Home » Sociale medier » Guide: Få dit privatliv tilbage
Guide: Få dit privatliv tilbage

Guide: Få dit privatliv tilbage

Share

Bruger du en Windows 10-version med Cortana, kan du slå taleassistenten fra, indtil Microsoft, som lovet, i en opdatering splitter Cortana fra Windows 10-søgeværktøjet. Du deaktiverer assistenten med Ultimate Windows Tweaker fra www.thewin dowsclub.com. Søg på ”tweaker 4”. Gå ind under ”Security & Privacy” og vælg fanen ”Privacy”. Undersøg nu et open source-alternativ; Mycroft er den mest udviklede. Hardwaren kan være dyr, men på https://github.com/MycroftAI/enclosure-picroft#readme får du detaljer om at bygge en lytte-anordning omkring en billig Raspberry Pi-computer ved hjælp af Picroft-software.

Prøv noget andet

Er du træt af Twitter, så prøv tjenesten Mastodon. Denne tjeneste er decentraliseret, hvilket betyder, at den består af uafhængige fællesskaber, der kan mødes, og at teknisk kyndige brugere kan installere en privat server til venner og familie.

Hænger Facebook dig ud af halsen, så opret en privat Mastodon-server. Vil du have en mere Facebook-lignende oplevelse, findes Diaspora eller Friendica. Begge er decentraliserede som Mastodon, selvom Diaspora nok er bedst, hvis du blot vil deltage i en klynge og kaste dig ud i det.

Du er nu på vej mod en mere åben, men også privat, fremtid. Hvorfor stoppe der? På https://alternativeto.net finder du flere alternativer til software, tjenester og endda online shoppingsites. Du behøver ikke gøre alt på en gang, men sæt dig nogle delmål og få lidt efter lidt kontrollen over dit onlineliv tilbage. Et skridt ad gangen.

Se også:  Elon Musk vil alligevel gerne købe Twitter
Krypter dine mails

Mail ikke en sikker platform. Nogle tjenester, for eksempel Google, krypterer meddelelser mellem kompatible platforme. De fleste udbydere gør ikke. Selv hvor krypteringen finder sted, er det ikke nødvendigvis under din kontrol. For eksempel scanner Google din mail for søgeord, som bruges til at sende dig tilpassede annoncer.

Første skridt er tilmelde dig en privatlivsfokuseret udbyder. Tutanota og ProtonMail anbefales stærkt. De er open source og kan tilgås med browser eller en app. Tyske Tutanota har en premium-version (12 euro, cirka 90 kroner, om året), hvormed du kan sende mail fra brugerdefinerede domæner.

ProtonMail er fra Schweiz, som har en strammere privatlivslovgivning. Unikke funktioner omfatter mails, der selvdestruerer efter en given periode og sikker afsendelse til brugere uden for ProtonMail. Blandt fordelene for betalingsbrugere (48 euro, cirka 360 kroner, om året) er en IMAP/SMTP-bro, der giver dig adgang til din ProtonMail ved hjælp af en hvilken som helst mailklient, herunder Outlook.

Se også:  Amazon Echo: [TEST]: Alexa på hjemmebane
Decentralisering af Internettet

Ked af udviklingen for World Wide Web i de sidste par årtier? Du er ikke alene. Tim Berners-Lee, som reelt opfandt WWW, har haft disse bekymringer næsten fra det øjeblik, hvor internettet fik momentum, og han prøver at udvikle en modgift mod de værste udskejelser. Berners-Lees platform, med kodenavnet Solid, er baseret på en enkelt forudsætning: at bryde grebet, firmaer har over vores data, ved at decentralisere internettet og give os kontrollen over vores data tilbage. Den grundlæggende ide er, at folks data ligger i en slags lagre, og at kontrollen med disse lagre udelukkende ligger hos den enkelte, så de selv vælger præcis, hvor meget – eller hvor lidt – af disse data deles med omverden. Om nødvendigt fra sag til sag.

Platformen er stadig i sin vorden, med et stigende antal kodere hjælper med at udvikle Solid yderligere. Der kommer modstand fra de sædvanlige kanaler, men ideerne bag har allerede vundet opmærksomhed andetsteds. Se blot opvæksten af Mastodon, Diaspora og andre fælles sociale netværk. Læs mere her: https://fortheweb.webfoundation.org.

TAGS
amazon echo
cortana
diaspora
Facebook
Mastodon
sociale netværk
Twitter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S