Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Det skal du overveje når du køber mus og tastatur

Hvad er værd at vide, før du køber mus og tastatur? Her er de vigtigste ting, du skal være opmærksom på – tastekvalitet, kablet eller trådløst og ergonomi.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvilken type taster?

Tænk over, hvilken type tastatur du er vant til at arbejde på. De fleste er nok mest fortrolige med lavprofils membran-baserede keyboards, da det er dem, der ofte sidder på consumer-laptops. Er du flasket op med pc-gaming, kan et mekanisk tastatur, som ofte er den type, der sidder på gaming-pc'er, være det bedste match.

Det er også værd at overveje, hvor vidt du har brug for numeriske taster. De fylder en del i siden af tastaturet, så hvis ikke du har behov for dem, eller kan klare dig med dem i toppen af tastaturet, kan du spare noget plads og få et mere transportvenligt tastatur. Omvendt kan du overveje at købe en separat numpad, hvis du har behov for taltasterne en gang imellem.

Kablet eller trådløs?

Er der tale om en stationær løsning, betyder det ikke så meget, om tastaturet er kablet eller trådløst. En kablet model vil dog have den fordel, at det ikke skal lades op. På en mus mærkes kablet mere. Det kan komme i vejen og give modstand, når man bevæger musen over bordet. Så her hælder vi mest til de trådløse.

Der er to typer af trådløs forbindelse, som er udbredt: 2,4 GHz-forbindelse og Bluetooth.

Førstnævnte kræver en USB-dongle, som du stikker i pc'en. Den anvender sit eget signal og er derfor stabil og præcis.

Har man produkter fra samme producent, vil de ofte kunne forbindes med samme dongle. Har man ikke, kan computerens USB-porte hurtigt blive fyldt op af forskellige dongles. En ulempe ved dongles er, at man er på den, hvis man glemmer den, når man skal på farten med sin bærbare. Så kan man ikke bruge mus og tastatur – med mindre der også er mulighed for Bluetooth. Nogle løsninger har begge dele.

Bluetooth er knap så stabilt, men kræver ingen dongle og understøttes af stort set alle mobile enheder. Det er derfor en ret fleksibel løsning.

Hvor meget skal det kunne?

Hvis din arbejdsdag går med at skrive tekst i Word eller læse mails, er der næppe behov for at pille så meget ved den basale funktionalitet, som din mus og dit tastatur tilbyder.

De fleste af os har dog vores egne særlige arbejdsgange, som kræver en række handlinger, der måske ikke ligger helt lige for i den måde, mus og tastatur er indstillet på fra fabrikken.

Derfor kan det være nyttigt at justere lidt i grundindstillingerne, så de passer til din arbejdsgang. Lav eksempelvis genveje på tastaturet, så du hurtigere kan ekskvere handlinger, du ofte har brug for, eller tilpas musens knapper, så du hurtigt navigerer mellem de projekter, du arbejder med.

Nogle producenter tilbyder ret avancerede softwareløsninger, som gør det muligt at gå helt i dybden med indstillingerne. Endda så meget, at du for hvert program kan lave skræddersyede indstillinger. Nogle enheder kommer også med et udvidet arsenal af knapper og et scrollhjul, så der er endnu større mulighed for at tilpasse funktionaliteten.

Det kan være fantastisk, hvis man har behovet. Hvis ikke, kan man lige så godt gå efter en mere simpel model uden tilpasningsmuligheder.

Behov for ekstra ergonomi?

Musearm og andre former for overbelastning relateret til kontorarbejde er desværre ret udbredt. Det kommer af, at man arbejder for længe i samme stilling.

Sidder du ved computeren hele dagen, er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om dine redskaber indbyder til ergonomisk korrekt betjening.

Der findes løsninger, som lægger stor vægt på dette aspekt. De er ofte udformet væsentlig anderledes end gængse mus og tastaturer og er i nogle tilfælde meget dyrere. De kan dog være en særdeles værdifuld investering, da det kan være lige præcis det, som gør, at du kommer trygt igennem arbejdsdagen.