Home » Styresystem » Guide: Få en helt frisk Windows-pc
Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Share

2 Genopfrisk, genbrug, genstart

hvis du har gjort dig den ulejlighed at oprette nye installationsmedier til en version af Windows 10, der går ud over Creators Update, føler du dig sikkert en smule fjollet, når du konstaterer, at Microsoft har puttet en “Start forfra”-funktion ind i de senere Win 10-udgaver.

Funktionen fører en hvilken som helst Windows 10-version tilbage til den mest grundlæggende Windows-installation og fjerner endda eventuel forudinstalle-ret software, som din producent kan have inddraget, foruden alle dine drivere – og den kræver ikke specielle medier.

Der er strengt taget tale om en ren installation, uden at man er nødt til direkte at gennemgå installationens mekanismer manuelt. Du kan finde den i et hjørne af Windows Defender Security Center, også kendt som Windows Sikkerhed. Vælg “Enhedens ydeevne og tilstand” efterfulgt af “Yderligere oplysninger”, før du klikker “Kom i gang”.

Igen skal du sikre dig, at du har backup, fordi denne proces er nummeret lige under formatering af din harddisk. Heldigvis leverer Start forfra-proceduren en lille notits om alle de ting, du har ødelagt, på dit skrivebord – blot for at du kan håne dig selv for at geninstallere, efter at vi har fortalt dig, at det er en dårlig ide.

Ah, at begynde på en frisk. Hvad kunne være bedre? Det kunne være bedre ikke at miste al den software, man har installeret i årenes løb.

Tryk nulstil

En bedre løsning kan bestå i at udnytte Windows 10’s “Nulstil”-funktion, der rydder alle dine installerede applikationer og drivere, mens du får mulighed for at bevare alle dine personlige filer urørte. Det betyder ikke, at du kan slippe for at bruge gode backupprocedurer, men hvis der er en særlig softwarekomponent, som giver dig problemer, vil denne løsning sandsynligvis få bugt med den.

Se også:  Guide: 10 stærke tips til en hurtigere pc

Funktionen ruller din maskine tilbage til den tilstand, den var i, da du fik den: forudinstalleret software, drivere og det hele. Du husker måske, at tidligere udgaver omfattede to valgmuligheder, de forvirrende forskellige begreber “nulstil” og “opdater” – nu er de vredet sammen til denne mindre sælsomme, nye procedure.

Den opretter en frisk installation af Windows snarere end at afinstallere det hele, og mens den er i gang, bruger den Windows Genoprettelsesmiljø, udskiller dine personlige filer og lægger dem tilbage, hvor de var, hvis du vælger at beholde dem.

Hvis du insisterer på at geninstallere, vil du måske også overveje en opgradering? Ikke en egentlig versionsopgradering, men en lokal opgraderingsinstallation. Den kører gennem Windows 10’s installationsproces og lægger friske udgaver af alle kritiske systemfiler på din pc, men efterlader alt andet, herunder software, som det er.

Hvis du vælger nulstil-funktionen, kan du umiddelbart vælge, om du vil beholde dine filer eller ej.

Hvis man vælger denne funktion, kan den (i teorien) løse visse problemer med maskinen, og den er navnlig effektiv over for de problemer, som almindelige Windows-efterforskningsteknikker ikke løser. Når du skal udføre en in situ-opgradering, skal du være logget ind i en administrativ konto, have en ordentlig mængde ledig diskplads og have Sikker bootstart slået fra (i hvert fald midlertidigt) i dine UEFI-indstillinger.

Se også:  Guide: 10 stærke tips til en hurtigere pc

Brug Windows 10’s værktøj til medieoprettelse til at lave et USB-drev, men lad være med at boote fra det. Åbn drevet fra Stifinder, højreklik på filen “setup.exe”, og vælg at køre den med administrator-rettigheder. Gennemgå installationsprocessen, idet du vælger at beholde alle dine filer og apps.

TAGS
Systemoptimering
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S