Home » Styresystem » Guide: Få en endnu hurtigere computer
Guide: Få en endnu hurtigere computer

Guide: Få en endnu hurtigere computer

Share

Computeren er omdrejningspunktet for arbejde, underholdning og kontakt, så den skal være hurtig og effektiv. Denne guide giver dig alle de gode tips og tricks – og som bonus: en liste over genveje til tastaturet

Du kan justere og finpudse din pc under hjelmen for at forbedre dens ydelse, men kun til en vis grænse. En af de største flaskehalse med at optimere pc’ens måde at arbejde på, handler nemlig om dig, brugeren.

Fint, at Windows indlæser på under ét minut og åbner apps og programmer i en ruf, men hvad hjælper det, hvis du ikke selv er en effektiv bruger? Datatid TechLife afslører derfor i denne guide 50 tidsbe-sparende råd, som med garanti vil forandre måden, du bruger din pc på.

Vi begynder med at se på selve Windows, hvor vi præsenterer dig for en større samling værktøjer og genveje, som fremmer effektiviteten, men som ikke altid er lige nemme at finde. De fleste af os bruger også meget tid på nettet, så vi giver dig også en lang række tips og tricks, som hjælper med at effektivere brugen af browsere og mail-programmer.

Vi ser derefter på programmer som Microsoft Office og LibreOffice, inden vi runder af med en liste over praktiske tidsbesparende apps, som indeholder forskellige måder, hvorpå du gør dit digitale liv endnu lettere og hurtigere.

Har vores tips givet dig blod på tanden, får du yderligere en samling på 30 tastaturgenveje til Windows, internettet og Office. På den måde sparer du endnu mere tid foran computeren.

Windows-apps
Opret et-kliks-genveje i Startmenuen

Du kan fastgøre programmer til Startmenuen i form af felter fra næsten hvor som helst på pc’en. Højreklik på et programs genvej i hovedmenuen Start, på Proceslinjen eller Skrivebordet, og find indstillingen ”Fastgør til Start”.

Når det er gjort, så brug lidt tid på at omrangere elementerne ved at klikke og trække dem ind i relaterede grupper (du omdøber gruppen ved at klikke på symbolet ”=” ved siden af den aktuelle gruppetitel). Højreklik på et felt for yderligere at tilpasse det.

Brug også genveje i venstre side af panelet. Klik på tandhjulsikonet for at åbne indstillingspanelet. Fra Indstillinger navigerer du til Personlig tilpasning > Start og klikke på ”Vælg, hvilke mapper der vises i Start” for at placere genveje til foretrukne brugermapper samt funktionen Netværk.

Tilpas menuen Hurtig adgang

Højreklik på ”Start” for at få en praktisk menu til forskellige systemværktøjer og indstillinger som Enhedshåndtering og Apps og funktioner. Download Win + X Menu Editor for at redigere listen og eventuelt tilføje egne valg. Gem filen WinXMenuEditorRelease.zip i mappen Overførsler. Højreklik på den og vælg Udpak alle > Pak ud. Åbn mappen WinXMenuEditorRelease, og dobbeltklik på ”WinXEditor.exe”.

Klik på ”Add a program” for at tilføje programmer, Kontrolpanel-elementer eller administrative værktøjer. Vælg ”Add preset” for at få vist praktiske genveje til skjulte værktøjer og strømindstillinger.

Du kan også gruppere dine elementer for at sammenholde relaterede og gøre dem nemmere at finde. Klik på ”Restart Explorer” (Genstart Stifinder), når du er færdig med at tilpasse elementerne.

Gør brug af Proceslinjen

Det bedste sted at gemme genveje til apps og programmer er på Proceslinjen, for her vil de altid være synlige. Start et program, og dets ikon dukker op på linjen. Højreklik på det, og vælg ”Fastgør til Proceslinje”.

Højreklik på en genvej i Proceslinjen for at se en såkaldt jumpliste, en praktisk liste over filer, du for nylig har åbnet i pågældende program. Klik på filposten; og den åbner direkte. Du kan fastgøre mest brugte poster permanent til listen ved at rulle musen over en fil og klikke på ikonet, der vises.

