Home » Styresystem » Guide: Få en helt frisk Windows-pc
Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Guide: Få en helt frisk Windows-pc

Share

Gå til “Indstillinger > Konti > Dine oplysninger”, log på med dine Microsoft-kontooplysninger, så bør meddelelsen blive ændret til “Windows aktiveres med en digital licens, der er linket til din Microsoft-konto”.

Vigtig information

Nu skal du fremgrave alle nøglerne til din vigtige software og opbevare dem sikkert, fordi du skal gendanne alting manuelt, når du gennemfører en komplet geninstallation. Du kan bruge PowerShell til at lave en liste over dine installerede programmer; start den som administrator, og skriv:

Get-ItemProperty HKLM:\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\* | Select-Object DisplayName, DisplayVersion, Publisher, InstallDate | Format-Table –AutoSize > C:\software.txt

Herefter vil der dukke en liste ved navn “software.txt” op i roden af dit C-drev. Juster, hvis du ønsker et andet navn eller en anden lokation. Opbevar en kopi et andet sted for det tilfældes skyld, at du kommer til din geninstallerede maskine og konstaterer, at der er noget, du har glemt.

Microsoft uddeler gerne koden til Windows 10, men man skal bruge en rigtig licens, hvis man vil bruge den fuldt ud.

Hvis du vil gøre opgaven nemmere, kan ProduKey (http://nirsoft.net) fremskaffe nøgler til mange Microsoft-apps og til Windows; du kan også overveje at bruge en låsbar kodeordsmanager såsom LastPass (www.lastpass.com), der ikke blot holder styr på login, men som også gemmer oplysninger om din software, således at den altid er der, når du har brug for den.

Se også:  Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

Man kan ikke tage backup af programmer (sådan fungerer Windows’ filstruktur ikke), men man bør tage backup af alt andet. Backup af harddisken med for eksempel Macrium Reflect virker som en fornuftig ide, og det sikrer, at du ikke overser noget, men en komprimeret kopi giver dig ikke adgang til de filer, du skal bruge, og det giver ingen mening, hvis du geninstallerer for at ordne et ødelagt system – i stedet bør du overveje at lade Windows’

Filhistorik udføre rullende backups af vigtige mapper, mens du bruger maskinen. Det er langsomt til at begynde med, men hvis du sætter systemet til at køre usynligt, mens du bruger pc’en, (og regelmæssigt tager backup på ekstern hardware), har du altid en backup parat, når du får brug for den. Prøv at inkludere driver-installationsfiler i din personlige mappe, hvor Filhistorik kan finde dem – og overvej at oprette en sekundær, manuel backup af alle dine vigtige filer.

Sørg for, at din licensnøgle er rigtigt linket til din Microsoft-konto, før

En sidste betragtning: DRM (Digital Rights Management). Det er en plage, og den er særlig slem, når man har en bunke DRM’ede filer, som er knyttet til en konto, der begrænser pc-autorisationer. Hvis din aktuelle installation afgår ved døden, kan du måske ikke få den autorisation igen – du kan endda miste alt det, du har købt. Så ondsindet er DRM. Sørg derfor for, at enhver management-app såsom iTunes er blevet de-autoriseret, før du efterlader din aktuelle installation.

Se også:  Guide: Grav gemte filer frem i Windows 10
Kunsten at installere

Når det er gjort, geninstallerer du. Du kan oprette dine egne installationsmedier ved at gå til https://www.microsoft.com/da-dk/software-download/windows10 og bruge medie-værktøjet til at lægge den seneste Windows 10 på et USB-drev, parat til installation.

TAGS
Systemoptimering
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S