Home » Smart hjem » Guide: Sådan får du et smart stemmestyret hjem uden Google
Guide: Sådan får du et smart stemmestyret hjem uden Google

Guide: Sådan får du et smart stemmestyret hjem uden Google

Share

Det er flere veje til at smart hjem hvor lys, radiatorer og meget andet kan styres med din stemme. Vi viser hvordan du går udenom de store kommercielle løsninger og gør dit hjem smart med open source teknologi

Indrømmet: vi er ret skeptiske, når det gælder stemmeassistenter. Andre magasiner er oppe i skyerne over de seneste Alexa-tilføjelser og over, at de gør det så meget nemmere at bestille sager fra Amazon. De tilgiver det kaos, der bryder løs, når Siris navn bliver nævnt på tv, og alle iPhones inden for hørevidde med hæsblæsende iver begynder at tilbyde hjælp.

Teknologiskribenter svømmer hen over det vigtige i at dynge en netværksstak dybt ned i enhver anordning i ens hus, således at den kan være “smart”. Så kan de “smarte” enheder snakke sammen om deres dumme mennesker.

Sandsynligheden taler for, at du har smarte målere i huset, som holder øje med dit strømforbrug. Forsyningsselskaberne fortæller dig, at de smarte målere hjælper dig med at styre dit forbrug og spare penge, så du undgår vildt varierende estimater.

Det kan være rigtigt i enkelte tilfælde, men vi tør vædde på, at mange mennesker konstaterer, at deres regninger stiger efter installation af smarte målere. Hovedårsagen er nok, at selskaberne kan få større profit ved ikke at skulle have folk til at køre rundt og aflæse målere. De skal i stedet betale ansatte for at køre rundt og reparere dem.

Imidlertid er stemmeassistenter og netværksgadgets kommet for at blive, og hvis man ikke kan slippe for dem, kan man i hvert fald bruge en open source-udgave, der styrer ens hjem. Her er vores guide til det smarte hjem inklusive stemmeassistenten Mycroft, openHAB, Home Assistant og mere. Lad os komme i gang.

Velkommen til Mycroft

Der en Pi-drevet hjemmehjælper på scenen. Der er faktisk to, og man må gerne bruge deres kode.

Mycroft Mark blev lanceret i 2016, og den er blevet drevet af en Pi 2, men tingene udvikler sig, og nu bliver den leveret med en Pi 3. Det er en fiks enhed, og på grund af dens ET-agtige ansigt tilgiver man næsten, at den lytter til alle samtaler i dagligstuen.

Faktisk er den venlige facon en del af Mycrofts design – hvis man finder en funktion påtrængende eller unødvendig, kan man slå den fra takket være Mycrofts open source-natur. Mozillas Privacy Not Included-site har en positiv omtale på http://bit.ly/lxf249mycroft.

Se også:  B&Os vandtætte Bluetooth-højttaler byder på lidt af en overraskelse

Mark I-enheden kan stadig fås, men den har altid været beregnet til hackere og hobbyfolk. En afløser er på vej, og Mark II bliver langt mere forbrugervenlig (men desværre ligner den ikke længere ET – se billedet nederst til højre) med seks mikrofoner, touchskærm og stereohøjttalere.

Prototypen Mycroft Mark II Home Assistant (øverst) bevarer noget af forgængerens charme (nederst), men den minder lidt mere om sine proprietære konkurrenter.

Hackerne behøver ikke at bekymre sig, for de kan stadig bruge den. Mycroft tager i øjeblikket imod forhåndsbestillinger på Mark II – hvis du er fristet, kan du læse om den på https://mycroft.ai. En anden mulighed er at køre den samme software, som kører på Mark I, på din egen Raspberry Pi eller Linux-maskine. Men lad os først se på noget Mycroft-etymologi og terminologi.