Se også:  Guide: Del store filer nemt og gratis

Samme sted vises programmets egen genvej. Højreklik for at køre programmet med administratorrettigheder eller vælg ”Egenskaber” og tildele en tastaturgenvej. Det gør det muligt at åbne programmet endnu hurtigere.

Et-klik-adgang til alle filer og mapper

Du behøver ikke bruge Stifinder, hver gang du vil åbne en fil eller mappe. Højreklik på Proceslinjen og vælg Værktøjslinjer > Skrivebord. Klik derefter på tegnet ”>>” ved siden af ordet ”Skrivebord”, som vises på Proces-linjen, og du kan gennemse hele dit drev.

Vil du hellere bare pege på et valgt drev eller en mappe, skal du i stedet vælge Værktøjslinjer > Ny værktøjslinje … Derefter vælger du Værktøjslinjer > Adresse, og du kan også åbne websider i din standardbrowser direkte fra Proceslinjen.

Tilpas kontekstmenuen

En række praktiske og tidsbesparende genveje findes i de menuer, der vises, når du højreklikker på et drev, en mappe eller en fil i Stifinder. Indholdet ændrer sig over tid, da tredjepartsprogrammer tilføjer potentielt tidsbesparende valgmuligheder.

Nogle gange kan de tilføje langt mere, end godt er, og menuen vokser til et punkt, hvor det bliver svært at navigere. Beskær listen med et almindeligt værktøj som for eksempel CCleaner (Værktøjer > Start > Genvejsmenu) eller værktøjet Context Menu. Vælg Files > ContextMenuCleaner for at gennemgå og fjerne uønskede poster.

Undersøg derefter programmets øvrige indstillinger, som gør det muligt at tilføje nyttige genveje til de forskellige menuer.

Gør bedre brug af ”Send til”

Menuen ”Send til” er et godt sted at placere genveje, for alt her åbnes sammen med den valgte fil. Du kan trimme listen manuelt eller lette arbejdet med værktøjet SendToToys. Du kan fjerne eksisterende poster og tilføje andre.

Det kan være kopiering af filnavn eller filindhold til Udklipsholder, åbning af Kommandoprompt i den aktuelle mappeplacering samt at flytte (hold Shift-tasten nede) eller kopiere (hold Ctrl nede) den valgte fil til en anden mappe. Vælg ”Full installation”, og opsæt programmet ved at vælge, hvilke genveje der skal gemmes.

Genveje sparer tid

Win + ”1” til Win + ”0”: Åbner de første ti programgenveje på Proceslinjen med ”1” som den første fra venstre

Win + A: Åbner Handlingscenter

Win + D: Viser/skjuler åbne vinduer på Skrivebordet

Win + E: Åbner Stifinder

Win + I: Åbner Indstillinger

Win + L: Låser pc’en

Win + Home: Minimerer vinduer, undtagen det aktuelle (tryk igen for at gendanne)

Win + X: Åbner menuen Hurtig adgang

Win + Tab: Åbner Opgavevisning.

Tryk på Ctrl + Win +D for at oprette nyt, virtuelt skrivebord, og Ctrl + Win + venstre/højre-piletaster for at flytte mellem dem.

Foretrækker du den gamle metode, trykker du på Alt + Tab. Hold derefter ”Alt”-tasten nede og tryk på ”Tab” for at bladre til højre.

Brug Skift + Tab for at går til venstre.

Skift + Delete: Drop papirkurven og slet det markerede.

Indstil Hurtige handlinger

Når du åbner Handlingscenter, ser du en række knapper, som er tildelt praktiske genveje og et-klik-handlinger, for eksempel at skifte til og fra tablettilstand. Du tilpasser visningen ved at gå til Indstillinger > System > Beskeder og handlinger. Klik på ”Tilføj eller fjern hurtige handlinger”.

I samme vindue kan du også bruge lidt tid på at gennemgå listen over apps, der er indstillet til at give dig besked, og strømline den, så du bliver ikke distraheret af uønskede meddelelser.

