Home » Gaming & Konsoller » Guide: Emuler Atari ST på din Raspberry Pi
Guide: Emuler Atari ST på din Raspberry Pi

Guide: Emuler Atari ST på din Raspberry Pi

Share
5 Opret dine egne blanke disketter

Hvis du prøver software, der i sin tid blev leveret på magasinernes forside-cd’er, er det sandsynligt, at denne software blev komprimeret med henblik på at få mere plads på disken. Du skal derfor pakke den ud på en separat “disk” – vi kommer til harddiske om et øjeblik, men hvis du simpelthen vil køre software fra dens eget virtuelle diskette-image, klikker du på “Create Blank Image” på “Floppy Disks”-konfigurationsskærmen. Brug standardindstillingerne – 80 tracks, ni sektorer og to sider – giv din diskette et navn, og klik på “Create.”

>> Nu skal du vælge, hvor du vil gemme disketten – din standardmappe er bedst – og igen opkalde den efter det spil, du vil kopiere over på den. Klik “OK” efterfulgt af “Back” og “Drive B:” for at sætte den ind i B-drevet. Nu kan du enten kopiere den komprimerede fil over, før du dobbeltklikker på den for at pakke spillet ud, eller du kan bruge forsidediskens eget program til at udpakke filerne på den nye disk. Men husk: Det går langsomt.

6 Der er andet i verden end spil

Nu har du en fuldt fungerende Atari-maskine, der kører ved en fornuftig hastighed. Hvis du kun er interesseret i at genopleve fortidens gyldne stunder, bør du nu have alt det, der skal til for at spille spil på din Atari. Men du kan gå endnu videre …

>> Først skal du betragte ST som andet end blot en spille-maskine. Den var også kendt som et musikværktøj, og i takt med at markedet for spil aftog, blev der stadig udviklet større applikationer – fra videoredigering og til tekstbehandling til desktoppublishing. Besøg www.planetemu.net/machine/atari-st, hvor du kan finde et større udvalg af titler, herunder demoer, forsidediske og public domain-programmer.

>> Antallet af titler er stort, og du bliver måske træt af at skulle trykke F12 for at skifte mellem disketter. Brug AltGr-D til at skifte diske, efterfulgt af AltGr-R for at foretage en varm reset eller AltGr-C for at få en kold reset. Eller hvorfor ikke koble en virtuel harddisk til sin ST? Tekstboksen forneden viser den enkleste metode til at tilføje en enkelt ACSI-harddisk på 80 MB. Du kan duplikere dette blanke image og oprette flere harddiske, men du kan kun tilkoble en ad gangen.

>> En anden mulighed er GEMDOS, der gør det muligt at åbne en mappe på lageret på din Raspberry Pi som et virtuelt drev. Det gør det nemmere at kopiere filer direkte til drevet fra dit Pi-lager. Bemærk dog, at du enten skal bruge en dedikeret harddisk-driver, eller også skal du få adgang til drevet ved hjælp af EmuTOS, der er født til at understøtte GEMDOS.

Se også:  Guide: Lav et trådløst accesspoint med Raspberry Pi

>> Hvis du går i gang med et gammelt spil eller to, vil du sandsynligvis gerne vide, hvordan du gemmer dine bedrifter. Hvis selve spillet har en gemmefunktion, kan du altid oprette et blankt disketteimage, som vi har skitseret det tidligere, og sætte det ind i B-drevet. En anden mulighed er at bruge Hataris egne hukommelsessnapshots-funktioner, og de er naturligvis hurtigere.

>> Begynd med at trykke F12 og vælge “Memory.” Klik på “Save”, angiv et passende filnavn (med det altafgørende efternavn .sav), og klik på “OK.” Vend tilbage til spillet, hvor du til enhver tid kan trykke på AltGr-K for at opdatere den gemte fil med dine seneste fremskridt, eller AltGr-l for at genindlæse det seneste gemte niveau.

>> Her kan du også tage screenshots – tryk på AltGr-G for at tage et skærmbillede i png-format. Tryk på AltGr-A for at optage en AVI-film (“Rec”-knappen på Hataris statusbjælke bliver rød), og tryk igen for at stoppe optagelsen. Til sidst kan du trykke på AltGr-Y for at begynde og slutte optagelsen af din ST’s lyd. Alt det optagede materiale ligger nu i din hjemmemappe.