Du ved formentlig, at Sherlock Holmes havde en storebror ved navn Mycroft. Du er måske endda klar over, at i Heinleins klassiker The Moon Is a Harsh Mistress hedder den HOLMES FOUR-computer, som ved et uheld udvikler selvbevidsthed, Mycroft – forkortet til Mike. Og hvis du ikke vidste det, er det herfra, Mycroft Home Assistant har fået sit navn.

Du skal dog ikke blive bange – til trods for ihærdige anstrengelser er det ikke lykkedes os at få apparatet til at vise følelser, og vi har på intet tidspunkt følt os truet af Mycroft. Men det er måske netop det, den vil have os til at tro …

Det er en god ide at gøre sig bekendt med Mycroft-nomenklaturen, før du begynder at gøre hjemmet smart, fordi noget af den kan umiddelbart virke lidt forvirrende.

  • Enclosure: Enhver enhed, der kører Mycroft – det kan være Mark I, en Pi eller din Linux-maskine.
  • Wake word: Det ord, der får Mycroft til at spidse de virtuelle ører. Den prøver at hjælpe dig med alt det, du siger efter dette ord.
  • Utterance: En kommando eller et spørgsmål, der bliver stillet til Mycroft.
  • Intent: En opgave, som brugeren ønsker at udføre; forskellige utterances kan have den samme mening. Mycroft bruger en letvægts-intentparser ved navn Adapt. Der findes også en mere kompleks parser, som bygger på neurale netærk. Den hedder Padatious.
  • Skill: En funktion, som Mycroft udfører som reaktion på en utterance; formålet kan være at videregive information, justere temperaturen på din smart-termostat eller aktivere dit hjems selvdestruktions-mekanisme. Intentparseren beslutter, hvilken skill der skal bruges til et givet spørgsmål.
  • Fallback skill: Hvis intentparseren ikke kan matche en skill med en given utterance, bruger den en generel fallback. Fallback skills til DuckDuckGo og Wolfram Alpha-viden-enginen er inkluderet, og de kan besvare de fleste generelle spørgsmål.
Se også:  Sådan bliver du aflyttet af de digitale assistenter

Mycroft har for nylig indledt arbejdet på frameworket CommonIoT. Vi henviser til forskellige frameworks i denne artikel, og du spørger måske dig selv, hvad vi skal med endnu et? Godt spørgsmål. Grunden er, at der nu findes så mange delvis samarbejdende økosystemer, at det sommetider er nødvendigt at bygge bro mellem lagene.

Det vigtigste er, at CommonIoT er tilgængelig som en Mycroft-skill, der gør det muligt stabilt at kontrollere forskellige platforme, og det fritager skill-forfattere fra at skulle slås med kode i naturligt sprog.

Hardwarekrav

Talegenkendelse er relativt belastende for cpu’en, og man skal derfor bruge mindst en Pi 2 for at køre Picroft. Selv den får problemer, og den officielle anbefaling (se https://mycroft.ai/documentation/picroft) er, at man bruger en Pi 3. Med den løsning behøver man heller ikke at bekymre sig over, om Wi-Fi fungerer.

Eftersom Pis indbyggede audio ikke har nogen form for analogt input, skal man bruge en USB-mikrofon. Vi opsøgte vores venner hos ModMyPi og anskaffede den ret avancerede Seeed ReSpeaker-mikrofonenhed, der har fire mikrofoner, og som derfor kan bestemme en lydkildes retning.

Man skal også bruge en form for højttaler; den kan man slutte til det analoge 3,5 mm-output eller via USB – eller via HFMI, hvis ens skærm har højttalere. Bluetooth-audio kan fungere, men flere brugere har rapporteret om problemer, og derfor er det nok bedst at styre uden om denne løsning. Man skal også have et SD-kort på mindst 8 GB.

Mycroft kan også køre helt fint på en Linux-desktopmaskine, så længe den har højttalere, mikrofon og en relativt stærk cpu. Enheden kan faktisk også køre på Android, hvis du har lyst til at prøve noget nyt.

1 2 3 4Næste

TAGS
Alexa
Google Home
Siri
Smarthome
stemmestyring

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S