Se også:  Få et bedre Windows
Brug dialogboksen Kør

Klik på tasterne Windows + R. Fra dialogboksen åbner du hurtigt ellers skjulte systemindstillinger, brugermapper etc. Ved for eksempel at indtaste ”devmgmt.msc” åbner du Enheds-håndtering og ”control sysdm.cpl” for at åbne den klassiske ”Egenskaber for system”.

Du kan også begynde at skrive en sti, og undermapper vil dukke op, så du hurtigt kan begynde at lede. Gør brug af specielle genveje med variabler som ”% AppData%” til din skjulte mappe ”Application Data\Roaming”, hvor mange programindstillinger er gemt. Besøg www.keyboard-shortcut.com/windows/run.php for mange flere eksempler.

Fremskynd Windows-login

Selvom det er muligt at omgå loginskærmen, når du starter Windows (skriv ”control userpasswords2” i dialogboksen ”Kør”), får det nogle gange mærkelige bivirkninger. Så hvorfor ikke bevare låseskærmen, og i stedet fremskynde login ved at tildele en firecifret pinkode?

Du kan bruge den til at logge på Windows (skulle du glemme den, kan du klikke på ”Indstillinger for logon” for at bruge din almindelige adgangskode i stedet), og når du bliver bedt om din brugerkonto andetsteds i Windows.

Opsætningen er enkel. Klik på Start (Windows-ikonet), efterfulgt af dit profilbillede. Vælg ”Skift kontoindstillinger”, klik på ”Indstillinger for logon”, og vælg at tilføje koden under ”Pinkode”.

Tilpas værktøjslinjen i Stifinder

Stifinder er uundværlig, og værktøjslinjen giver dig god kontrol, men det kan være bøvlet at finde de relevante faner for de genveje, du leder efter. Næste gang du finder en, så højreklik på den, og vælg ”Føj til værktøjslinjen Hurtig adgang”. Løber du tør for plads, klikker du på det lille, sorte ikon med en streg og en pil og vælger ”Vis under båndet”.

Fastgør mapper til Hurtig adgang

Som standard indeholder Hurtig adgang genveje til for nyligt tilgåede placeringer sammen med vigtige brugermapper. Du kan tilføje dine egne genvejstaster her ved at trække mappen ind i værktøjslinjen Hurtig adgang på det sted, hvor du vil fastgøre den. Du fjerner uønskede genveje ved at højreklikke på dem og vælge ”Fjern fra værktøjslinjen Hurtig adgang”.

Vælg hurtigt elementer

Tidligere valgte du flere elementer i en mappe ad gangen med musen og tasten Skift eller Ctrl. Vælg nu fanen ”Vis” i Stifinders værktøjslinje, og kryds af ved ”Afkrydsningsfelter for elementer”. Nu ser du et felt, når du kører musen hen over en fil eller mappe.

Klik i feltet for at vælge emnet, inden du går videre til næste. Markér alle emner i en mappe med stregikonet fremfor billedikonet. Marker i afkrydsningsfeltet ud for kolonneoverskriften ”Navn”.

Find filer nemt og hurtigt
1 Indeksér dine filer

Føj elementer gemt uden for dine brugermapper til Windows’ indeks. Klik i søgefeltet i Stifinder. Under fanen ”Søg” vælger du Avancerede indstillinger > Skift indekserede placeringer. Klik derefter på ”Rediger”, find og sæt kryds ved den fil eller mappe, der skal tilføjes.

2 Filtrer resultaterne

Indtast dine søgeord, og brug følgende filtre til at finjustere resultatet af dine søgninger: ”slags:” (filtypen), ”størrelse:” (filens størrelse), ”ændringsdato:” (dato eller datointerval). Bag ”Type” og ”Andre egenskaber” finder du en rullemenu med endnu flere muligheder.

3 Find elementer med eksakte søgeord

Søgefeltet understøtter også alle standard boolske operatorer, så sæt eksakte søgeord i dobbelt citationstegn. Sortér uønskede ord fra med en streg ”-” og brug ”AND”, ”OR” eller ”NOT”. Find komplet vejledning på https://msdn.microsoft.com/aa965711.

1 2 3 4Næste

TAGS
Systemoptimering
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S