Billede E

>> Din Atari-maskine emulerer en RGB-farvemonitor, der kan skifte mellem lave og medium opløsninger. Hvis du vil køre programmer med høj opløsning såsom dtp-software, trykker du F12, klikker “Atari Screen” og vælger Mono” [Billede E].

konfigurer din virtuelle Atari ST
1. Kopier TOS-filer

Åbn File Manager. Dobbeltklik på den downloadede TOS-zip-fil for at åbne den i Archive Manager, og træk så .img-filen ind i din Overførsler-mappe. Når det er gjort, trykker du på F4 for at åbne et Terminal-vindue, der peger mod Overførsler-mappen. Skriv det følgende (erstat tos102uk.img med imagefilen): $ sudo cp tos102uk.img /usr/share/hatari

2. Indstil systemtype

Åbn nu Pi-menuen, og vælg “Games > Hatari”. Klik på “OK” ved skærmbilledet “Could not load TOS file”. Når hovedvinduet kommer frem, klikker du på “System.” Hatari er som standard konfigureret til at emulere STFM, men du kan vælge en anden Atari-maskine fra listen. Vælg “Boot faster by patching TOS & sysvars”. Uanset hvilken maskine du vælger, går indlæsningen lidt hurtigere.

3. Vælg ROM og RAM

Gå tilbage til hovedmenuen, og klik på “ROM.” Klik på “Browse” for at vælge det TOS-image, du kopierede i det første trin – sørg for, at det passer til den Atari-maskine, du emulerer. Klik på “Back to main menu” igen efterfulgt af “RAM.” Der bliver som standard allokeret 1 MB, og det er tilstrækkeligt til gaming. Gå ned til 512 K for nogle ældre spil, hvis de nægter at blive indlæst.

Se også:  Guide: Opret din egen digitale assistent
4. Vælg diskette, og gem konfigurationen

Klik nu på “Floppy Disks” efterfulgt af “Browse” ved siden af “Default Floppy Images Directory”. Her vælger du den mappe, du har lagret dine diskimages i. Vælg “Fast Floppy Access” for at få hurtigere indlæsning, men læg mærke til, at nogle diske ikke virker (i så fald hjælper det måske at fravælge denne funktion). Klik på “Back to main menu” efterfulgt af “Save config” for at gemme din opsætning.

7 MIDI for musikere

ST var elsket af musikere på grund af de indbyggede midi-porte, og det blev brugt af for eksempel Queen til The Miracle. Hvis du har et USB-til-midi-kabel, kan du tilslutte et midi-keyboard og for eksempel bruge Cubase [Billede F].

>> Først skal du sikre, at dit kabel er blevet genkendt af Raspbian. Åbn et Terminal-vindue, og skriv:
$ lsusb

Billede F

>> Din midi-adapter bør være på listen. Skriv det følgende, der bekræfter, at der er mindst en midi-port til rådighed.
$ aplaymidi -l

>> Nu åbner du Hatari, trykker på F12 og klikker på “Devices.” Klik på de to “Browse”-knappper under “Enable MIDI Emulation”, og peg dem i retning af den midi-tekst, der kommer frem under /dev/snd. Marker “Enable MIDI Emulation”, og genstart dit virtuelle ST.

>> Hvis du ikke har en midi-enhed, kan du prøve en software-midi-synthesizer. Installer først Virtual MIDI Piano Keyboard ( “Pi > Preferences > Add/Remove Programs” efter “vmpk”). Så starter du QSynth fra “Pi > Sound & Video” efterfulgt af VMPK. I VMPK vælger du “Edit > Connections”, klikker på forbindelsen “Output MIDI” og vælger “FLUID Synth” for at forbinde de to. Tryk på de virtuelle taster, og nu bør du kunne høre lyd, der bekræfter, at sagerne fungerer.

Åbn Terminal, og skriv:
$ sudo modprobe snd-virmidi
$ aconnect -i -o
>> Noter klienttallene, og skriv så følgende:
$ aconnect <sender> <receiver>
>> Erstat <sender> med klienttallet for VMPK Output og <receiver> med klienttallet for den første Virtual Raw MIDI-port.
Gentag nu kommandoen, men denne gang skal du erstatte <sender> med Virtual Raw MIDI-porten og <receiver> med Synth Input-porten. Det kan for eksempel se sådan ud:
$ aconnect 128 28
$ aconnect 28 130

>> Åbn nu Hatari, tryk på F12, klik på “Devices”, og peg det så mod den korrekte forbindelse. Marker “Enable MIDI Emulation”, og nu kan du bruge din virtuelle synthesizer til at overføre musik til sekvenseringssoftware som Cubase, mens du lytter til resultatet gennem QSynth. Og så er vi færdige.

TAGS
Atari
Raspberry Pi
Spillekonsol

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 33 74 71 16
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S