dine systemressourcer undervejs?

I det sidstnævnte tilfælde kan Joblistes startfane give dig nogle tip, ikke kun om baggrundsprocesser, men også om den indflydelse, de er tilbøjelige til at have på startprocessen. Her kan man også frakoble deres automatiske eksekvering. Hvis du vil dykke dybere ned i det, der sker ved start, kan Autoruns (https://download.sysinternals.com/files/Autoruns.zip) give dig langt mere detaljeret og dybdeborende kontrol. Du bør dog behandle den med forsigtighed, fordi klodset justering potentielt kan skabe flere problemer, end den løser.

Tre vogtere over systemet: Jobliste, Ressourceovervågning og Logbog.

Hvordan skal man da bedst håndtere gamle, uønskede apps? Altså fuldstændig udslette dem fra systemet. Der er ikke noget i vejen med Windows’ indbyggede afinstallationsprocedurer. Man kan gå igennem Start-menuen, højreklikke på ting, der ikke burde være der, og bruge funktionen “Fjern” til at slippe af med dem. Man kan også bruge værktøjet Apps og funktioner, som man finder i Windows’ Indstillinger, der (somme tider) leverer lidt mere detaljerede oplysninger om, hvornår et program blev installeret, og hvornår man sidst valgte at køre det.

Se også:  Microsofts helt nye Windows udsat – men ændringer i Windows 10

Det fungerer som regel fint. Men hvis du gerne vil have større vished for, at en besværlig app er væk, og at der ikke er noget spor tilbage af den (vi er opmærksomme på, at hævn som regel udgør en anselig del af enhver afinstallationsproces), kan noget i stil med den gratis version af IoBit Uninstaller 8 udvirke vidundere.

Jobliste kan hjælpe med at stoppe automatisk afspilning, men Autoruns kan klare langt mere.

Den gør softwarefjernelse hurtig og ligetil, og den søger efter hver eneste fil, der er knyttet til den pågældende app. Vi vil ikke anbefale betalingsversionen Pro, selv om den tilføjer ekstra værktøjer til fjernelse af producenternes bloatware, fordi apps som PC Decrapifier klarer den opgave glimrende, uden at man behøver at betale.

Det kan også være fristende at prøve CCleaner, fordi den endda kan skaffe en af med Microsofts standardapp, og vi vil ikke prøve at stoppe dig – men det er værd at gøre opmærksom på, at CCleaner kan være meget irriterende med sine mange meddelelser. Når vi bruger dette værktøj, fjerner vi det som regel, umiddelbart efter at opgaven er udført.

Vil du afinstallere bøvlet software? Windows’ egne værktøjer er formentlig gode nok til den opgave.

Prøv en virtuel løsning

Vi er nået til et punkt i pc’ens udvikling, hvor udgifterne til virtualisering er så forholdsvis små, og teknologien bag så stærk, at det er fuldstændig rimeligt at køre et dagligdags operativsystem på en virtuel maskine. Man får naturligvis ikke 100 procent rå ydelse fra en virtualiseret udgave af Windows 10, men den har en række fordele.

Se også:  Guide: Få et bedre Windows 10 med de nye PowerToys

Når du har et system kørende, som du ønsker det, kan du tage et snapshot, hvorefter du hurtigt kan vende tilbage til det i fremtiden. Du kan fremtrylle en frisk udgave af Windows på få minutter uden at udsætte din eksisterende installation for nogen risiko.

Du kan starte andre operativsystemer og køre dem samtidig på den samme maskine. Hvis du er den type, der elsker at sætte sig ned med en god Windows-geninstallation om aftenen, er du sandsynligvis den rette kandidat til at køre et virtualiseret system.

Hvis du har w’Windows 10 installeret på din maskine, har du allerede adgang til en form for Hyper-V

Vi kunne fylde et helt nummer af Alt om DATA med måder at gøre det på, men hvis du er indstillet på at eksperimentere, får du her et godt udgangspunkt at gå i gang med. Brug Fedora Workstation som dit værtsoperativsystem (https://getfedora.org/en/workstation), og brug den inkluderede Boxes-app (et interface til KVM/QEMU) til at få dine VM’er op at køre.

Installer VirtIO for at sikre, at alle IO-funktionerne virker rigtigt, og SPICE til at tage sig af 3D-acceleration. Og husk at sørge for, at du har været omkring dine BIOS/UEFI-indstillinger og tilvalgt alle de gode sager, der får VM’er til at fungere godt – det gælder navnlig Intel-VT eller AMD-V, afhængig af din platform.

Hvis du har mod på en udfordring, kan du prøve VMWare ESXi og Microsoft Hyper-V Server. De er begge professionelle hypervisors, der lægger et minimalt lag mellem dit værts-operativsystem og den hardware, de arbejder med, men de kræver en vis professionel indsigt, hvis man skal have den fulde glæde af dem, og det falder uden for rammerne for denne artikel.

1 2 3 4 5 6Forrige

TAGS
Systemoptimering
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S